Na vsak način hočejo ohraniti monopol v medijih: LMŠ predlaga, da bi 10 članov programskega sveta RTV Slovenija imenovala kar “civilna družba”, ki jo sestavljajo profesionalni levičarji!

Ne glede na objektivnost je RTV Slovenija bila vedno tihi podpornik levosredinskih strank in "marksistične" ideologije. Za škandal so poskrbeli prav na prvi dan leta 2020, ko so vrteli posnetek silvestrovanja jugoslovanskega diktatorja Josipa Broza Tita iz leta 1972. (Foto: STA)

RTV Slovenija (Foto: STA)

Levičarji na vsak način skušajo ohraniti svoj monopol v medijih, med drugim na RTV Slovenija, ki smo jo prisiljeni financirati državljani z vsakomesečnim plačevanjem RTV prispevka. Po predlogu LMŠ bi 10 od 23, na kolikor želijo znižati število članov programskega sveta, imenovala “civilna družba”, ki jo sestavljajo profesionalni levičarji tipa Domen Savič.

Poslanska skupina LMŠ je v četrtek v parlamentarni postopek vložila predlog novele zakona o RTVS. Predlog predvideva spremembo sestave in načina imenovanja članov programskega sveta zavoda. Namen sprememb je zmanjšati vpliv politike na imenovanje svetnikov, je na današnji novinarski konferenci pojasnila poslanka LMŠ Lidija Divjak Mirnik. Predlog novele zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS) predvideva spremembo 17. in 18. člena, ki sta oba vezana na sestavo in način imenovanja članov programskega sveta zavoda, poroča Slovenska tiskovna agencija.

LMŠ si želi, da bi programske svetnike imenovali profesionalni levičarji iz vrst “civilne družbe”
Programski svet trenutno sestavlja 29 članov, pri čemer jih po besedah Divjak Mirnikove 21 imenuje DZ oziroma politika. Po predlogu LMŠ bi se število svetnikov znižalo 23, pri čemer bi jih DZ imenoval pet. Deset od 23 svetnikov bi po novem imenovala civilna družba oziroma strokovna javnost, je pojasnila. S tem je mislila na profesionalne levičarje tipa Domen Savič.

Domen Savič (Foto: Matija Sušnik / Državni zbor)

Teh deset svetnikov bi predlagale strokovne novinarske organizacije, organizacija gluhih in naglušnih, organizacija slepih in slabovidnih, nevladna organizacija v javnem interesu na področju športa, katedra za novinarstvo, varuh človekovih novic, društvo slovenskih pisateljev, združenje dramskih umetnikov, strokovna združenja glasbenih ustvarjalcev ter strokovna združenja s področja filma in avdiovizualne produkcije.

Levičarsko Društvo novinarjev Slovenije (Foto: STA)

Spremembe bi uvedli pod pretvezo politične neodvisnost
Po besedah Divjak Mirnikove je ključni namen sprememb, da bi DZ in s tem tudi politika izgubila odločilen vpliv na imenovanje programskega sveta RTVS. V LMŠ namreč ne vidijo nobenega upravičenega razloga, da bi politika ohranila zdajšnji vpliv na imenovanje svetnikov. V LMŠ se zavzemajo za čim širšo razpravo o predlogu. Z njim so že seznanili vse opozicijske stranke, predstavili pa ga bodo tudi koaliciji.

Rok Krajnc