Na portalih 24ur in MMC ne duha ne sluha o novem uspehu diplomacije: V Slovenijo prišel politik iz jedrnega dela Evrope!

Sprejem francoskega zunanjega ministra Jeana Yvesa Le Driana pri slovenskem zunanjem ministru Anžetu Logarju. (Foto: STA)

Blejski strateški forum je Slovenijo postavil na diplomatski zemljevid, številni osrednji mediji pa pri tem niso zmogli poročati o vsebini pogovorov na forumu in o dejstvu, da smo bili tokrat priča zgodovinski udeležbi, temveč so navijaško trdili – enako kot opozicija – da tam ni držav “jedrne Evrope”, kamor spadata med drugim tudi Francija in Nemčija in da se Slovenija s svojo zunanjo politiko odmika od tradicionalnih zaveznikov. Le tri dni zatem je v Sloveniji na obisku visok politični predstavnik “jedrne Evrope”, francoski zunanji minister Jean-Yves Le Drian. V glavnih medijih tudi tokrat ni videti kakšnega posebnega obrata, ki bi kazal na navdušenje ali priznanje slovenski vladi.

Francoski minister za zunanje zadeve Jean-Yves Le Drian je v četrtek zvečer prispel v Slovenijo. Če bi človek pričakoval, da se bodo na portalih RTV Slovenija in 24ur pred njegovim prihodom razpisali v smislu: “V Slovenijo končno prihaja politik iz jedrne Evrope”, se je uštel. Članek takšne vrste bi namreč predstavljal nekakšno priznanje diplomaciji, ki jo vodi aktualna vlada. Tega pa si seveda nikakor ne bodo dovolili, saj jim aktualna vlada niti slučajno ni po godu.

Glede na to da je prvakinja iz vrst SD Tanja Fajon tista, ki je kljub udeležbi visokega predstavnika Unije za zunanje zadeve in varnostne politike iz stranke evropskih socialistov Španca Josepa Borella in Giuseppa Conteja, premierja leve vlade v Italiji, dejala da na Bledu pogreša malo več drugega dela Evrope, bi človek pričakoval, da bo v četrtek preko Twitterja zapisala, da se izjemno veseli, da v goste prihaja francoski zunanji minister. Vendarle pa o takšnem zapisu znova ni ne duha ne sluha.

Naslovnica 24ur.

Med najbolj kritičnimi je Slak
Med novinarje, ki so glede vodenja diplomacije aktualne vlade še posebej kritični, se nedvomno uvršča Uroš Slak iz POP TV. Ta je namreč Logarju, ko je bil ta gost v njegovem studiu, kljub rekordni udeležbi na forumu namesto pohvale navrgel očitek, kako naj bi se Slovenija s tem naborom visokih gostov odmikala od jedra Evrope. Marsikdo sicer ne ve, kaj je to, kar predstavlja jedrno Evropo, a je Slak v oddaji v poduk Logarju pojasnil, da se sem uvrščata Nemčija in Francija. No, kakorkoli. Sedaj se je Slaku izpolnila želja, pa da vidimo, kako bo, če sploh bo, poročal o francoskem visokem obisku.

Naslovnica portala RTV MMC

Če koga morda preseneča, kako to, da so opozicija in mediji kljub rekordni udeležbi gostov na blejskem strateškem forumu tako negativno nastrojeni, ko pa se je foruma lansko leto udeležil le en predsednik vlade, pa še to Marjan Šarec, kritik ni bilo, je odgovor na dlani. Če si samo za nazaj pogledamo, na kakšen način je potekalo poročanje, ko je Šarec obiskal Srbijo in Madžarsko, lahko vidimo, da kritik ni bilo. Niti s strani opozicije. Glede na to, da smo bili v času prejšnjih dveh vlad daleč od mesta na diplomatskem zemljevidu, lahko od vse nastopa vlade Janeza Janše opazimo, da je na vidiku ambiciozna zunanja politika, ki jo je Slovenija rabila kot žejni vodo v puščavi.

Nina Žoher