Na vrhu je Kučan, drugi Janković, tretji Golob, ki se mora opravičevati Kučanu. Četrti Loredan, ki se opravičuje Jankoviću

Politični analitik Edvard Kadič in predsednik programskega sveta na RTVS Peter Gregorčič (Foto: Twitter Bojan Požar)

Na politični sceni je vse bolj napeto, vse več je dramatičnih ocen. Precej je odmeval ideološki govor premierja Roberta Goloba na Orlovem. Po besedah Bojana Požarja se je pokazalo, da je Zoran Janković v tej družbi nek šef, precej pa je buril tudi vroč objem Jankovića, ki je v sodnih postopkih, in ministrice za pravosodje. “Mislim, da gre za nek iniciacijski govor. Tam noter je bilo polno enih takih têrminov, ki so v zadnjih desetletjih postali v bistvu molitveni, verski. S tem je verjetno hotel pokazati, da pripada tej skupnosti, ki jo predstavljata Milan Kučan in Zoran Janković.” Pokazal je, “pripadam vam, sem del vas, delal bom za vas, spustite me medse”, je v oddaji Ura moči komentiral Peter Gregorčič.

“Objem ministrice za pravosodje in župana Zorana Jankovića – to so ena velika srečna družina,” je izpostavil Peter Gregorčič. Ker so se v medijih pojavili pozivi, da bi mogla ministrica odstopiti, je spomnil na leto 2014, ko je Borut Pahor na predlog tedanjega zunanjega ministra Karla Erjavca odpoklical slovenskega veleposlanika v Avstraliji Milana Balažica, in sicer zaradi tega, ker je na odprtje konzulatskega predstavništva v Melobournu prišel Nicolas Oman, obsojeni pedofil. “Mediji so takrat pisali, da mor Balažic oditi, ker je istočasno sedel za isto mizo kot Oman, tukaj pa je šlo za objemanje. Tak poziv iste leve politike včeraj ja, danes pa ne, to je morda vprašanje, ki nam pojasni duh današnjega časa,” meni Gregorčič.

Ta vladajoča klika in ta zbor, ki smo ga videli na posnetkih na Orlah, živi kot posledica neke mitologije neke Jugoslavije, ki naj bi nekaj pomenila na tem področju, meni Edvard Kadič. “V bistvu pa je Jugoslavija kot zgodovinska tvorba obstajala dvakrat, prvič 22 let, drugič 47 let, obakrat se je izkazala kot ekstremno neuspešna zgodba. Mi danes govorimo o državah, ki so nastale na območju nekdanje Jugoslavije. To je navadna mitologija, to je podstat, iz katerega nam skušajo prodajati mit nekega uspeha, katerega del je ta vlada. Imamo neke “osvoboditelje” iz II. svetovne vojne ter osvoboditelje iz slovenske osamosvojitve, v resnici gre za umeten spopad, ki ga trenutna oblast potrebuje, zato da legitimira svojo navezavo na neke uspehe,” je izpostavil in  dodal, da se po njegovo v SD ne zavedajo, da so oni danes s svojo negativno selekcijo prišli na nivo Levice. “Ljudje, ki nastopajo v imenu SD, so v resnici neke vrste skrajneži. Mi imamo danes pravosodno ministrico, ki je ideološki skrajnež. To je oseba, ki se ni želela rokovati s šefom takratne vlade, na drugi strani pada okrog vratu nenapisanemu liderju trenutne tranzicijske levice,” je zatrdil Kadič. To po njegovih besedah kaže na neko popolno ločenost z nekimi temeljnimi pravili obnašanja v javnem prostoru.

Bojan Požar je glede objema ministrice in Jankovića izpostavil, da ker je Janković v sodnih postopkih, ona pa ministrica za pravosodje, to z vidika pravne državne države pomeni, da je videz nepristranskosti blazno ogrožen. “To se zanjo ne spodobi, ker daje signal sodnikom, tožilcem”. Po Kadičevem mnenju je ministrica v nastopih, reakcijah, odzivih na očitke pokazala ubogo razumevanje figure predstavnika najvišje oblasti v javnosti. “To je bolj odraz njenega pristopa k progresivizmu, zato da bo pokazala, da je nekaj posebnega. Z objemanjem mu daje legitimeto kot nekoga, ki je v resnici velik človek.”

Vulgarna podoba slovenskega pravosodja: Janković in ministrica Švarc Pipanova v objemu (Foto: posnetek zaslona)

Ti prizori po mnenju Gregorčiča kažejo na domačnost ljudi, ki so bili tam. Čeprav je bil slavnosti govorec Golob, je Pipanova večjo naklonjenost pokazala Jankoviću. Po njegovem se kaže s tem, kdo je ljubljanski boss, na čigavem ozemlju smo in čigava proslava to v resnici je. “To po moje sporoča objem. Golob, ko pride, mora najprej priti na Orle in povedati v njihovem jeziku, sem vaš. Če preidemo na Kučana: na Ljubljanski grad je prišel in se mu poklonil. Če smo cinični, s tem se je Kučanu opravičil za streljanje kozlov. V državi imamo nekakšno strukturo. Na vrhu je Kučan, ki ga sprejme Janković na svojem gradu, drugi je Janković, tretji je Golob, ki se mora opravičevati Kučanu. Četrti je podpredsednik vlade Loredan, ki se opravičuje Jankoviću,” je pojasnil.

