fbpx

Načelnica generalštaba Ermenčeva še vedno molči o vsebini ovadbe proti Škerbincu, danes je ni bilo na Knovs!

Minister za obrambo Karl Erjavec in načelnica Generalštaba Slovenske vojske generalmajorka Alenka Ermenc sta namerno pozabila na zgodovinsko ustanovitev 1.specialne vojaške briga SV (MORIS) (Foto: STA)

Minister za obrambo Karl Erjavec in načelnica Generalštaba Slovenske vojske generalmajorka Alenka Ermenc sta namerno pozabila na zgodovinsko ustanovitev 1.specialne vojaške briga SV (MORIS) (Foto: STA)

Načelnica generalštaba Alenka Ermenc ni prišla pričat pred nadzornike obveščevalnih služb, ki preverjajo delo obveščevalne službe, ki je izvajala nadzor nad odstavljenim poveljnikom sil slovenske vojske Mihom Škerbincem. Obveščevalci so preverjali, kaj je o zdravstvenem stanju Ermenčeve Škerbinc pojasnjeval svojim sodelavcem in vojakom, ko so mediji pisali, da je bila na psihiatrični kliniki.

Komisija je včeraj, v ponedeljek popoldan, dobila opravičilo Ermenčeve, ker ima druge neodložljive obveznosti. Komisija ji je, kot je novinarjem povedal predsednik Matej Tonin (NSi), ponudila dva dodatna termina, ko lahko pride pomagat pojasniti nenavadno dogajanje: jutri ali pojutrišnjem, ko bo komisija zasliševala tudi izvajalce nadzora in šefa vojaške obveščevalne službe Dejana Matijeviča. V petek bo državni zbor razpravljal o delu obrambnega ministra Karla Erjavca in nadzorniki obveščevalcev skušajo do takrat najbrž razčistiti dileme.

Komisija za nadzor obveščevalcev preverja tudi nenavadnost, ker so jim pri nadzoru, ki ga je posebna skupina izvedla na obveščevalni službi, tam povedali, da je poročilo o Škerbincu že končano in naj ne bi vsebovalo česa res strašno zanimivega. Pozneje pa je obrambni minister Karl Erjavec povedal drugače, da poročilo obveščevalne službe še ni končano in da vsebuje za odstavljenega poveljnika neprijetne podrobnosti. Načelnica generalštaba pa je konec prejšnjega tedna medijem razkrila celo, da je Škerbinca zaradi ugotovitev v tem zaupnem poročilu “ustno ovadila”. Podrobnosti, komu ga je ovadila in česa je ovaden, Ermenčeva za zdaj ni pripravljena pojasniti javnosti. Včeraj, to je dan pred za danes načrtovanim zaslišanjem Ermenčeve pred komisijo za nadzor obveščevalnih služb, so mi na obrambnem ministrstvu pojasnili, da “je zadeve v postopku” in zato načelnica generalštaba o ovadbi Škerbinca, ki ga je z obrambnim ministrom Karlom Erjavcem pred tem odstavila, ne bo nič pojasnjevala javnosti. In to tako:

Zjutraj se je danes seja nadzorne komisije, ki je imela na dnevnem redu le pogovor z Ermenčevo, končala tako ekspresno hitro, da sem sam izjavo Tonina novinarjem celo za nekaj minut zamudil. Na posnetku, ki ga je objavila vlada, je Ermenčeva v družbi državnega vrha:

Za danes so iz obrambnega ministrstva napovedali, da se bo generalmajorka Alenka Ermenc v vasi Gosztola na meji med Slovenijo in Madžarsko srečala z načelnikom madžarske vojske generalpodpolkovnikom Ferencem Koromom. Namen srečanja je, so napovedali, “krepitev bilateralnega sodelovanja na vojaškem področju”.

Peter Jančič, Spletni časopis