Na današnji dan pred 15 leti umrl oče slovenske države, demokrat in humanist dr. Jože Pučnik

Jože Pučnik.

Na današnji dan obeležujemo 15. obletnico smrti dr. Jožeta Pučnika, ki je nedvomno predstavljal pogonski motor osamosvojitve Slovenije. Gre za človeka z veliko začetnico, za katerega mnogi radi zamolčijo, da ravno on predstavlja očeta slovenske države, saj to vlogo zmotno pripisujejo zadnjemu predsedniku Komunistične partije Slovenije Milanu Kučanu. Nedvomno nam bodo za vedno ostale v spominu njegove zgodovinske besede, ki jih je izrekel na plebiscitni dan, 23. decembra 1990: “Jugoslavije ni več, gre za Slovenijo!”

Dr. Pučnik, ki je v Nemčiji umrl na današnji dan leta 2003, je bil po izobrazbi doktor filozofije in sociologije ter profesor svetovne književnosti, po političnem prepričanju pa evropski demokrat in nasprotnik slehernega totalitarizma. S svojim delovanjem je odločilno vplival na razvoj Slovenije v svobodno in odprto družbo.

Po tem, ko je dr. Pučnik na Univerzi v Ljubljani diplomiral iz filozofije in svetovne književnosti, je bil leta 1958, v času komunistične Jugoslavije, zaradi svojih člankov obsojen na devet let zapora, leta 1964 pa še na dve leti zaporne kazni. Po izpustitvi se je napotil v Nemčijo, kjer se je preživljal s priložnostnimi deli. Ker mu je bila ob aretaciji v Ljubljani diploma odvzeta, je v Hamburgu znova začel študirati filozofijo, sociologijo in pedagogiko ter leta 1971 tudi doktoriral. Na univerzi v Lüneburgu pa je vse do leta 1989 delal kot višji akademski svetnik.

V Novi reviji je formuliral zahteve po večstrankarskem parlamentarnem sistemu
Sredi osemdesetih let je pričel ponovno objavljati članke v Novi reviji, preko katerih je formuliral zahteve po večstrankarskem parlamentarnem sistemu. Ko se je konec osemdesetih vrnil v Slovenijo, je postal osrednja osebnost demokratičnega vrenja, zato se ga je enopartijski sistem ponovno lotil in zoper njega je bil znova vložen predlog za kazenski pregon. Vendar se je jugoslovanski režim vdal pritiskom s strani opozicije.

Foto: Nova24TV

Dosegel povezovanje demokratičnih sil
Pučnik je prispeval k ustanovitvi Socialdemokratske stranke, v času od novembra 1989 do 1993 pa je bil celo njen predsednik. Leta 1989 je postal predsednik Demokratične opozicije Slovenije DEMOS, ki so jo sestavljale nekomunistične stranke in ki je aprila 1990 dosegla zmago na prvih svobodnih in večstrankarskih volitvah. Pri tem je potrebno pripomniti, da je vladna koalicija Demos zaslužna za osamosvojitev Slovenije, demokratizacijo institucij in pravnega sistema, kar priča o njeni izjemni pomembnosti.

V času pred osamosvojitvijo so bili sicer Slovenci kot narod enotni, kar pa ni bilo mogoče trditi tudi za slovensko politiko. Predsednika Demosa dr. Pučnika so namreč diplomatsko zelo nepravično obravnavali, ko je s sestanka poslanskega kluba Demosa v Poljčah, 9. novembra 1990, šel na neko zborovanje in oznanil, da bomo šli Slovenci še pred božičem na plebiscit. Takratni predsednik predsedstva Milan Kučan je naslednji dan oznanilo Pučnika komentiral z besedami: “Kdo je Pučnik, da nas bo pošiljal na plebiscit? Demos se je namreč za plebiscit odločil, ker ni bilo politične enotnosti za osamosvojitev.”

