fbpx

Na predlog SDS bo komisija za nadzor javnih financ obravnavala finančne posledice koalicijskega sporazuma

dr. Anže Logar (Foto: STA)

Komisija DZ za nadzor javnih financ bo danes na zahtevo poslanske skupine SDS obravnavala finančne posledice ukrepov iz koalicijskega sporazuma vlade. Teh izračunov podpisnice koalicijskega sporazuma niso opravile, opozarjajo predlagatelji, ki se bojijo, da bi lahko presegli finančne zmožnosti države.

V SDS poleg tega opozarjajo na oceno koalicijske pogodbe, v kateri je fiskalni svet opozoril na možna tveganja in ugotovil, da bi dosledno izvajanje zapisanih ukrepov pomenilo odmik od dolgoročne vzdržnosti javnih financ oziroma bi pomenilo kršenje fiskalnega pravila.

Glasna opozorila glede nevzdržnosti in škodljivosti ukrepov iz koalicijske pogodbe pa so prišla tudi iz gospodarstva. To opozarja, da predvideni ukrepi po eni strani škodujejo ali celo uničujejo gospodarstvo, po drugi strani pa pomenijo nebrzdano povečanje javne porabe.

Fiskalni svet zaskrbljen zaradi proračunskih učinkov
Komisija naj bi na predlog SDS državnemu zboru priporočila, naj vladi naloži, da se v 15 dneh opredeli do ocene fiskalnega sveta z vidika vzdržnosti javnih financ. V 30 dneh od potrditve sklepa na komisiji pa naj vlada izračuna finančne učinke vseh ukrepov iz koalicijske pogodbe. Ukrepe, ki jih ne more tako opredeliti, pa naj najprej vsebinsko in časovno doreče, nato pa oceni finančne posledice, poroča STA.

“V SDS smo resno prebrali koalicijsko pogodbo,” je ob predstavitvi zahteve za sklic nujne seje dejal predsednik komisije in poslanec SDS Anže Logar. Cilji vlade pomenijo tudi javnofinančne posledice, “naša želja je, da se zapisano v koalicijski pogodbi zelo natančno ovrednoti”, je pojasnil.

C. Š.