fbpx

Na levici ustanovljena stranka Novi socialdemokrati

Novinarska konferenca, na kateri so predstavili ustanovitev stranke Novi socialdemokrati (NS). Organizacijski tajnik stranke Sašo Miklič, predsednik stranke Milan Balažic in glavni tajnik Andrej Magajna.

Na parlamentarnih volitvah bo nastopila tudi pred kratkim ustanovljena stranka Novi socialdemokrati (NS). Stranka se predstavlja kot alternativa na levici, ki si bo prizadevala za odstranitev obstoječih političnih elit, predvsem “tranzicijske levice”, ki po njihovem mnenju predstavlja tajkunska omrežja in “globoko državo”. Oba vidna predstavnika stranke, Andrej Magajna in Milan Balažic, sta bila funkcionarja v Pahorjevi vladi – Magajna poslanec, Balažic pa uradni govorec ministrstva za zunanje zadeve. 

Stranka Novi socialdemokrati (NS) je nastala z združitvijo stranke Krščanski socialisti Slovenije pod vodstvom Andreja Magajne, gibanja Nova prihodnost pod vodstvom Milana Balažica in skupine iz nekdanje Združene levice.

Predsednik stranke je postal Milan Balažic, ki je na današnji novinarski konferenci povedal, da želijo z novo stranko obuditi izvorno socialdemokratsko idejo. V Sloveniji namreč po njegovih besedah še vedno nimamo opravka z normalno levico, “imamo kvazi levico, ki politično prestavlja tajkunska omrežja”.

Milan Balažic je postal predsednik stranke. (Foto: STA)

Za razgradnjo klientelističnih omrežij globoke države
Po njegovih besedah gre za režim globoke države, stranke, ki se nazivajo kot leve, pa hkrati predstavljajo tranzicijski kapital, ki v Sloveniji vlada neprekinjeno že skoraj od osamosvojitve. Ker v Sloveniji nimamo prave evropske socialdemokracije, želijo pokazati, da obstaja politična alternativa tudi na levici, je dodal Balažic. Ključna točka njihovega programa je tako po besedah Andreja Magajne razgradnja globoke države in klientelističnih omrežij. Če ne bo “razgradnje koruptivnega mafijskega omrežja, v katerem prednjači tranzicijska levica”, v Sloveniji ne bo nobenega razvoja, je prepričan Magajna.

Tako programska deklaracija, ki so jo predstavili danes, kot prvo točko predvideva vrnitev lastnine ter odstranitev obstoječih političnih elit. V programski deklaraciji se zavzemajo tudi za “lustracijo korumpiranih strank”, nižje davke in nova delovna mesta, izkoreninjenje revščine, zmanjšanje državne uprave, samostojno zunanjo politiko in prenovo nacionalnovarnostnega sistema, nasprotujejo pa “migrantskim kvotam”.

Se obeta predvolilna koalicija z Vilijem Kovačičem?
Stranka NS poziva tudi k združevanju vseh podobno mislečih v močno predvolilno koalicijo. Med drugim potekajo tudi pogovori s pobudnikom referenduma o zakonu o drugem tiru Vilijem Kovačičem in njegovo stranko Davkoplačevalci se ne damo več o morebitnem skupnem nastopu na volitvah, poroča STA. V NS so se sicer vključili tudi v referendumsko kampanjo, v kateri se zavzemajo za zavrnitev zakona.

C. Š.