fbpx

Na katerem svetu živi poslanka Violeta Tomić?! Še sama priznala, da očitno ne na istem kot Maja Kocjan, ki pravi, da se v Beli krajini otroci ne upajo več sami igrati na ulicah zaradi številnih ilegalcev!

Tomićeva je poslanka Levice v državnem zboru. Novo24TV pa krivi za padec njene priljubljenosti v javnosti. Foto: violetatomic.si

Na sredini seji članov odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo je bilo mogoče slišati opozorila, da vprašanje migracij predstavlja temeljno razvojno vprašanje EU. Čeprav je bilo mogoče slišati oceno, da se ustvarja napačen vtis, da prihaja do izboljšanja situacije, migrantska balkanska pot vnovič deluje, obmejne države pa so pričele vračati migrante, zaradi česar se povečuje število migrantov v državi. Očitno pa to poslancev Levice ne gane, saj so sejo obstruirali. Še več! Poslanka Levice Violeta Tomić se čudi: “Maja Kocjan pravi, da se v Beli krajini valijo cele skupine beguncev, da ženske ne upajo spati doma, ko moški delajo nočno in da se otroci ne igrajo več na ulicah. A res??? Očitno živimo v dveh različnih svetovih.” 

Na družabnem omrežju Facebook je Tomićeva zapisala: Maja Kocjan pravi, da se v Beli krajini valijo cele skupine beguncev, da ženske ne upajo spati doma, ko moški delajo nočno in da se otroci ne igrajo več na ulicah. A res??? Očitno živimo v dveh različnih svetovih.” Po prepričanju Tomićeve bi bilo za varnost občanov bolje poskrbljeno, “če ne bi ‘civilne iniciative’ pod vodstvom SDS zbojkotirale vsako sistemsko rešitev, ker je spodbujanje nestrpnosti in strahu edino, kar SDS lahko ponudi na županskih volitvah”. Očitno izhaja iz sebe in svoje stranke, ki kot zgleda počnejo marsikaj, le da bi zasedli županske stolčke. Pa pojdimo lepo po vrsti …

Grims pozval k pripravi ustrezne zakonodaje
Levici očitno ni mar za opozorila opozicijskega poslanca Grimsa, ki je poleg problema oživitve balkanske migrantske poti in vračanja migrantov s strani sosednjih držav spomnil na finančne izdatke, ki nastajajo pri reševanju migrantskega vprašanja, in varnostna tveganja. Po prepričanju Grimsa bi morala Slovenija pričeti s pripravo zakonodaje, s katero ne bi več predstavljala privlačne destinacije za migrante. V luči kritičnosti ob sprejemu mednarodnega dogovora OZN za varne in urejene migracije Grims poudarja, da bi morala Slovenija odstopiti od mednarodnih sporazumov in nadaljnjih podpisov.

Foto: STA

Stranka SDS je podala predlog, da naj odbor za notranje zadeve vlado pozove k uporabi vseh kadrovskih, tehničnih, pravnih in mednarodnih možnosti, ki so na voljo, ter k fizični zapori meje s Hrvaško. Poleg tega pa so vlado še pozvali, da naj preneha z izvajanjem vseh aktivnosti, ki so povezane z uresničevanjem sistema begunskih kvot, pristojni organ pa naj v roku 30 dni izda odločbo za vrnitev nezakonitih migrantov tja, od koder so prišli, torej na sosednjo Hrvaško. Večina članov je po navedbah STA oba predlagana sklepa zavrnila.

400 odstotkov nezakonitih prihodov več
Medtem ko je minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar zagotovil, da naj bi slovenska policija obvladovala situacijo na slovensko-hrvaški meji, pa je Maja Kocjan iz črnomaljske civilne iniciative izpostavila, da Belokranjci vsak dan občutijo vedno večji prihod migrantov. Sicer pa je to potrdila tudi ministrova statistika, v letošnjem letu je bilo namreč registriranih že kar 6.758 nezakonitih prehodov, kar pa je več kot 400 odstotkov več kot lani v enakem obdobju. Poklukar priznava, da nimamo opravka z majhno številko, a po njegovo naj bi bila ta obvladljiva. Ob tem pa je izpostavil tudi problematiko zlorabe azilnega instrumenta.

Foto: Twitter

Na nasprotni strani je Kocjanova iz črnomaljske civilne iniciative izpostavila, da policisti, ki so v stiku z iniciativo, izpostavljajo, da so preobremenjeni, vojaki pa nimajo pooblastil za ustrezno pomoč. “Tudi ograja je popolnoma nesmiselna, če v enem delu je, v drugem pa je ni. Noben Belokranjec ne podpira žičnate ograje, panelna ograja pa bi bila smiselna,” je prepričana Kocjanova.

Na včerajšnji razpravi je bilo zaznati ostrejšo retoriko s strani Levice, saj po njihovo naj ne bi bilo razloga za sklic seje, po njihovi strokovni oceni naj bi šlo le za predvolilni šov SDS. Očitno pa v Levici ne spremljajo novic o burnem sredinem dogajanju na bosansko-hrvaški meji (več o tem preberite TUKAJ) in policijskih poročil slovenske policije. Če bi morda prisluhnili tudi zaskrbljenim državljanom ob meji, ki na lastni koži najbolj občutijo dotok nezakonitih migrantov, ne bi govorili takih nesmislov. Živimo vendarle v realnem svetu, ne pa v pravljici pod peresom Levice.

H. M.