Foto: Slovenska Pomlad, Wikimedia

Demos se je še pred volitvami zavzel za poenotenje v okviru sprejetja slovenske ustave, za katero pa ni zbral dvotretjinske večine, saj so obstajali nekateri, ki jim slovenska osamosvojitev nikoli ni predstavljala intimne opcije in zato niso želeli prispevati potrebnih glasov. Demos se je zato najprej odločil za izvedbo plebiscita o samostojnosti, nato pa za ustavo. Od tod tudi izvira motiv za krivično obravnavanje dr. Pučnika, ki je to odločitev oznanil. Ko so rezultati anket pokazali, da Slovenci večinsko soglašajo z idejo o plebiscitu, je Demosu na podlagi težavnih pogajanj uspelo doseči dvotretjinsko soglasje za sprejem zakona o plebiscitu, na katerem je slovenski narod jasno izrazil svojo voljo.

Pučnika je leta 1993 pri vodenju stranke nadomestil predsednik največje opozicijske stranke SDS Janez Janša. V obdobju 1992–1996 je svojo politično kariero nadaljeval kot poslanec Državnega zbora Republike Slovenije, prav tako pa je opravljal delo predsednika Preiskovalne komisije o raziskovanju povojnih množičnih pobojev. Tekom življenja je Pučnik s svojim delovanjem aktivno posegal v slovenski politični prostor in ob tem napisal mnogo člankov, ki so jasno odpirali pot k novi demokraciji. Po tem, ko se je dr. Pučnik umaknil iz aktivne politike, je ohranjal kritično držo do politike Janeza Drnovška in Milana Kučana in ob tem na ves glas poudarjal krivice, ki so se dogajale v nekdanjem nedemokratičnem sistemu, ki je sistematično kršil človekove pravice in temeljne svoboščine.

Foto: STA

Prejel najvišje državno odlikovanje
V znak hvaležnosti in spoštovanja za njegovo delo in za prispevek pri uveljavljanju demokracije in slovenske države je bil leta 1999 dr. Pučniku podeljen naziv častnega predsednika Slovenske demokratske stranke (v njegovo čast so stavbo, v kateri se nahaja sedež stranke SDS, preimenovali v Hišo Jožeta Pučnika), 22. junija 2006 mu je takratni predsednik države posthumno podelil najvišje odlikovanje Republike Slovenije, red za izredne zasluge za njegov življenjski prispevek k demokratizaciji, osamosvajanju in mednarodnemu priznanju Slovenije. Leta 2006 je bil ustanovljen Inštitut dr. Jožeta Pučnika, ki vsako leto v marcu pripravi prireditev ‘Pučnikovi dnevi’.

Aktualni predsednik države Borut Pahor je včeraj pripravil slovesni sprejem v njegovo čast in trajen spomin, ki se ga je med drugim udeležil tudi Gorazd Pučnik, sin dr. Jožeta Pučnika, z družino. Ta je ob tem opomnil, da je dr. Pučnik pomembno in celo odločilno prispeval k demokratičnemu preporodu in ustanovitvi samostojne države ter poudaril, da zavoljo njegove nenadomestljive vloge ob koncu 80-ih let in v začetku 90-ih let prejšnjega stoletja upravičeno velja za nestorja slovenske države. “Prizadeval si bom, da zlasti prihajajoči rodovi Slovencev nikoli ne bodo pozabili pomembne vloge dr. Jožeta Pučnika za naš narodni obstoj in razvoj. Enako važno se mi zdi, da ohranjamo pristen spomin na njegov edinstven človeški značaj, ki je v sebi premogel toliko moči, da je zmogel odpuščati,” je še dejal Pahor.

Foto: Facebook

N. Ž.

 • janez zorman

  Kučan bi ga z veseljem pred vsakimi volitvami dal zapreti; podobno kot je Cerarju uspelo z Janšo – enkrat.

  • rabbit

   Ene v zapor druge pa na britof.

 • Primosio

  Cenjeni gospod Pučnik se v grobu obrača, ko vidi kaj se je zgodilo s slovensko desnico in kakšni ljudje so prevzeli vajeti desnice

  • xtc

   Ja Pučnik se obrača v grobu,ko vidi kaj levaki počno z državo za katero se je tako boril.

