fbpx

Na ministrstvu za kulturo bodo samozaposleni v kulturi odločali o tem, kdo bo dobil status samozaposlenega v kulturi

Kabinetu kulturne ministrice Aste Vrečko, se bo pridružil še en samozaposlen v kulturi, Mihael Kelemina. (Foto: Twitter)

Ekipi kulturne ministrice Aste Vrečko se kot svetovalec pridružuje Mihael Kelemina, umetnostni zgodovinar in poznavalec področij delovanja nevladnih organizacij in samozaposlenih v kulturi. Izražamo mu dobrodošlico in mu želimo uspešno delo,” so sporočili s kulturnega ministrstva. 

Po poročanju Vlade RS je Mihael Kelemina diplomiral leta 2010 s področja umetnostne zgodovine na Filozofski fakulteti UN v Ljubljani. Končal je tudi šolo za kuratorske prakse in področje kritiškega pisanja, pozneje pa pridobil dodatno izobrazbo s področja projektnega menedžmenta. V letih 2012–2016 je sodeloval z Radiem Študent in bil urednik revije Art-Area.

Preberite še:

Vse od leta 2016 pa do zaposlitve v kabinetu kulturne ministrice Aste Vrečko je bil samozaposlen v kulturi. V preteklosti je tudi sodeloval na različnih razstavah sodobne umetnosti. Gre za še enega samozaposlenega v kulturi, ki bo svetoval ministrici, ki je tudi sama samozaposlena v kulturi, in sicer o politiki podeljevanja statusov samozaposlenih v kulturi. Ministrstvo Vaska Simonitija je nameravalo prekiniti s prakso avtomatskega podeljevanja statusov, na podlagi katerih se umetnikom po ZUIJK-u država plačuje prispevke.

Ministrica za kulturo Asta Vrečko podpira novinarsko prevratništvo proti vodstvu RTV. (Foto: STA)

Sprašujemo se, ali bomo zdaj, ko ministrstvo očitno prevzemajo samozaposleni v kulturi, ki ne morejo poskrbeti za lastno eksistenco, ponovno priča “eksploziji” vrhunskih umetnikov, ki so preveč revni, da bi si plačevali svoje prispevke. Se vračamo v stanje Divjega zahoda, kjer bo vsak povprečen “malar” s pravo ideološko izkaznico deležen statusa in plačevanja prispevkov s strani države?

Domen Mezeg