Na Mladinino stran proti madžarskemu protestu stopili tudi Irena Joveva in Dominika Švarc Pipan: Svoboda govora zgolj še eno orodje, ki so se ga pripravljeni posluževati v obračunavanju s svojimi ideološkimi nasprotniki

Datum:

Začelo se je z Mladinino naslovnico, na kateri so upodobili madžarskega premierja kot Hitlerja. Za Mladino to ni bilo prvič, saj je enako v preteklosti že storila tudi s prvakom SDS Janezom Janšo in poslancem Brankom Grimsom. A Mladino je tokrat presenetilo, da so si Madžari proti taki neokusni stvari drznili protestirati tako pri uredništvu kot pri slovenskem zunanjem ministrstvu. Zatem so pri Mladini nadaljevali z začetim in trdili, da je njihova naslovnica upravičena zaradi neobstoječega antisemitizma na Madžarskem. Dokazov o antisemitizmu nikjer. Pri tem je odgovorni urednik Mladine Grega Repovž celo trdil, da sosednje države samo čakajo, kdaj si bodo lahko prilastile kak del Slovenije, kar naj bi potrjeval zemljevid “Velike Madžarske” v prostorih madžarskega veleposlaništva v Ljubljani. Potem ko se je v petek odzvalo Društvo novinarjev Slovenije, ki je obsodilo “vmešavanje madžarske politike v svobodo slovenskih medijev”, čeprav je to isto društvo hujskalo k političnim napadom na opozicijske medije, so se kmalu oglasile tudi nekatere političarke.

“Orban pozablja, da z vmešavanjem v slo. volitve in ljubeznijo ene stranke še ni dobil moči samovoljno nadzorovati medije, kot to počne doma,” je na Twitterju zapisala državna sekretarka na ministrstvu za pravosodje Dominika Švarc Pipan iz vrst Socialnih demokratov.

Švarc Pipanova meni, da je treba madžarskemu premierju, ki je bil na zadnjih volitvah izvoljen z dvotretjinsko večino, kar je več, kot ima glasov celotna koalicija Marjana Šarca, vključno z nadkoalicijsko Levico, odločno povedati, da nikoli ne bo imel moči za samovoljno nadziranje slovenskih medijev.

https://twitter.com/DominikaSvarc/status/1114191775160315905

Ob tem je, kot kaže, pozabila, da Orban niti ne želi nadzirati slovenskih medijev. Vse, kar so Madžari v zvezi z neokusno Mladinino naslovnico storili, je bilo to, da so Mladini – in potem, ko je ta brila norce iz protesta madžarske veleposlanice, tudi slovenskemu zunanjemu ministrstvu poslali protestno noto.

Na tvit Švarc Pipanove se je odzval tudi odgovorni urednik Nova24TV Boris Tomašič, ki je opozoril, da je Švarc Pipanova Madžarsko dejansko obtožila vmešavanja v slovenske volitve. Če si je take obtožbe izmislila, bi morala leteti iz vlade, saj njene izjave dejansko lahko interpretiramo kot stališče ministrstva za pravosodje.

“Edini razlog, da se madžarska veleposlanica obnaša kot kakšen funkcionar SD ali LMŠ je, ker ve, kako trdo so v Sloveniji mediji pod nadzorom socialistične oblasti in – da je Mladina tako ali tako njeno glasilo,” pa meni politični analitik Tomaž Štih.

Nekoliko ostrejši je bil kolumnist Vinko Vasle, ki je izjavo evroposlanke stranke SD Tanje Fajon, v kateri ta pravi, da Madžarska zahteva pomoč pri sankcioniranju Mladine na zunanjem ministrstvu, označil za “odvratno boljševistično sprenevedanje”. Ob tem je Vasle dodal, da naj Fajonova “najprej pomete pred domačim pragom, pred hujskaškimi napadi na svobodo nekaterih medijev in na svobodo govora, katerih akter je predsednik vlade. Njena stranka pa z agitpropom o fašizmu pri nas histerizira prostor”.

Lonček pa je pristavila tudi vodilna kandidatka LMŠ za Evropski parlament Irena Joveva, ki se lahko pohvali z dvotedensko politično kariero. “Kot državljanka, političarka pa tudi kot nekdanja novinarka sem zgrožena nad ravnanjem Madžarske zaradi naslovnice Mladine. Gre za nedopusten poseg – in to države, ki ‘slovi’ po marsičem drugem kot spoštovanju četrte veje oblasti, v novinarsko oziroma uredniško politiko.”

Na to se je odzval nekdanji poslanec SDS dr. Vinko Gorenak, ki je omenil, da ni nikjer zasledil njene “kritike Šarca, ki je naročal državnim podjetjem, kje naj oglašujejo in kje ne”. “Ste bila že takrat leva politična novinarka?” je zanimalo Gorenaka, ki pa na vprašanje ni prejel odgovora.

Vasle je Jovevi priporočil, naj raje molči, kot pa da se smeši. “Ko boste obsodili napad vašega šefa in celo predsednika vlade na svobodo opozicijskih medijev, potem se oglašajte. Do takrat bi bilo ekološko, da molčite.”

Nekdanji minister za obrambo Alejš Hojs pa se je obregnil ob preteklo novinarsko delo Joveve, ki je še nedavno pela hvalospeve delu Šarčeve vlade, nato pa postala vodilna kandidatka LMŠ na evropskih parlamentarnih volitvah. “Je vaš šef, spoštovana političarka, Šarec že ponovil doustna navodila, kje kdo lahko oglašuje in kje ne? Glede tega niste zgroženi, saj brez navodil ne znate funkcionirati?!”

Vsekakor se je v zadnjih dneh jasno pokazalo licemerje levičarskih politikov in novinarjev. Ti namreč svobodo govora rade volje teptajo in preganjajo, ko gre za stvari, ki ne ustrezajo njihovim ideološkim nazorom. Ko pa si kdo drzne kritizirati njim ljube medije, pa so jih kar naenkrat polna usta besed o potrebi po zagotavljanju medijske svobode. Za levico svoboda govora ni ideja, ki bi jo bilo vredno dosledno spoštovati, temveč zgolj še eno orodje, ki so se ga pripravljeni posluževati v obračunavanju s svojimi ideološkimi nasprotniki.

Ivan Šokić

Sorodno

Zadnji prispevki

Luka Svetina odhaja z nacionalne televizije

"Drži, odhajam iz RTV. Ko dobiš bolj mamljivo ponudbo,...

Mursko Soboto in Gornjo Radgono zasedli jezni kmetje

Danes vsi evropski, med njimi tudi slovenski kmetje, izvajajo...

Medvedjev o umoru ruskega pilota: “Pes umre kot pes!”

Nekdanji ruski predsednik Dmitrij Medvedjev se je odzval na...

Poškodovani jamar rešen

Jamarskim reševalcem je iz jame pri Jelen brdu na...