fbpx

Na Onkološkem inštitutu zmanjkalo osnovnega zdravila za rakave bolnike – Namesto da bi se Erik Brecelj, Zlata Štiblar Kisić in minister Šabeder borili za življenja, raje bijejo medsebojne vojne!

Vodilni dvojec na Onkološkem inštitutu, direktorica OI Zlata Štiblar Kisović in zdravnik Erik Brecelj se raje z dobavo obveznega zdravila karboplatin igrata kadrovske igre na omenjeni zdravstveni ustanovi. (Foto: STA)

Vodilni dvojec na Onkološkem inštitutu, direktorica OI Zlata Štiblar Kisović in zdravnik Erik Brecelj se raje z dobavo obveznega zdravila karboplatin igrata kadrovske igre na omenjeni zdravstveni ustanovi. (Foto: STA)

Onkološki inštitut v Ljubljani je znova v središču javne pozornosti. Na našem portalu smo poročali, da jim je zmanjkalo osnovnega zdravila karboplatin za tretjo fazo kemoterapije za skupino bolnikov, ki so jo zato odpovedali. V seriji prispevkov v nekaterih slovenskih medijih pa se v zadnjem času pojavljajo očitki, da sta sedanja direktorica Zlata Štiblar Kisić in eden najbolj izpostavljenih medijskih obrazov, zdravnik Erik Brecelj, prevzela vodenje Onkološkega inštituta (OI). Njuni politiki pa brezpogojno sledi aktualni minister za zdravje Aleš Šabeder.

Onkološki inštitut se zopet sooča s svojimi notranjimi problemi in medsebojnimi boji. Po poročanju nekaterih slovenskih medijev sta direktorica Onkološkega inštituta Zlata Štiblar Kisić in zdravnik Erik Brecelj s pritiski na aktualnega ministra za zdravje Aleša Šabedra dosegla zamenjavo dveh članov sveta Onkološkega inštituta. To sta bila Peter Požun in Ana Žličar, tudi bivša direktorica Onkološkega inštituta. Bistvo spora je bila bančna garancija ob napakah gradnje SCT-ja. Drugi spor pa je javno opisal bivši direktor OI Janez Remškar, ki je odletel zaradi opomina, ki ga je dal dr. Breclju. Medtem ko se ukvarjajo z notranjimi boji, pa njihovi rakavi bolniki ne dobijo obveznega zdravila karboplatin za kemoterapijo.

Erik Brecelj se v javnosti predstavlja kot velik borec za slovensko zdravstvo. Zelo rad razkriva nepravilnosti na svojem Onkološkem inštitutu. V zadnjih dneh je nekaj medijev razkrilo dvojno vlogo delovanja Breclja. Najprej je njegovo moč občutil bivši direktor OI Janez Remškar, ko mu je hotel vročiti opomin zaradi kršenja delovnih obveznosti. “Pred izrekom opomina sem o tem pred sejo sveta OI obvestil predsednico sveta Darinko Miklavčič. Ta mi je dobesedno rekla, naj dr. Breclju ne dajem opomina – ne glede na razloge –, ker ima preveliko medijsko in politično podporo. Sledil sem svoji vesti in 19. 6. 2015 izdal opomin in s tem sprožil postopek svoje razrešitve. Predsednica sveta me je poklicala po telefonu in me obvestila, da dr. Brecelj s sopodpisniki zahteva izredno sejo sveta zaradi moje razrešitve. Razlog: neizvrševanje sklepov sveta, o čemer dotlej ni bilo nobenega govora. In oktobra 2015 me je svet tudi dejansko razrešil. Zadeva je zdaj na ustavnem sodišču.

