Na protestu tudi najbolj privilegirana med upokojenci: Luciferka Svetlana Makarovič

Svetlana Makarovič. (Foto: Twiter)

Ni protestniškega performensa proti Janševi vladi brez “Luciferke” Svetlane Makarovič. Bogato plačana kulturna upokojenka je na Trgu republike paradirala z napisom Janšizem je fašizem. Smrt fašizmu in janšizmu. Zraven Luciferke pa nekateri vlado hočejo pregnati tudi s plesom za naravo in ponovnim izkoriščanjem mladoletnih otrok v politične namene. Prav izkoriščanje otrok je potrebno obsoditi, saj to ne spada v demokratično družbo v letu 2020.

Petkovi kolesarski performensi v Ljubljani nikoli ne razočarajo. Tam se je ta teden pojavila Luciferka Svetlana Makarovič s svojim antijanšističnim zapisom. Ob tem pa so na protestih poleg Luciferke opazili bizarne plese proti vladi in ponovno izkoriščanje otrok za politične namene. Svetlana Makarovič pa je lahko ponosna, njen ideološki koncert Nosil bom rdečo zvezdo enostavno ne more propasti, saj je ideoloških oboževalcev bivšega režima in njene kulturne ikonografije več kot dovolj.

Svetlana Makarovič v svoji avtobiografiji razkrila, da je bila za razrednika v osnovni šoli “šavšnjena”
Poleg bizarnih borbenih zapisov proti vladi pa niso manjkali tudi plesni nastopi, ki si definitivno zaslužijo Prešernovo nagrado. Tisto nagrado, ki jo je Makarovičeva zavrnila, a denarno vrednost vseeno pobrala. Veliko zanimivosti je razkrila tudi njena avtobiografija Luciferka. Kot piše v enem izmed poglavij, je bila v šoli označena za “umsko zaostalo”. Kot otrok je prebolela tuberkulozni meningitis, zato je razredniku verjela, da je “šavsnjena”.

Svetlana Makarovič je lahko ponosna, da v Sloveniji obstajajo slovenske Grete
Svetlana Makarovič pa je tudi ponosna na podmladek, ki sledi njenim stopinjam. Tako je na družabnih omrežjih zaokrožila fotografija mladoletne deklice, ki je skozi megafon vzklikala gesla, ob katerih so se zabavali protestniki. To isto mladoletno punčko so izkoristili tudi za klasično ideološki spopad proti policiji, ko je policistom podarila cvetje.

Tako je ena izmed uporabnic v skupini žvižgaškega skesanca in tudi enega izmed spornih akterjev afere z nabavo nujne medicinske opreme Ivana Galeta zapisala solzav zapis, da deklica ne razume, zakaj je policisti ne marajo. Po besedah avtorice zapisa je vzgojena z mamino ljubeznijo in ne razume odklonilnega obnašanja odraslih. Deklica se ni vdala in tako uspela v tretjem poskusu, ko je policist sprejel rožo in jo položil na tla.

Za podarjanje rož so nekateri izkoristili tudi mladoletne otroke in to spremenili v politični spektakel proti vladi. (Foto: posnetek zaslona/ Facebook)

S tem lahko slovenska javnost vidi, da so nekateri pripravljeni svoje politične cilje doseči tudi z izkoriščanjem otrok. Ne glede na to, da zaradi starejših kršijo iste zakone. Upamo le, da je Slovenija resnično premagala epidemijo koronavirusa kot zagotavljajo zdravstveni strokovnjaki, saj si vsak slovenski državljan najmanj želi, da bi se morali soočiti z zahrbntno boleznijo. A tako je, ko se Slovenija znajde v diktaturi, so edino upanje mladi, na katerih svet stoji. Svetlana Makarovič pa bo mladi junakinji z veseljem podarila eno izmed svojih del za pogumno politično dejanje.

Luka Perš