Golob in Kučan – predstava za javnost
Ker je v javnosti zaokrožila fotografija z Ljubljanskega gradu, kjer sta spregovorila Golob in Kučan, je Kadič poudaril, da je treba upoštevati, da je to predstava za javnost. “Kučan lahko Goloba pokliče. Gre za impulz, ki gre v polje javnosti o tem, kaj bomo naredili, kdo je avtor tega, kdo je v ozadju, koga je potrebno rehabilitirati. Govorim o Kučanu kot nekem mirovnem posredniku, ker je verjetno prišlo do ocene, da se je Golob izgubil v svojih nagovorih, vsaka malenkost, ki pride v javnost, sproži burne polemike. Nato še ta zgodba s prvomajskimi počitnicami,” je izpostavil in dodal, da je Kučan verjetno ocenil, da so stvari šle na neki točki predaleč, zato je sedaj treba pozornost preusmeriti pozornost na spomenik. Meni, da je sicer s strani državnosti to pomembna tema, vendar bo, preden se bo kaj zgodilo, trajalo. Da gre za predstavo za javnost, je ponazoril s primerom, da se po drugi strani zahteva, da se Titov kip pripelje nazaj na Brdo. “Potrebno je, da javnost zanima, kaj je tukaj v ozadju, kaj se prikriva.”

Robert Golob je pokleknil pred Milanom Kučanom. (Foto: STA)

Kučana skrbi dediščina njegove politične opcije
Gregorčič na idejo o postavitvi spomenika, ki bo posvečen slovenski osamosvojitvi, gleda z odobravanjem. “Upam, da bodo to pograbili levi in desni. Predlagam, da odstranimo spomenik revolucije in damo tja spomenik osamosvojitvi.” Meni, da je Kučan edini, ki bi lahko dosegel, da se spomenik revolucije odstrani.  Na vprašanje, zakaj je Kučan to naredil, je izpostavil mnenje, da je tako, ker ima izjemen občutek za politični trenutek. Kadič je v zvezi s postavitvijo spomenika opozoril, da se ta mitologija počasi zaključuje, zgodba se je namreč počasi izpela. “Po slovenski osamosvojitvi je komunistična partija, Udba, vse te strukture, ki so v resnici kapitalistično naravnane in jim ljubkovalno rečemo tranzicijska levica, vedela, da ima omejen čas za privatizacijo. V tej oddaji je bilo večkrat govora, da se zaključuje tretji val privatizacije. Kučan je ocenil, da je potrebno ta odklon nihala po osamosvojitvi vrniti nazaj in se vpisati v zgodovino kot del neke osamosvojitve,” meni Kadič. Kučana namreč, tako Kadič, skrbi dediščina njegove politične opcije. “Počasi postaja očitno, da je sredina levo rezervirana za nove stranke, proti koncu gredo nazaj v mit, na skrajnem robu levice sta Levica in SD, ki se hranita z jugo mitom.”

Ko lezeš proti vrhu, ostajaš najprej vedno bolj sam
V oddaji je bilo govora tudi o Anžetu Logarju. Gregorčič meni, da pelje Logar svojo zgodbo zelo dobro. Glede napadov nanj je izpostavil, da ko lezeš proti vrhu, ostajaš najprej vedno bolj sam, ker to je vrh. “Drugič, potem si najvišji in vse strele pričnejo tolči vate. Poglejte Janeza Janšo, konstantno se ga napada, ker je v špici politike, napada pa se tudi Kučana.” Meni, da je prav, da gre Logar počasi po tej poti. “Naučiti se moraš preživeti,” poudarja in dodaja, da sicer na lestvice priljubljenosti ne da veliko. “Logar ostaja prisoten v našem prostoru, izbira intervjuje in se drži načela, da preveč škodi.” Povedal je, da ga je videl zunaj in opazil, kako ljudje prihajajo do njega, se z njim pogovarjajo. “Teren ga sprejema, tega pa ankete vedno ne pokažejo,” opozarja.

Dr. Anže Logar (Foto: FB)

“Imam občutek, da taktizira. Glede na to, da je s kandidaturo za predsednika izstopil iz sivine, je pokazal ambicijo, da si želi še nekaj več, kot da bi bil le nek poslanec,” je komentiral Kadič. Ker se Logarju lepijo očitki, da je Janšev človek, je v zvezi s tem Gregorčič spomnil, da je Logar je v predsedniški bitki pokazal, da zna z očitki zelo dobro opraviti. “Imel je par takih odgovorov, ki so me pozitivno presenetili. Znajde se v težkih situacijah.” Kar se tiče napadov, je izpostavil, da se napada človeka, ki se ga bojiš. “To zame kaže, da ima tak človek potencial. Več kot te jih napada, več imaš potenciala.” Meni, da Slovenija rabi nove liderje. “Upam, da bo Logar to postal, ker imamo dve opciji v prihodnosti, bodisi bomo jemali nove obraze, ki se ne obnesejo, ker ne znajo biti politiki, bodisi bodo ti obrazi zrasli znotraj politike in postali liderji. Logar je odličen kandidat,” je prepričan Gregorčič. Platforma je po njegovo izjemno pomembna. “Ko greš za predsednika vlade, rabiš namreč od 200 do 1000 ljudi. Moja ocena je, da je najšibkejša točka to, ali ima dovolj široko mrežo.” Kadič je še dodal, da če bi Logar želel iti v smer stranke, bi mogel pokazati več odrezavosti. “Potrebujemo politike, ki so navznoter ostri, navzven pa znajo biti prijetni, tega nam v politiki manjka. To ima Logar. Zna biti odločen, ampak ima pahorjanski obraz. Mislim, da je to prihodnost slovenske politike,” je zaključil Gregorčič.

Ana Horvat