fbpx

Na nezakonitih protestih tudi odvetnik Marko Schulz z res pestro zgodovino: Vpleten v korupcijsko afero, razglasil osebni stečaj in tako postal zaupanja ne vreden odvetnik

Marko Schulz levo, na kolesu, brez maske.Foto: Twitter

Med radikalnimi protestniki na petkovih shodih proti vladi se ne skrivajo le nevladniki in kulturniki, ampak tudi odvetniki z res pestro zgodovino. Kamera javne hiše RTV Slovenija je namreč v svoj kader protestnikov ujela odvetnika Marka Schulza, razvpitega iz korupcijske afere izginjanja denarja iz Hokejske zveze. Če bi si nadel zaščitno masko, bi verjetno ostal neprepoznaven, tako pa temu ni tako. 

Glede na pestro zgodovino Schulza ne čudi, da se je ta udeležil protestov, ki so nezakoniti. Kot rečeno pa njegovega pojavljanja sploh ne bi opazili, če bi si nadel masko. Eden prvih, ki je opazil, da je na protestu tudi zloglasni Schulz, je bil tudi novinar Bojan Požar. Zakaj zloglasni? Osvežimo spomin: glede Schulza so se pred več leti razpisali pri Dnevniku potem, ko so v roke pridobili dokumente, ki kažejo obvod denarnih sredstev iz računa Mednarodne hokejske zveze na njegov račun.

Schulz se tedaj na poslana novinarska vprašanja ni želel odzvati in pojasniti svojega stališča. Po objavi članka je ta navedbe označil kot insinuacije. Zanimivo pa je, da je ta nato kar po elektronski poslal popravek in ga naslovil na naslov športnega uredništva časopisa, namesto da bi tega v skladu z zakonom o medijih poslal odgovornemu uredniku v uradni obliki. V popravku je dal vedeti, da je nakazilo Mednarodne hokejske zveze na njegov račun prišlo na podlagi pogodbe, kjer ni označen kot upnik, ampak kot prejemnik.

Njegov popravek ni držal vode
Asignacijska pogodba z dne 2. aprila 2009 je namreč razkrila, da popravek Schulza ne drži vode. Hokejska zveza Slovenije je bila namreč navedena kot upnica Mednarodne hokejske zveze in Schulzeva dolžnica, odvetnik pa zgolj kot upnik Hokejske zveze Slovenije. S tem se je izkazalo, da Schulz sploh ne ve, pod kaj se je podpisoval. Zanimivo pa je, da je prišlo še do zapleta celotne zgodbe, ko je nekdanji šef Hokejske zveze Slovenije Ernest Aljančič izdal, da je Schulz po tem, ko je prejel denar, plačeval storitve slovenske hokejske zveze, kot je priprava ledu, rezervacija hotela itd. Tega namreč Schulz sodeč po pogodbi ne bi smel delati. Iz Schulzovega popravka je bilo razvidno, da je prišlo do sklenitev sumljivega posla, namreč ta je zatrdil, da je kot odvetnik v imenu hokejske zveze poravnaval terjatve upnikov. Nikjer pa ni bilo niti glasu o navedbah Aljančiča glede denarja za storitve zveze.

Foto: iStock

Znašel se je v osebnem stečaju
Zanimivo pa je, da se je Schulz, sodeč po poročanju Financ leta 2018 znašel v osebnem stečaju. Okrožno sodišče v Kranju je namreč 24. septembra 2018 pričelo s postopkom osebnega stečaja nad odvetnikom Schulzem. Pri tem pa je smiselno omeniti vsebino statuta odvetniške zbornice, ki navaja, da zaupanja ni vreden tisti odvetnik, zoper katerega je bil začet stečajni postopek. Tako se odvetniki, ki se znajdejo v osebnem stečaju, temu primerno tudi zbrišejo iz imenika odvetnikov. Očitno pa je Schulz našel nov hobi, ki se mu reče “kolesarjenje”. Pri tem pa mu je, kot vse kaže, prav malo mar za ohranjanje javnega zdravja, saj si maske v množici sploh ni nadel.

Hana Murn