fbpx

Na POP TV pravijo, da državljani ne podpirajo politike Janše do Ukrajine. Anketa Parsifala pa kaže drugače!

Foto: Printscreen POP TV YouTube

“Gre za dno putinizma na POP TV. Zvesto sledijo navodilu iz Kremlja: Manipulirati, lagati, zavajati, sprevračati dejstva, molčati o ruskih odlikovancih. Predvsem pa napadati vse, ki pomagajo ustavljati agresijo ter dajejo upanje trpečim v Ukrajini,” je kritično zapisal premier Janez Janša in se s tem odzval na navedbo POP TV-ja, kako naj bi Slovenci gledali na ravnanje slovenske vlade v zvezi z vojno v Ukrajini. 

Na POP TV so se v luči prihajajočih državnozborskih volitev navezali na izsledke javnomnenjske ankete Mediana in glede potez slovenskih vlade v zvezi z vojno v Ukrajini med drugim zapisali, da je več kot polovica vprašanih dejala, da obisk premierja Janše v Kijevu ni predstavljal pravilne poteze. Večina naj bi bila proti ali pa neodločena glede pošiljanja orožja v Ukrajino itd.

Foto: Printscreen 24ur

S tem so nedvomno navzven ustvarili vtis, da so Slovenci nad angažmajem Slovenije nezadovoljni. Zanimivo pa je, da anketa agencije Parsifal kaže povsem drugačno sliko kot Mediana in POP TV. “Realno stanje je, da je večina mnenja, da je Janez Janša odreagiral ustrezno ali premalo odločno. Manjšina, sicer ne tako majhna, pa je mnenja, da preveč odločno,” je komentiral sociolog dr. Borut Rončević in ob tem dodal, da konkurenca nedvomno koristi tudi, ko gre za ankete.

V priloženi sliki si lahko bolj podrobno ogledate, kako so se vprašani odzvali na vprašanje: “Kako se je predsednik vlade Republike Slovenije Janez Janša po vašem mnenju odzval na začetek vojne v Ukrajini?”. Največ (40,9 odstotkov) anketirancev je v anketi, ki jo je Parsifal izvedel od 14. do 17. marca, poudarilo, da je predsednik vlade na vojno v Ukrajini odzval ustrezno. Da se je odzval preveč odločno je menilo 38,5 odstotka vprašanih, za 12,4 odstotka vprašanih se je odzval premalo odločno.

Če seštejemo tiste, ki menijo, da se je Janša odzval ustrezno in pa tiste, ki menijo, da se je odzval premalo odločno dobimo 53,3 odstotka. Iz tega je mogoče potegniti logični zaključek, da je večina vprašanih z odzivom premierja Janše zadovoljna.

Vir. Parsifal

Še dobro, da v Sloveniji ne obstaja le ena javnomnenjska agencija, da si lahko ljudje na podlagi primerjanja lažje ustvarijo resnično sliko o dogajanju in stanju duha.

Sara Kovač