fbpx

Na RTV Slovenija se igrajo Ministrstvo za resnico! Ker izjava Tanje Fajon ni očrnila predsednika vlade, so izjavo zmontirali!

Evroposlanka in začasna voditeljica SD Tanja Fajon (Printscreen)

Javna hiša RTV Slovenija, katere delovanje so prisiljena plačevati vsa slovenska gospodinjstva, dokazuje, da cenzura ne počiva niti, ko gre za njihove. Kdor si je pogledal včerajšnje Odmeve je namreč lahko opazil, da so izjavo predsednice stranke Socialnih demokratov Tanje Fajon kar izrezali, ker je ta v odzivu na hišne preiskave povedala tisto, kar jim očitno ni ustrezalo. 

V prispevku so izpostavili naslednjo izjavo Fajonove: “Moja dilema, ali domneva celo je, da jim ni uspelo verjetno prikriti ali ustaviti hišnih preiskav. Zdi se kot, da se jim ruši hišica iz kart. Ena grozna zgodba, da imamo kriminal, ki sega v sam vrh države, do samega predsednika.” Pri vsem tem najbolj bode v oči, da so izjavo prekinili po besedi “predsednika”. Očitno je, da so si cenzorji želeli, da bi v zvezi s preiskavami omenila predsednika vlade, ki gre nacionalki močno v nos, ne pa predsednika države.

To premeteno cenzuro, da so po izgovorjeni besedi kar prešli na izjavo prvaka Levice Luke Mesca, so opazili številni gledalci Odmevov. Nič čudnega tako ni, da so na Twitterju zaokrožili komentarji v smislu: “Tanja Fajon, na RTV Slovenija vas cenzurirajo! Izrezali so vas kar sredi stavka!”; “V Odmevih so njeno izjavo skrajšali…načrtno, saj so izjavo hoteli obesit “proti Janši”!”; “Stalinistična montaža”; “… zakaj cenzurirate/režete prispevke na RTV Slovenija? Govoreča je rekla, seveda napačno, kriminal sega do predsednika države. In države ste gladko odrezali. Niste verodostojni. Niste resnicoljubni. Novinarske standarde ignorirate.”

S tovrstnim poročanjem javna hiša dokazuje, da je njeno glavno delo usmerjanje javnega diskurza, ne pa strokovno in objektivno poročanje. S pristranskim, neosnovanim in zavajajočim kritiziranjem delovanja demokratično izvoljene vlade, ki javni RTV ni po volji, delujejo v popolnem neskladju s poslanstvom tega zavoda. Ker jim videz objektivnosti s pomočjo “neodvisnih strokovnjakov” in “naključnih predstavnikov javnosti” ne uspeva najbolje, ne čudi, da je vedno več državljanov kritičnih glede plačevanja RTV prispevka, ki mesečno znaša 12,75 evrov.

Fajonova se je odzvala na Hojsov komentar
Na cenzurirano montažo prispevka se je odzval zamejski Slovenec in odvetnik Damijan Terpin, ki je glede prispevka komentiral: “V Odmevih so njeno izjavo odrezali, tako da je ostalo le “…sega do predsednika”. Očitno ima Fajonova na RTV Slovenija zaupne ljudi, ki skrbijo za popravljanje njenih oslarij.” Nekdanji minister za notranje zadeve Aleš Hojs je na Twitter zapisal: “Šele sedaj pogledal izjave Fajonove na RTV SLO. Povedala je, da korupcija sega do samega predsednika države. Borut Pahor se na izjavo nekdanje strankarske kolegice še ni odzval. Njena misel, kolikor jo sploh ima, ne dosega hitrosti njenega jezika. Govor je vaja možganov ne jezika.”

https://twitter.com/Yucko17/status/1278063574217359369

Fajonova se je po obsežnem odzivu odločila odzvati na zapis Hojsa in je na Twitter zapisala: “Lepo, da tako pozorno poslušate. Sem se že opravičila za lapsus. Iz izjave je zelo jasno razvidno, da sem imela v mislih predsednika vlade.” Mnogi se strinjajo, da je s to izjavo Fajonova le želela prekriti dejstvo, da se je napačno izrazila. Pod njenim komentarjem so se tako usuli odzivi v smislu: “Iz odmevov pa so izrezali, prišli samo do predsednika d……, še “d” se je slišalo”; “kar si rekla si rekla, tvoja usta očitno govorijo hitreje kot pamet”; “Naj ti bo, si iz pravega legla, in RTV in POP TV bodo že popravili…”.

Hana Murn