   • Primosio

    Joj, tebi ni pomoči

   • ogledalo

    Mt5,3

  • Sašo

   Res je, ko je bil živ pa se je na tem Svetu obračal ko je videl kakšno levico smo takrat imeli in ko je videl kakšen hudič po še z nje nastal.
   Jožetu pa večna čast in slava.

 • xtc

  Pučnik je bil naiven ,da se je pustil nasamariti Hribarci zbrcat bi jo moral iz pisarne in kandidirati za predsednika države.

  • FORT WORTH

   Ja res.
   Ampak mu je takrat verjetno rehote resila zivljenje…

  • Olga_10

   Zato moramo pa vse levake “zbrcati” na volitvah!

  • rabbit

   Točno tako ta zdraharca in tisti njen copata sta veliko kriva da je v Sloveniji tako kot je.

 • totex39

  Gospod Pučnik je bil najbolj pošteni domoljub v Sloveniji.

 • Olga_10

  Gospod Pučnik je bil človek z veliko začetnico! V zgodovino Slovenije bo zapisan z zlatimi črkami! Komunistični režim ga je na vse možne načine trpinčil in ga poskušal kot intelektualca utišati, vendar se ni dal in do konca delal v dobro Slovenije!

  • FORT WORTH

   In bil je zelo ucinkovit in cudovit clovek !!

 • Osti jarej

  …že petnajst let se v grobu vrti,kot vrtavka…..

  • ogledalo

   Tudi poimenovanje letališča ga ne more ustaviti! Sramote se ne da sprati?

   • Olga_10

    Spomenikov zločinca Tita, Kidriča, Mačka, Kardelja….? Zravnati jih je treba z zemljo!

  • Franc Šink

   Ti pa v okviru svojih blodenj.

 • ogledalo

  Le zakaj se je moral umakniti z mesta predsednika stranke in iz politike?! Če bi ostal, bi danes imeli močno desnico. Tako pa sekto vodi skupek nepotistov z nezamenljivim, večnim ljubljenim vodjo.

  • xtc

   Dejstvo je,da se je Pučnik umaknil iz razočaranja-levaki ste z njim počeli isto kot sedaj z JJ,kaj je že vse pisalo o Pučniku leva propagand mašinerija?
   Da je fašist,da je revanšist,kriminalec ,ki je bil zaprt,izdajalec itd,skratka človek ni zmogel več in strančica,ki jo je vodil je bila tik pred izginutjem,kar ga je razočaralo še bolj,komunisti so ga toliko obmetali z drekom ,da je bil zrinjen na rob,šele JJ u je uspelo nareediti stranko močno-no to pa je Kučana in vas levake spravilo v bes,,da lahko vlada še kdo drug kot vi in z JJ počnete isto kot ste z Pučnikom,le da ima te trdnejše živce,le vsakič bolj nizkih udarcev se poslužujete a kljub temu ne gre.

   • Osti jarej

    ….ne nakladaj

    • xtc

     Glej semv vse bral in doživel in videl-Kučan je počel vse ,da je osral Pučnika ,da vratu, in ko je bil zadnja ovira še Ivek(naivni) z preveliko možnostjo zmage-se mu je zgodil pijan lovec.
     Dejstvo je ,da je Ivek moral pasti,ker sicer bi se tranzicija in vzpon levakov v Sloveniji zasuknil povsem v drugo smer.

     • Osti jarej

      …ne nakladaj…drugič

     • xtc

      Resnica je pač boleća zadeva,če bi zmagal na volitvah Kramberger bi bili levaki nepomembni obskurneži v parlamentu,nato so začeli najprej Iveka “opozarjati”,ko pa je postalo preočitno ,da lahko premaga “Ljiblenega vam Tita po Titeku”,pa je prišel lovec,ki je bil mrtvo pijan in strelal s 100%T zadetki-malo morgen.

