fbpx

Na Nanosu se spominjajo 90. obletnice ustanovitve protifašistične organizacije TIGR

Foto: STA

Pri Blažonovi domačiji na Nanosu poteka spominska slovesnost ob 90. obletnici nastanka organizacije Tigr in s tem začetka delovanja prvega protifašističnega gibanja v Evropi. Na slovesnosti, ki jo prirejata društvi Slovenski Tigr 13. maj in Domoljubni Tigr – 13. maj, se bodo spomnili tudi začetkov ilegalnega pouka slovenščine.

Slovesnost se bo začela z mašo, ki jo bo vodil škof Anton Jamnik, med drugim bo somaševal tudi nadškof Alojz Uran. Osrednja govornika na proslavi, ki bo sledila, bosta zgodovinar Borut Rutar ter duhovnik Bogdan Vidmar, spregovoril pa bo tudi poslanec osamosvojitvenega parlamenta in nekdanji poslanec DZ Andrej Magajna, napovedujejo organizatorji.

Pri spominski plošči na hiši Blažonove domačije bo ob položitvi venca izkazal čast spominskim dogodkom tudi častni vod Slovenske vojske.

Komunisti uničili in nato zlorabili TIGR
TIGR, kar je kratica za Trst, Istra, Gorica in Reka, se je imenovala revolucionarna podtalna organizacija slovenskih in hrvaških domoljubov, nacionalistov in predvsem protifašistov. Delovala je na slovenskem in hrvaškem etničnem ozemlju, ki so ga po Rapalski pogodbi priključili Italiji. Njeni člani so napadali fašistične ustanove in patrulje ter izvajali sabotaže. Slovenci na Primorskem so se s fašističnim nasiljem soočali vse od prehoda teh ozemelj pod kraljevino Italijo po koncu prve svetovne vojne in še pred uradnim prevzemom oblasti s strani fašistov leta 1922. Tako so fašisti že leta 1920 požgali Narodni dom v Trstu.

V boju proti fašizmu na Primorskem in v Istri se je skupina primorskih Slovencev sestala na Nanosu sredi septembra 1927 in postavila temelje organizacije Tigr. Kljub razkritju članov Tigra in eksekucijam t. i. bazoviških junakov po prvem tržaškem procesu leta 1930 je Tigr ostal dejaven, njegovi člani pa so se maja 1941 na Mali gori nad Ribnico kot prvi v drugi svetovni vojni zapletli v oborožen spopad proti italijanski oblasti.

C. Š., STA