Na Svetu za nacionalno varnost: V nacionalnem varnostnem interesu Slovenije je, da se Ukrajina ohrani pred agresijo

Predsednik vlade Janez Janša.

Premier Janša je danes sklical sejo Sveta za nacionalno varnost, na kateri so spregovorili o nacionalno varnostnih vidikih agresije Ruske federacije na Ukrajino. Svet za nacionalno varnost je na svoji 4. redni seji obravnaval različne nacionalne varnostne vidike Ruske agresije na Ukrajino. Člani SNAV ter vabljeni na sejo so se seznanili z aktualnimi razmerami na bojiščih v Ukrajini in z mednarodnimi odzivi na agresijo.Obravnavali so gospodarske in finančne posledice agresije ter gospodarskih sankcij zoper Rusko federacijo. Pristojne službe so poročale o pripravah na namestitev beguncev ter različnih ukrepih pomoči Ukrajini. Slovenija kot članica EU in zveze NATO usklajuje svoje ukrepe z zavezniki. V nacionalnem varnostnem interesu Slovenije je, da se Ukrajina ohrani pred agresijo, da se ogrožanje vzhodnega bloka EU in NATO zmanjša ter da posledično ne pride niti do nove hladne vojne niti do zaostrovanja sankcij zoper Rusko federacijo.

Slovenija je enotna in združena z zavezniki v EU in NATO v obsodbi agresije ruske vojske na Ukrajino ter v naporih, da se Ukrajini zagotovi vsa potrebna pomoč.

Seja Sveta za nacionalno varnost, kjer so obravnavali različne nacionalne varnostne vidike ruske agresije na Ukrajino.

Predsednik vlade je na sejo povabil predsednika republike Boruta Pahorja, predsednika  DZ Igorja Zorčiča, predsednika DS Alojza Kovšco in predsednika največje opozicijske stranke v DZ Marjana Šarca iz LMŠ. Poleg njih pa še direktorja Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) Janeza Stuška, direktorja Obveščevalno-varnostne službe ministrstva za obrambo Jaroša Britovška, direktorja Urada vlade za informacijsko varnost Uroša Sveteta in načelnika generalštaba Slovenske vojske generalmajorja Roberta Glavaša, so navedli v premierjevem kabinetu.

Sara Kovač