Na pobudo evropskega poslanca Zvera so v evropskem parlamentu stekli postopki za postavitev spominskega obeležja žrtvam komunističnega nasilja v Sloveniji

Foto: STA

Vodja slovenske delegacije Evropske ljudske stranke Milan Zver se je v torek, 24. aprila, udeležil panevropske spominske konference za žrtve totalitarnih sistemov v Bruslju, kjer so predstavili ožji izbor najboljših predlogov za spomenik vsem žrtvam totalitarizmov, ki ga bodo postavili v Bruslju.

Dr. Milan Zver, ki je bil med pobudniki za postavitev spomenika, je ob robu slovesnosti poudaril potrebo po postavitvi spominskega obeležja žrtvam vseh totalitarnih sistemov v Bruslju. “Kultura in izobraževanje igrata pomembno vlogo pri krepitvi demokracije in v boju tako zoper radikalizacije kot tudi zoper ponovne vzpostavitve totalitarizmov,” je dejal.

Evropski poslanec je bil še posebej vesel dejstva, da se je v ožji izbor najboljših predlogov uvrstila tudi zasnova avtorjev Nike Zupančič, Mateja Perčiča in Braneta Senegačnika ter avtorja Gregorja Vezjaka, arhitekta. Z avtorji se je tudi srečal in jim čestital za odlično umetniško zasnovo. “Ponosen sem na to srčno in inovativno slovensko ekipo,” je dejal evropski poslanec.

Poslanec Milan Zver z avtorji zasnov obeležja.

Proces razgradnje komunističnega totalitarizma prepočasen
“Slovenija je edina država v Evropski uniji, ki je preživela vse tri totalitarizme: fašizem, nacizem in komunizem. Medtem ko sta prva dva praktično izginila, pa je proces razgradnje komunističnega totalitarizma prepočasen,” je opozoril. “Pred tremi leti sem predlagal postavitev spominskega obeležja za žrtve komunističnega režima po drugi svetovni vojni, ki bi ga postavili v Evropskem parlamentu v Strasbourgu. Moj predlog je ustavil predsednik slovenske vlade dr. Miro Cerar,” je dejal. “V odzivu na moj predlog je dejal, da krivi slovensko državo in narod za povojne poboje! Zato si želi, da bi bila iniciativa Platforme evropskega spomina in vesti uspešna,” je še povedal dr. Zver.

N. Ž.

 • Steiermark

  Tudi prav, predvsem pa pričakujem, da se bo dr. Zver zavzel in dosegel, v Bruslu, prepoved izpostavljanja komunističnih zločinskih simbolov ter poveličevanje rdečih zločincev in obsodba vsakogar, ki bo vse to javno izpostavljal! Mi imamo takšne na vseh nivojih, pa jim nihče ni kos, oni se lahko javno posmehujejo svojim žrtvam in žrtvam njihovih očetov, komunistov, ki so izvedli holokavst nad Slovenci, v Sloveniji! Če je za jude primerno in dovoljeno, da še, tako kot mi, 70 let po končani vojni, vedno znova govorijo in obujajo spomine na svoje, žrtve genocida, zakaj je to pri nas nekaj čudnega, ko nam nasledniki genocidarjev kar v DZ in drugje očitajo, da kaj čemo “pogrevati” te stvari, ki so se zgodile v “daljni preteklosti”, medtem, ko se teh zločinov in zločincev nikoli ni obsodilo in se jih finančno in “moralno” še vedno izpostavlja – podpira. Kako bi na kaj takšnega reagirale judovske skupnosti – judje, če bi se njim očitalo “pogrevanje stvari iz daljne preteklosti ter se o njihovih žrtvah govorilo kot o 2. razredni temi! In njihovi rablji so bili obsojeni, justificirani, že daljnega 48 leta, takrat ko so jugokomunistični rablji, najbolj množično klali poštene in zavedne Slovence ter nam “uvajali svobodo” po njihovo!

  • FORT WORTH

   Res je +++

 • hribovc

  6 točk od 5 možnih za g.zvera

 • Prle

  Tale Zverina pa ni čisto diht, on bi postavljal spomenike, medtem ko so ljudje lačni. Bebo. Kot da eu poslanec nima pametnejšega dela. In to mi plačijemo. Bolano.

  • Nšo-či

   :) lepe praznike. Ne razburjaj se tolk.

  • gorenc

   Do sedaj ko smo plačevali totalitarne spomenike,a to pa ni bolano?

 • Prdo

  Bravo sedaj bomo upam da uspe bomo končno izvedeli imena in priimke teh prascof

 • Varuh

  Uporabnik “FUCK COMMUNISM” vsi vaši komentarji na spletni strani http://nova24tv.si so bili poslani na PU Ljubljana in prijavljeni na spletno oko zato ker kršite Kazenski zakonik RS(sovražni govor).

  Upam da bo PU Ljubljana ustrezno reagirala..

  • tramal

   Bedak.

 • Osti jarej

  …dosežek brez primere

 • žogica

  Se že pripravljajo na oblast, Zver bi začel postavljati spomenike…., nič ne bo iz tega !

 • tramal

  Komunajzerji pa v jok in pod stres.Oni bi branili teh 50 tisoč komunajzersko banditskih spomenikov do zadnjega.

 • joza joza13

  Aja, cmero ni ustavil ropanja države, ustavil je pa idejo o postavitvi spomenika žrtvam komunistov?

