Na sodišču sta se na štiri oči soočila Franc Kangler in udbovski sodnik Janez Žirovnik, ki je odrejal prisluhe

Foto: STA

V zadevi Kolektor je prišlo do nadaljevanja naroka za izločitev dokazov. V središču pozornosti se je znašel odnos med nekdanjim mariborskim županom Francem Kanglerjem in preiskovalnim sodnikom Janezom Žirovnikom, ki je za Kanglerja odredil prisluhe. Kangler Žirovniku namreč očita pristranskost ter kršitev človekovih pravic in predpisov, saj meni, da bi bilo edino primerno, če bi se Žirovnik izločil iz odločanj o njem, glede na to, da je bil Kangler v preteklosti kot poslanec velikokrat v konfliktu, ko je Žirovnik delal na Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji – Sovi. 

Čeprav je Kangler izrazil prepričanje, da je Žirovniku dokazal kršitve, je Žirovnik vztrajal, da med njima ni bilo konfliktov in da je postopal zakonito, pri čemer naj tudi ne bi bilo dvomov o pristranskosti, to pa naj bi potrdili tudi ustrezni organi.

Sodnica Natalija Pavlič Goldinskij se bo po današnjem izvedenem dokaznem postopku odločila, ali bo zaradi dokazov, pridobljenih na nezakonit način, prišlo do izločitve celotnega spisa, kot to zahteva obramba. Za Kanglerja, direktorico mestne uprave v njegovem mandatu Milico Simonič Steiner ter vodjo urada za komunalo Vilija Eisenhuta bi to pomenilo zaključek omenjenega postopka.

V skladu s predlogom obrambe so zaslišali tudi Rudolfa Mogeta in Franca Jerovška, oba nekdanja člana državnozborske komisije za nadzor nad delom obveščevalnih služb, in nekdanjega načelnika mariborske upravne enote Željka Vogrina. Prav tako pa je bil zaslišan tudi Žirovnik, ki je bil v času nadzora omenjene komisije svetovalec oziroma pomočnik direktorja Sove. Kangler je za STA povedal, da je zadovoljen, da so bile po sedmih letih končno zaslišane predlagane priče. Zadovoljstvo pa je bilo vidno tudi na strani Žirovnika, da je lahko kot priča pojasnil dogodke, ki jih kot sodnik ne sme.

Franc Kangler (Foto: STA)

Številnih dogodkov se ta sicer ni spomnil, zavrnil pa je očitek, da je on pisal odredbe o prikritih preiskovalnih ukrepih za Kanglerja, ker naj bi sodniki zadeve dobivali po vrstnem redu oziroma glede na dežurstvo, preiskovalni sodnik pa naj bi bil tisti, ki vodi postopek do konca. Glede tega, da je isto odredbo o izpisih telefonskih pogovorov maja 2008 preiskovalni sodnik pred njim zavrnil, sam pa jo je potrdil, je Žirovnik odgovoril, da tega glede prejšnjega sodnika ni vedel, je pa priznal, da njegov podpis na odredbi ni njegov. Ob tem tudi ni vedel, čigav je podpis, medtem pa mu je Kangler očital, da mora biti odredba podpisana s strani sodnika, slišati pa je bilo mogoče očitek, da v njej ni zapisa, da sme policija prisluhe prepisati, kljub temu pa je ta to vseeno počela.

Žirovnik bi se moral izločiti iz primera
S strani Kanglerja je bilo mogoče slišati vrsto kršitev, ki naj bi jih zakrivil sodnik. Omenil je tudi, da je “Sova pred komisijo skrivala podatke, da jim ni dovolila vpogleda v dokumente in zakonitega vstopa v njene prostore, da je komisiji lagala o kraji orožja iz postojnske vojašnice, češ da o tem ne ve ničesar, pozneje pa se je pokazalo, da je bila Sova v to celo vpletena”. Po prepričanju obrambe so bili vse to in konflikti ter dejstvo, da je Kangler kot poslanec preganjal ljudi iz jugoslovanske službe državne varnosti, v kateri je bil tudi Žirovnik, razlogi, ki bi morali vplivati na to, da se Žirovnik izloči iz primera.

Prav tako sta se s tem strinjala tudi Moge in Jerovšek, ki sta izpostavila, da bi se Žirovnik moral izločiti ter da se zadev iz obveščevalnih služb ne bi smelo prenašati na sodišče. Po besedah Jerovška naj bi se tudi tedanji predsednik vlade Janez Drnovšek zavedal, da Sova zlorablja pooblastila. Sicer tožilstvo v zadevi Kolektor nekdanjemu mariborskemu županu očita, da naj bi občina ob gradnji Kolektorja družbi Konstruktor VGR neupravičeno plačala 637.000 evrov, s čimer naj bi si pridobil veliko protipravno korist, preostalima dvema pa očita, da sta namenoma Kanglerju pomagala pri storitvi kaznivega dejanja.

H. M.

 • Franc Šink

  Pa saj v Sloveniji vlada virus da se nihče ničesar več ne spominja.

  • Štajerc

   Ja. Pa fsi lopovi se na procesne napake vun vadijo…

   • xtc

    Tunek nov nick?

    • FORT WORTH

     Ne, Jovo novi nick.
     Hehehe

    • Steiermark

     ne tunekov, jovicin! Sicer je pa oboje enoinista mineštra!

