Na nacionalni RTV obstaja črna lista ljudi, ki tja ne smejo biti povabljeni?! To razkriva novinar Požar!

Raziskovalni novinar Bojan Požar. (Foto: STA)

“Sem si pogledal intervju z Ladom Ambrožičem. Poznava se že celo večnost, in ga po svoje cenim tudi zato, ker mi je prisrčno direktno priznal, da me ne more povabit v nobeno svojo oddajo (Intervju, Družinske vezi …), ker sem na črni listi @RTV_Slovenija. Državne @RTV_Slovenija!” je na Twitterju razkril novinar Bojan Požar. S tem potrjuje, da so tja večinoma povabljeni zgolj ljudje s skrajnimi levičarskimi prepričanji. Televizija, ki je v državni lasti, in ki jo plačujemo vsi državljani torej ravna pristransko, s tem ko diskriminira del slovenskih državljanov.

Slovenski novinar in ustanovitelj portala Požareport Bojan Požar bi moral po vseh standardih kdaj pa kdaj nastopiti tudi na nacionalni televiziji RTV, vendar to ni mogoče, ker tam očitno obstaja črna lista, na kateri je tudi on sam, in ki mu preprečuje, da bi ga povabili v katero izmed svojih oddaj. To potrjuje, da imajo na RTV “črno listo” in tja vabijo selektivno. Očitno so nekateri nezaželeni, predvsem tisti, ki niso ultra levičarji. Če si pogledamo, kdo večinoma nastopa na nacionalni televiziji, oziroma, koga se vabi v oddaje, nam je vse jasno.

Z nacionalne televizije RTV pa so v zadnjih dneh prišle informacije, da tam ostajajo levi nadzorniki: SDS-ov apel o uravnoteženosti je namreč naletel na obtožbe o “protiustavnosti” in “nezakonitosti”. Mandatno-volilna komisija DZ je z dnevnega reda seje umaknila predlog za predčasno razrešitev članov nadzornega sveta RTV Slovenija, ki jih je imenoval Državni zbor. Umik predloga je predlagala Levica, zanj je glasovalo deset poslancev, proti jih je bilo osem. Predlagatelji za predčasno razrešitev RTV nadzornikov Danila Tomšiča in Boruta Žagarja iz SDS so na seji komisije, 21. aprila 2020, opozorili, da pet od enajstih članov nadzornega sveta RTV Slovenija, imenuje DZ.

“Peterica mora odražati politična razmerja v DZ,” so izpostavili pri SDS, tega pa ni odražala ne pred oblikovanjem nove vlade niti sedaj. SDS nima niti enega nadzornika, navkljub dejstvu, da ima največja parlamentarna stranka v DZ več kot četrtino vseh poslancev, kar je dvakrat več kot druga največja SD, po nedavnih prestopih poslancev v to stranko. Predlog o razrešitvi dveh nadzornikov je bil tako po mnenju SDS v skladu z zakonom o RTV Slovenija. Alenka Jeraj iz SDS je spomnila, da je bila podobna zagata že leta 2012. V stranki se zato zavzemajo, da se ravna po uveljavljeni praksi, kar pa ne gre v račun levi opoziciji. Zahvala za to gre prejšnji vladi, ki je sama imenovala svoje nadzornike in nato poskrbela za spremembo zakonodaje, na katero se zdaj sklicujejo. Potemtakem bi morala vlada, če želi imenovati svoje nadzornike, spremeniti zakonodajo. Levičarjem ni nikoli šlo za uravnoteženost. Ali je po njihovo, ali pa ni nikakor.

Jože Horvat