  Bemti, pa zakaj se te naše leve stranke ne imenujejo npr:… Komunisti z Mirom Cmerarjem, Levi komunisti, SD komunisti, Karlovi komunisti, Bratuškovi … itd?
  Zakaj ne?
  Zakaj se sramujejo?

  • Miro

   zakaj ne Janševi komunisti? zakaj se sramujejo

   • joza joza13

    Bodi eksakten. Janševi so lahko kvečjemu bivši komunisti, ki so si pa upali … se upreti mafijski združbi!

    Kaj tebi ni jasno?
    Se prfuknjenega samo delaš, ali prfuknjen si ?

    • Miro

     hahaha a te barabe -sds so bivši komunisti, ki so se z božjo pomočjo spreobrnili….
     a so ti tole pri maši povedali?

     • joza joza13

      Aaa, ne delaš se!!!

     • Miro

      veš da ne

     • gorenc

      Kaj pa imaš proti SDS,ali si tudi proti levičarjem?

 • montyamp

  Zazidavanje živih ni več paradajzarski ponos .
  Danes je to sramota za marionete ki so se uklonile podrepnikom kurćanizma .
  Lustracija zamujena , ne vrne se nobena .

 • Miro

  kdo bo to plačal? jaz nimam namena ker mene tele stvari izpred 50 let ne zanimajo dosti… pobijali so eni in drugi

 • Prdo

  To ni sramota sramotaje da so jih premalo

 • xtc

  Definitivno nujna zadeva ,s tablo na njem največjih komunističnih klavcev in to 10 cm črkami,da se javno ve kdo je odgovoren za žrtve.

 • Ana Job

  12 minut nazaj

  Zadnje leto opažam tisto, česar nisem prej opazila. Evr*opejci se soočamo s popolno duševno izpraznjenostjo, krizo identitete, ki izhaja iz zatajevanja kulture naših prednikov. Da bi pobegnil od vsega tega, smo se vrgli v neobrzdano potrošništvo, ob tem pa postali do skrajnosti pomehkuženi in nepripravljeni na vsak izziv ali boj, ki ga prinaša naša prihodnost. Mnogi mladi ljudje se soočajo z negotovo prihodnostjo, povezano z brezposelnostjo in posledično nezmožnostjo ureditve lastne eksistence. Res hudo za mladega človeka, ki je potem breme staršev in živi v neharmoniji. Vse te spremembe doživljamo v našem času in prostoru. Kdor je količkaj priseben, se v tem času intenzivno sprašuje, kaj narediti in kako se boriti za tisto, kar nam je najbolj sveto in drago. Kot so rekli včasih – »za vero, dom in cesarja«. Mogoče je čas, da se končno nehamo ukvarjati z našo preteklostjo, ki nas očitno samo vznemirja in razdvaja, in se raje usmerimo v prihodnost, saj je jutri nov dan.

  Zdi se, mi pa da se upiramo aktivnemu slo*venstvu, kajti čuti se, kot da nočemo sprejeti naših korenin! Tako razcepljeni in ranjeni pa smo popolnoma nepripravljeni na akcijo, ki jo zahteva naš čas in volitve . Kot narod, če hočemo preživeti, se moramo soočiti z rano, ki sta nam jo povzročila kom*unistična re*volucija in kom*unizem in ne ponavljati starih napak, ki nas bodo potisnile v na*rodni razkroj, ki si ga levica tako srčno želi!

  Čeprav se pred nami odpirajo vprašanja, ki na videz morda nimajo nič opraviti z našo preteklostjo, pa se prav zaradi naše prihodnosti moramo z njo soočiti. Brez razčiščene in sprejete zgodovine ostajamo kot na*rod ranljivi, negotovi in zaradi tega zelo izgubljeni. Šele, ko bomo zgodovino prav spoznali in sprejeli, bomo lahko kos tudi izzivom, ki nam jih prinaša prihodnost. Če tega napora ne bomo naredili, kot narod ne bomo obstali. Izumrli bomo, kar nam je namenila lev*ica. Naselili nam bodo mi*grante, ustanavljajo južn*aške stranke, “manjšine” dvigujejo svoj hudičev rep, vse kaže na naš razkroj. Se bomo na*cionalno reh*abilitirali ali bomo pustili, da nam “N*O*B aktivisti” še naprej zabijajo žeblje v krsto??? Odločite Se sami, dragi sokomentatorji!

 • lili pili

  Naj se raje posveti temu, da bodo hrvati spostovali mednarodne dogovore…….

  • Anton

   Saj nismo dobili stika z odprtim morjem.

   • lili pili

    Saj so tudi drugi probleminz hrvasko, lb, jederski odpad, teran, preko hrvaske prihajajo begunci…..

    • Anton

     To bo zdaj šarec uredi. Al ste ga že zamenjal?

     • lili pili

      Naj kar zver, zato je v eu parlamentu ne pa da se ukvarja z zgodovino..

     • Anton

      Ja pa fajonka naj še kaj pogrunta.

     • lili pili

      Ta je preneumna kot sulinka, racunam na zvera..

     • Anton

      Ti ne ker si zategnjen komunajzar.

     • lili pili

      Zategnjeni komunajzarji so v sds, nekaj pa se v sd.

     • Anton

      A so te možnarji zbudili?

     • lili pili

      Pleh muzika, zivel 1. Maj bog ga se daj…

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!