     • ogledalo

      “Spreobrnjenih komunistov se bojte. Kar se je Janezek naučil, to Janez zna.” I.Kramberger

   • rabbit

    Res je v eni od oddaj gostil ga je Ambrožič se je en partijski osebek tako grdo spravil nanj, ga zmerjal, mu govoril, da je revanšist itd, da se je sicer mirni dr. Pučnik tako razburil, da se je celo Ambrožič ustrašil.

   • ogledalo

    Mt5,3…..10×1600×12…..

  • Olga_10

   Mislite Milana Kučana, ki iz ozadja fura SD, ZL, SMC, Desus in zdaj se NSI?

  • lili pili

   Vprasaj jj a

 • Olga_10

  Po Pučniku smo letališče poimenovali zato, ker je bil Jože Pučnik osebni pilot Adolfa Hitlerja.

  • Olga_10

   Zloraba Nicka s strani terorista Antifa, ki uporablja Nick Olga z dvema podčrtajema!
   Nacizem=komunizem! Hitler=Milan Kučan!

  • lili pili

   Ne ampak zato ker je imel pisto na glavi…..

 • Caetano

  Brez Pučnika v vodstvu Demosa in brez Janše na obrambnem ministrstvu projekt samostojne demokratične Slovenije ne bi uspel. Naj počiva v miru!

  • totex39

   Tudi plebiscita ne bi bilo brez Pučnika in Zagožna, ki sta bila najbolj zaslužna, da se je pri nas začelo primikati v pravo smer.

 • Olga_10

  Levičarji pljuvajo po vseh velikih ljudeh, od Pučnika, Bajuka, Orbana, Janše, Krkoviča…..spravili so se že na Logarja, ker razkriva njihov lopovluk!
  Vse, ki jih oni demonizirajo, moramo spoštovati in podpirati! SDS je edina opcija za demokracijo v Sloveniji!

  • slaipowi

   “Lopovluk”? No pa si se razkrila od kod si. Olga – ime ruskih korenin, he he. In ti se upaš pisati parole? Pazi, tvoji Srbi ali Rusi ti že dihajo za ovratnik. Spaka spreobrnjena…

 • Caetano

  Velika napaka je bila, ko se ni poslušalo Pučnika, da bi potrgali udbovske povezave. Še tisto, kar je dosegel, da je prišlo v zakon npr. da sodniki, ki so kršili pod udbovsko diktaturo človekove pravice ne morejo dobiti trajnega mandata LDS namenoma ni izvajala. Tako se je vzpostavila v sodstvu falanga, ki je ščitila svoje staro/nove politične botre. Takšne stvari so Pučnika bolele do smrti.

  • totex39

   Njegova želja je bila zelo močna, da bi se rešili Balkana, ampak na žalost ni bilo posluha in zato smo še vedno v taki greznici.

 • Miran

  Itak da je bil zagrenjen do konca. Na volitvah ga je pregazil Kučan, potem mu je pa še Janša stranko speljal in ga naglan v Nemčijo. SDS se je čisto spridila. Zdaj pa ga slavijo podobno kot sm včasih Tita. Po njem bi poimenovali ulice, trge, mesta. Ustanavljen je inštitut z njegovim imenom. Itak da se obrača v grobu ko prašiček na žaru.

  • centurion

   Mirane, govedo balkansko.
   Spelji se v PM, ali lukno ob njej.
   Drekač levi.

   • MEFISTO

    On je Gorenjc, le mentalitete je balkanske.

 • xtc

  Če opazujemo zadnje dni Yuge in med osamosvojitev in takoj pred prvimi volitvami,vidimo veliko podobnost med obnašanjem levaško hujskaških medijev do Pučnika kot sedaj do JJ.
  Kučanova propagandna banda je Pučnika zmerjala z vsem možnim od izdajalca,revanšista,domobrance,kako so take po vojni metali v jame itd skratka identičn,človek je pomalema obupal ,čeprav je še vedno naivno verjel ,da bodo Slovenci spregledali in zbrcali komuniste s Kučanom in njihovo kramo na odpad zgodovine a se je uštel,Slovenci so opranoglavci ,ki jih bo pamet srečala ,ko,bodo zapravili levaki državo.

