fbpx

Na RTV Slovenija ob razglasitvi osebnosti leta postavili propadlega politkolesarja Ivana Galeta ob zmagovalca Tour de France Tadeja Pogačarja!

Foto Zajem zaslona RTV

V informativnem programu RTV Slovenija so izbirali osebnosti, ki so najbolj zaznamovale leto 2020 doma in v tujini. Zadnje tri dni v letu bodo tako predstavili osebnosti, ki so se uvrstile na vrh njihove lestvice. Zadnji dan leta bodo razglasili zmagovalca, sinoči pa so se posvetili tretjeuvrščenim. Tretje mesto si po izboru novinarjev RTV Slovenija delita Ivan Gale in Tadej Pogačar. Kot kaže je v interesu RTV promocija Galeta, ki so mu bila očitana sumljiva dejanja pri sklepanju pogodb, sedaj pa potrebuje medijsko podporo, ki bi ga še v nadaljevanju prikazovalo za heroja. 

23. aprila letos je RTV Slovenija razkrila domnevnega žvižgača Ivana Galeta, ki je bil takrat uslužbenec Zavoda za blagovne rezerve in je v oddaji Tarča sprožil afero v času epidemije novega koronavirusa. Gale je takrat razkrival, da so bili pritiski nanj strašni in je bil tarča groženj in izsiljevanja. Menil je, da je bil v nemogočem položaju in nesramnega odnosa. Gale je trdil, da se naj bi predstavniki ministrstva za gospodarstvo vmešavali v posle pri nabavi mask in respiratorjev, medtem ko so v Sloveniji vladale izredne razmere in smo bili priča praznim skladiščem. Več kot očitno je takrat vladalo izredno stanje na zavodu, saj so morali nujno zagotoviti varovalno opremo, medtem ko so cene omenjene opreme po svetu poskočile v nebo. Omenjene očitke Galeta je pod drobnogled vzelo tudi računsko sodišče, ki pa naj bi danes po napovedi predstavilo rezultate svoje preiskave.

Kasneje je Gale dobil tudi svojo skupino njegovih podpornikov, ker pa se je počutil ogroženega, so mu omogočili tudi policijsko varovanje. Pol leta kasneje je Gale ostal brez službe na Zavodu za blagovne rezerve, saj mu je bilo očitano domnevno sklepanje škodljivih pogodb pri nabavi zaščitne medicinske opreme in ponarejanja listin.

https://twitter.com/RJopici/status/1343990350151622658

Po mnenju Galeta so bile te obtožbe popolnoma neutemeljene in je menil, da je šlo v tem primeru za maščevanje. Gale se je zaradi sumov sklepanja škodljivih pogodb znašel med preiskovanci KPK zaradi suma kršitve integritete pri sklenitvi pogodbe s podjetjem Joca Pečečnika.

Zaradi suma zlorabe položaja ob podpisu pogodb o dobavi ventilatorjev Bellavista na Roje, čeprav so vedeli, da ti ne bodo dobavljeni tja, in pomoči pri preslepitvi s temi pogodbami, da bi pridobili bančna jamstva NLB, sta v težavah ob Galetu takrat znašla tudi Anton Zakrajšek in Alojzij Černe. Oblast je takrat dejala, da Gale ni nikakršen žvižgač, temveč je bil še kako vpleten v nezakonite posle.

Primerjava Galeta s Pogačarjem?
“Žvižgača” Galeta so tako postavili ob bok uspešnemu kolesarju Tadeju Pogačarju, ki je bil zmagovalec letošnje kolesarske dirke po Franciji. Pogačar si tako deli tretje mesto po izboru novinarjev. Pogačar je za razliko od Galeta nanizal v tem letu ogromno športnih dosežkov.

Pogačar je svojo sezono pričel februarja z zmago na dirki po Valenciji in takoj napovedal, da bo to njegovo leto. Kljub temu, da se je celoten svet zaustavil in se je tudi sam znašel v karanteni je zrl pozitivno v nepredvidljivo prihodnost. Tako je Pogačar v nadaljevanju ostal doma in treniral ter se pripravljal na naslednje tekme, ki pa jih je uspešno premagal in na koncu postregel s fantastično zmago na dirki po Franciji.

Sara Kovač