fbpx

Na ministrski konferenci EU–Zahodni Balkan poudarek na pomenu pravne države za izvajanje reform

Foto: Ministrstvo za pravosodje

Na Brdu pri Kranju sta ministrstvo za pravosodje in ministrstvo za notranje zadeve organizirala ministrsko konferenco EU–Zahodni Balkan za področje pravosodja in notranjih zadev. Gre za vsakoletno srečanje, katerega namen je krepitev regionalnega sodelovanja in dobrososedskih odnosov. Prav tako se s tem izraža podporo približevanju držav Zahodnega Balkana evropskim integracijam.

Zasedanje o notranjih zadevah je bilo 1. in 2. decembra 2021, pravosodni del pa je predviden za 2. in 3. december 2021. Srečanje ministrov in ministric za notranje zadeve je bilo razdeljeno na dva vsebinska sklopa. V prvem delu so ministri govorili o upravljanju z migracijami in varovanju meja, v drugem pa bodo razpravljali o boju proti terorizmu, ekstremizmu in radikalizaciji ter boju proti organiziranemu kriminalu.

Srečanje ministrov in ministric za pravosodje je bilo pod vodstvom ministra za pravosodje in predsedujočega Svetu EU za pravosodje Marjana Dikaučiča. Ob tem je minister poudaril “zavezanost vseh sodelujočih za krepitev pravne države in vladavine prava”. Dodal je, da so pri tem ključna “nenehna prizadevanja za zagotovitev neodvisnosti, odgovornosti, integritete, kakovosti in učinkovitosti pravosodnih sistemov”.

Glavne teme srečanja s področja pravosodja so bile: vladavina prava, pravosodne reforme, izboljšanje sistemov za usposabljanje v pravosodju ter različne pobude in izzivi na področju digitalizacije pravosodja. Na pravosodnem delu konference poleg ministrov z Zahodnega Balkana niso manjkali evropski komisar za pravosodje Didier Reynders in predstavniki prihodnjega tria predsedstev Svetu EU (Francija, Češka in Švedska).

Foto: Twitter

Komisar Reynders je ob prihodu v Slovenijo povedal, da se veseli pogovorov s pravosodnimi ministri Zahodnega Balkana o neodvisnosti pravosodja in različnih vidikih vladavine prava, pa tudi o investicijah v usposabljanje in digitalizacijo. Minister Dikaučič pa je izrazil zadovoljstvo nad današnjim dogodkom in pozdravil številne visoke goste, ki bodo danes sodelovali. Pravi da verjame, da bo razprava konstruktivna in plodna glede aktualnih vprašanj in izzivov s področja pravosodja. 

Reynders je ob prihodu še povedal, da sta bila evropska delegirana tožilca iz Slovenije imenovana za pet let. “Dolgo smo razpravljali o tem od začetka slovenskega predsedovanja, o tem sem govoril z ministrom za pravosodje, premierjem. Me zelo veseli, da sta imenovana evropska delegirana tožilca v Sloveniji. To pomeni, da imamo delegirane tožilce v vseh sodelujočih državah članicah. Gre za imenovanje za pet let, to je odločil kolegij tožilcev,” je poudaril po poročanju STA.

Minister za pravosodje Marjan Dikaučič (Foto: Printscreen)

Pomen vladavine prava je v osredju pogovorov.

Na skupni tiskovni konferenci po zasedanju je minister Dikaučič povedal, da so v diskusiji poudarili pomen vladavine prava. Govora pa je bilo tudi o pravni reformi, izboljšavah pravosodja in pa o izzivih digitalizacije pravosodja. “Vsi prisotni so izrazili svojo zavezanost vladavini prava. Veseli me, da vsi razumejo, kako zelo se je potrebno vse skozi truditi za to, da je pravosodni sistem učinkovit.” Regija Zahodnega Balkana po besedah Dikaučiča predstavlja eno od prioritet slovenskega predsedstva. “Geostrateške cilje lahko EU uresničuje le, če je območje Zahodnega Balkana stabilno. Regija je namreč del Evrope in jo obdajajo države članice EU. Ko je govora o prihodnosti, bomo vedno izražali podporo tej regiji.”

Obstoj vladavine prava je po besedah Dikaučiča nujen, da lahko pride do sprejema reform, tudi na področju pravosodja. Povedal je, da se partnerji z Zahodnega Balkana delili svoje glavne dosežke na področju vladavine prava in pravnih reform. Omenili pa so tudi področja, kjer bo še potrebno doseči napredek. Evropska komisija je predstavila letno poročilo o vladavini prava za države članice ter poročilo o napredovanju dveh projektov za merjenje uspešnosti pravosodnih sistemov partnerjev z Zahodnega Balkana. Digitalizacija pravosodja je ena od prednostnih nalog slovenskega pravosodja, zato je bilo tekom predsedovanja temu namenjeno toliko pozornosti, je pojasnil minister.

Foto: Printscreen

Predstavniki EU in Zahodnega Balkana so poudarili pomen digitalizacije, ki naj olajša dostop do sodnega varstva, izboljša splošno učinkovitost pravosodja in zagotovi odpornost pravosodnih sistemov, hkrati pa okrepi njihovo integriteto in odgovornost. Ministri so spregovorili o prizadevanjih in izzivih digitalne preobrazbe ter predstavili najnovejše pobude na tem področju, spodbuden primer sodelovanja je predstavil tudi Eurojust. Partnerji z Zahodnega Balkana so se zavezali k nadaljnji posodobitvi svojih pravosodnih sistemov z razpoložljivo podporo EU.

Komisar Reynders se je slovenskemu predsedstvu zahvalil za odlično organizacijo konference. Tako kot Dikaučič je tudi komisar poudaril pomen zaščite in krepitve vladavine prava. “Gre za dolgotrajni proces, ki zahteva nenehno prizadevanje.” Pravi, da je vesel, da se pomena vladavine prava zavedajo partnerji z Zahodnega Balkana, saj so izrazili svojo usmerjenost v nadaljnje napore z namenom izboljšanja stanja. “Evropska unija je pripravljena podpirati svoje partnerje, kjer bo to mogoče.”

Foto: Printscreen

Nina Žoher