fbpx

Hrvati so ga oklicali za najbolj primitivnega zunanjega ministra v Evropi: Kaj bi imenovanje Erjavca pomenilo za mednarodne odnose Slovenije?

Hrvaška revija Globus je predsednika DeSuS-a razglasila za najbolj primitivnega evropskega zunanjega ministra. (Foto: sta, globus)

“Erjavec je katastrofa. Bil je katastrofa kot zunanji minister. Na celotni liniji je zatajil, še zlasti v odnosih z ZDA. Lahko rečem, da je popolnoma odpovedal. Zunanje ministrstvo je bilo povsem razglašeno,” je glede Erjavčevega ministrovanja dejal slovenski diplomat z dolgoletnimi izkušnjami. 
Lotili smo se hipotetičnega razmišljanja, kaj bi vrnitev predsednika DeSUS Karla Erjavca pomenila za Slovenijo, zlasti za mednarodne odnose in odnose s Hrvaško, glede na to da so ga že leta 2017 v hrvaški reviji Globus označili za “Najbolj primitivnega zunanjega ministra v Evropi”. In če bi Erjavec tokrat postal ne le minister, ampak celo mandatar, bi bila katastrofa očitno še toliko večja.
Za dodatna pojasnila smo se obrnili na uglednega, dolgoletnega, izkušenega slovenskega diplomata, ki sicer ne želi biti imenovan: “Erjavec je katastrofa. Bil je katastrofa kot zunanji minister. Na celotni liniji je zatajil, še zlasti v odnosih z ZDA. Lahko rečem, da je popolnoma odpovedal. Tudi zunanje ministrstvo je bilo povsem razglašeno, kar se tiče Erjavčevega delovanja in diplomacije.” Splošno je znano, da je bilo obdobje ministrovanja Erjavca katastrofalno obdobje. V odnosih v vsemi državami smo stagnirali, zlasti s Hrvaško. Šlo je za popolno diplomatsko polomijo. Kot je v nadaljevanju še povedal je bil čas ministrovanja Erjavca zelo slabo obdobje za zunanjo politiko in za slovensko diplomacijo, ob čemer je dejal, da je bil odnos s Hrvaško še posebej velika polomija.
Namesto izvajanja reform menjavamo vlade po tekočem traku
Dotaknil pa se je tudi aktualnih političnih razmer pri nas. Ta destabilizacija, po njegovem prepričanju uničuje Slovenijo. To je treba jasno povedati. Nekdanji ameriški veleposlanik v Sloveniji Joseph Mussomeli je to javno govoril: Mi namesto, da bi izvajali reforme, vsakoletno menjujemo vlade. Ta vlada je devet mesecev in jo ponovno rušijo. Slovenija je po njegovem prepričanju rekorder po številu vlad, s tem pa se destabilizira vse, ne le zunanjo politiko, marveč tudi notranjo politiko, predvsem pa neko stabilnost odnosov znotraj EU in Nata. To, da sedaj ponovno rušijo vlado in bi postavili za mandatarja nekega začetnika, nek nov obraz, čeprav so sedaj vsi po vrsti pogoreli, saj se nobeden izmed njih ni potrdil, bi pomenilo zgolj nacionalno katastrofo. Kot je še dejal, je ameriški veleposlanik Mussomeli ponavljal, da je vzrok za slabe odnose z ZDA tudi pogosto menjavanje vlad, ki nimajo nobene konsistentne politike ter ne izvajajo nujnih gospodarskih in družbenih reform, kar zagotovo vpliva na odnose z EU in ZDA. Kot je še poudaril gre za samodestrukcijo.

Pred leti je hrvaška revija Globus predsednika DeSUS-a oklicala za najbolj primitivnega evropskega zunanjega ministra.

Ob tem je potrebno omeniti nekatere uspehe aktualne Janševe vlade, ki jih je dosegla v okviru zbliževanja odnosov s Hrvaško: otvoritev pričetka gradnje daljnovoda Cirkovce-Pince, na katerega smo čakali 20 let, tesno medsebojno usklajevanje slovenske in hrvaške vlade za boj proti epidemiji novega koronavirusa, odločilno srečanje zunanjih ministrov treh držav, ki je bilo namenjeno skupnemu upravljanju Jadranskega morja Slovenije, Hrvaške in Italije oziroma podpisa posebne tristranske izjave ob razglasitvi izključne gospodarske cone s strani Hrvaške in Italije v Jadranu ter aktivno zavzemanje hrvaškega in slovenskega notranjega ministra, Davorja Božinovića in Aleša Hojsa, da se poostrena pravila vstopanja v EU za državljane tretjih držav slovensko-hrvaške meje oziroma Schengena, prenese na hrvaške zunanje meje.
Domen Mezeg