  • ogledalo

   Mt5,3

 • Kučko pod pručko

  Večja razlika, kot je med dnevom in nočjo

  – dr. Jože Pučnik, 23.12.1990: “Jugoslavije ni več. Zdaj gre za Slovenijo.”
  – Milan Kučan, 23.12.2015: “Očitajo mi, da sem bil proti odcepitvi. Še zdaj sem.”

  • svatne

   Vsak količkaj normalen človek je bil proti odcepitvi, odločno pa si je vsak Slovenec in državljan slovenskih dežel prizadeval za razdružitev tistega, kar se je leta 1918, 1.12. “ujedinilo sa Srbijom”. To pa so bile slovenske dežele/države (“ZEMLJE države SHS” imenovane v dokumentu), ki so se pred tem – 31. oktobra 1918 – združile pod oblastjo vlade v Ljubljani in na podlagi suverenovega ustavnega dokumenta z dne 16. oktobra 1918. Imele so svoj državni teritorij z državno mejo, državljane in oblast. Samo Srbija in slovenske dežele so bili subjekti, ki so lahko sestavili kasnejšo Jugoslavijo, iz katere (tedaj imenovane SFRJ) je Slovenija izstopila z razglasitvijo osamosvojitve (ne odcepitve!!!) dne 26.6.1991. Samo Slovenija. Ostale jugoslovanske republike so pa se odcepile (nasilno, z oboroženim uporom), saj v Jugoslavijo niso prišle kot subjekti. Nekaj temu podobnega so postale šele v času obstoja socialistične Jugoslavije in znotraj nje. Današnja Hrvatska npr. je prišla v Jugoslavijo kot s strani zmagovite antantne sile Kraljevine Srbije okupirani del teritorija Kraljevine Ogrske brez vsake lastne državno pravne subjektivitete, za kar so si pa seveda ves čas krčevito prizadevali pod geslom “za hrvatsko državno pravo” (po slovensko “pravica do države”!!!) in se v tem smislu borili s Srbi (medtem pa pridno rovarili in si prisvajali dele ozemlja slovenskih dežel.) Tudi na karto slovenske osamosvojitve so zvito preigravali svoje posebne interese (ne le na relaciji Tudjman – Milošević!!!). Itd.

 • stajerc5

  Zanimivo, zelo malo ali skoraj nic rdecih glist na to temo! Mogoce jih je sram, mogoce jih je pamet srecala, mogoce so pa svoj “na juris” v rikverc naredili…

 • karlina

  Na levih portalih, niti besede o gospodu Pučniku-ABSURD IN SRAMOTA !!!!!!

  • totex39

   Včeraj je na hanzi TV pri Odmevih R. Pesek v spomin na Pučnika gostila Jambreka.

 • lili pili

  O ata, med tem ko vec te ni, si dobil letalisce, hiso, mogoce dobis tudi avenijo…. vsi tvoji te zlorabljajo se kar naprej, iz socialdemokratske stranke so naredili skrajno desno, ki ji stevilo volilcev stalno pada, denar si sposojajo od srbakov, z vsemi v parlamentu so skregani. Daj izprosi, da ji napolni duh sveti in jih popelje v lepso prihodnost, drugace pa naj gredo k hudicu amen.

 • Kučko pod pručko

  Večna hvala in hvaležnost dr. Jožetu Pučniku

  Pred 15 leti smo izgubili vizionarja, demokrata in najpomembnejšega osamosvojitelja, ki mu bomo vedno hvaležni.

  Žal pa nam je ostal VELEIZDAJALEC SLOVENSKEGA NARODA!!!

  • ogledalo

   Misliš tega, ki je zrinil Pučnika iz politike in stranke ?

 • Morala

  Takšnih kot je bil Pučnik, jih ni več!

 • ogledalo

  Zakaj le se je Pučnik “umaknil” iz politike?!

 • Božobožo

  Ta človek je samo pušil. Kučan ga je premagal na volivah, Janša mu je vzel stranko. Zato mu je bilo dovolj in zbrisal je nazaj v Nemčijo.

 • lokec

  Slava mu in spoštovanje.