Janez Remškar je v svoji kolumni v časopisu Dnevnik razkril pravo naravo dr. Erika Breclja. (Foto: STA)

Zlata Štiblar Kisić prestopila v zmagovalni tabor in nadaljevala z rušilno politiko dr. Breclja
Na njegovo mesto je stopila njegova pomočnica Zlata Štiblar Kisić in začela izvajati Brecljevo politiko. Najprej sta se na listi za odstrel znašla Ana Žličar in Peter Požun. Žličarjeva je bila v času odprtja novega Onkološkega inštituta direktorica te zdravstvene ustanove. V javnosti se je velikokrat izkazala za glavnega krivca. Vendar bi po besedah Žličarjeve moralo bančno garancijo unovčiti ministrstvo za zdravje, ker je nastopalo v vlogi investiranja. “Govorjenje o bančni garanciji je govorjenje na pamet, brez primernega znanja. Bančno garancijo mora unovčiti investitor, in to je ministrstvo. Bili so opozorjeni na vse pomanjkljivosti, za vodovod, klimo sem vam povedala, in še za vse ostalo, kar je bilo narejeno. Zakaj ministrstvo ni unovčilo bančne garancije, vprašajte njih,” je izjavila Žličarjeva za spletni portal 24ur.com. Garancijo pa je ministrstvo unovčilo komaj lansko leto. Ana Žličar je tudi predsednica Društva onkoloških bolnikov Slovenije.

Rakavi bolniki na Onkološkem inštitutu so ostali brez osnovnega zdravila karboplatin in niso mogli opraviti nujnega procesa kemoterapije. (Foto: STA)

Vzrok za zamenjavo nepotrditev dr. Kovača za strokovnega direktorja Onkološkega inštituta
Zadnjo zamenjavo je v svoji kolumni za časopis Dnevnik opisal Janez Remškar. Po njegovih besedah je bil vzrok za zamenjavo dveh članov sveta OI nepotrditev dr. Kovača za strokovnega direktorja na seji 5. novembra 2019. Svetniki pa so na omenjeni seji problematizirali predvsem uporabo javnega denarja na OI. Brecelj je uporabil svoje medijske zveze in v večerni oddaji 24 ur zvečer pripravil novo predstavo za javnost. Pod navezo Štiblar Kisićeva-Erik Brecelj pa je padel tudi minister za zdravje Aleš Šabeder ter Žličarjevo in Požuna nemudoma odstavil.

Minister za zdravje Aleš Šabeder je postal talec politike na Onkološkem inštitu direktorice Štiblar Kisićeve in zdravnika Breclja. Ali bo omenjeno direktorico pozval k odstopu zaradi nezagotavljanja osnovnega zdravila za rakava obolenje karboplatina? (Foto: STA)

Minister za zdravje Aleš Šabeder je postal talec politike na Onkološkem inštitutu, ki jo vodita direktorica Štiblar Kisićeva in zdravnik Brecelj. Ali bo direktorico pozval k odstopu zaradi nezagotavljanja osnovnega zdravila za rakava obolenje – karboplatina? (Foto: STA)

Zmanjkuje osnovnega zdravila, karboplatina, na Onkološkem inštitutu pa se namesto ukvarjanja z bolniki raje igrajo medsebojne “vojne” igre
Onkološki inštitut si je v teh dneh privoščil največjo sramoto v svojem delovanju. Namesto da bi se direktorica Štiblar Kisićeva ukvarjala z najnujnejšimi zadevami, kot je zagotovitev osnovnega zdravila karboplatin za rakave bolnike, se raje ukvarja z nastavljanjem poslušnih in ustrežljivih kadrov v svet OI. Čeprav so nam iz OI posredovali odgovor glede njihove zdravstvene sramote ter v njem okrivili dobavitelja, je v letu 2019 enostavno nesprejemljivo, da lahko pride do takšnih resnih situacij. Erik Brecelj se je v preteklosti glede resnih zadev in nepravilnosti na OI velikokrat medijsko izpostavil. Tokrat je tiho, saj je vodstvo OI po njegovem okusu.  Minister za zdravje Aleš Šabeder pa bi moral prevzeti odgovornost ter zaradi zadnjega nezaslišanega dejanja vodstva OI pozvati aktualno direktorico Zlato Štiblar Kisić k odstopu.

Luka Perš