     • Jernej Ferenc

      Toto si zaj mocno zlufta primerjati Jovota z onin Halozanon je skrajno nesramno do Jovota glede nato da je Jovo razgledan nacitan pa se logicar kar od onega halozana niti priblizno se enega komentarja ni blo keri bi pokazal da je vsaj malo nacitan ali .glede zgodovine razgledan halozan je zabit kak telegraf stenga

     • Steiermark

      Se strinjam, da je haložan zabit kot telegraf štanga, kar pa ni njegova krivda, se je pač rodil takšen s pomankanjem možganskih celic, ki pa reagirajo le tako kot so ga ddobre udbovske šole naučile! Je namreč zloben in neinteligenten. Jovica pa ni daleč od njega……To je moje mnenje, ki sem si ga ustvarila o teh ddveh, iz izkušenj z njima, po netu!

   • KP

    Fsa fsi fsa fso????

 • Olga2345

  Tole sodstvo je treba očistiti udbomafije! Najbolje, da speljejo skozi hišo sramote Dravo!

 • soc

  Kangler zelo ni moj favorit, vsaj v primeru gradnje klavrno zavoženega Marifarma je imel svoje privatne interese in tudi večina zadev je/bo šla v pozabo zgolj zato, ker dokazi niso bili pridobljeni na ustrezen način, ne pa zato, ker je mož poštenjak. Skratka, neka varianta desnega Jankovića.

  Ampak sramota je, da ga preganja agent nekdanje politične policije, ki niti pod razno nima kaj iskati v pravosodju – razen kot odvetnik. Nekdanji gestapovec bi bil sodnik v Nemčiji v šestdesetih, halo? To se v 21. stoletju lahko zgodi res samo in izključno v murgelskem bantustanu SR Sloveniji.

  • FORT WORTH

   Varianta desnega Jankovića ???
   Je s teboj vse OK ??
   Kdo lahko v tej drzavi sploh konkurira lopovskemu Jankovicu ??
   Si je npr. ze kdo vzel zivljenje zaradi Kanglerja ??
   Je Jankovic ze bil, kdaj aretiran, spoznan za krivega, zaprt ??
   Pa lepo te prosim, naredi malo boljse analize.
   Jankovic = Kangler ??
   Za trditi kaj takega moras biti skregan z logiko.

   • Steiermark

    +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

   • soc

    S takim tonom pač ne mislim polemizirati. Preberi še enkrat moj prvi stavek, bi moralo biti dovolj.

    • FORT WORTH

     Dragi Soc,
     napisal sem ti dovolj razumljivo.
     Kangler ne more biti enak komunisticnemu miljencu Jankovicu NI variante v popolnoma nobenem primeru.

     Dokler zgoraj napisanega ne bos umaknil ali popravil tudi jaz s teboj ne mislim polemizirati.

     S spostovanjem in Lp

  • david23

   In, če dokazi niso pridobljeni na zakoniti način, potem je pravno človek nedolžen, ampak ni pa poštenjak po tvojem mnenju! Kaj mu pa potem glede nepoštenosti lahko očitaš, če je pravno povsem čist in nedolžen?

  • šmentanamuha

   Tole z Jnakovičem si šel malo preko, drgač se pa strinjam.

  • KAPIBARA

   JankoviĆe primetrajt z bilo kom,v bilo čem je nemogoče, kajt NIHČE v SLO ni dobil odpustaka v višini 16 miljonov evrov.. !!

 • Gr Enze

  KANGLER TI SI CAR .

 • šmentanamuha

  Kangla je en taki trdoživi Štajerc in to mi je všeč. Na zadnjih volitvah ga nisem volila, zdaj ga pa mogoče celo bom in to zato, ker je preživu vso to udbovsko torturo. Te že mora bit nekaj na njem in v njem. Pa še ptičjo krmilnico je dobu nazaj, njegov traktor pa je bolj popularen, kot da bi mel Marcedesa.

 • Nekdo

  https://www.primorske.si/2011/07/05/ales-skof-kanglerjeva-desna-roka-naj-bi-se-ustreli

  Milica Simonič Steiner, nekdanja direktorica Mestne uprave MOM, Alešu Škofu: “Jelič Martina je še kandidatka za mestno redarko, tak da se morama o tem še pomenit! Aleš Škof:”Je to snaha od Milana Ferka?” MSS:”Ja, župan mu je obljubil.”

  Aleš Škof: “Zdravo župan, Matjaž Knez bi rad mel bruto plačo 6000 evrov, Bertoncelj je mel 7000. Imam spisek za celo leto. Kaj meniš? LP Aleš Škof.” Franc Kangler: “Tolko kot vodovod, enako!”

  Franc Kangler (Matjažu Knezu): “(Pizda me prekinja) Mjesić mi je zaj Knez poslau. Ehh.. Knez, eee, Škof!” Knez:”Ja, kaj pravi?” Kangler:”Jaaa, da Kokalj malo tam leče za onim, ampak saj to glej ne jemli tak, bom jas to že rešo.” Knez:”Saj, ampak sranje je, zdaj ko se začnejo imena pojavljat in veš kak je to..” Kangler:”Vejm! Jas bom to zaključo, le tak ko smo se zmenli. No. Ne morjo mimo mene to nič naret. Tam je Gala pa Škof pa Rožman, večina. In ti in predsednik odloča. Gotovo. Zastopiš?” Knez:”Dobro, ok.” Kangler:”One bi pa moral počistit. Ti ze povem. In tu odzadi je Bertoncelj, pacek.”

 • KAPIBARA

  Kje pa je slika Žirovnika… ??

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!