fbpx

Načelnost Tanje Fajon pa taka: Z vso paro udrihanje čez predsednika EP Tajanija, ko pa je treba z njim sesti na kosilo, je Tanja že tam!

Foto: STA

Dvoličnost članov Židanove stranke SD ne pozna meja. To vedno znova dokazuje velika ljubiteljica nezakonitih migracij, evropska poslanka Tanja Fajon. Ta se namreč preko družabnega omrežja Twitter hvalisa, kako se veseli kosila s švedskim kraljevim parom Karlom XVI. Gustavom in kraljico Silvio, katerega gostitelj je predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani. Glede na to, da ni dolgo tega, odkar se je Fajonova skupaj s svojo stranko vneto borila za odstop Tajanija, pa očitno ni videla ovire za udeležbo na kosilu v njegovi organizaciji, saj je le dobila odličen sedež, sedela je namreč na levi strani od kralja!

Spomnimo. V času bližajočih se volitev so v stranki SD izkoristili priložnost in nase medijsko opozorili s sprožitvijo peticije, v kateri so pozivali k odstopu predsednika Evropskega parlamenta Tajanija, ki jo je v času pisanja članka podpisalo le nekaj več kot 3.800 ljudi. K večji udeležbi niso pomagali niti podpisi trdega jedra slovenske in hrvaške levice. Med njimi so bili celo Milan Kučan, Danilo Türk, Stipe Mesić, Jadranka Kosor in drugi.

Fajonova: Tajani bo moral za to odgovarjati
Fajonova je skupaj s poslancem in kandidatom za evroposlanca Matjažem Nemcem posnela videoposnetek, v katerem je izpostavila: “Socialni demokrati in tudi jaz sama bomo na predsednika Evropskega parlamenta Tajanija naslovili ostro, ogorčeno pismo nad njegovimi izjavami. Predsednik institucije, ki se ima sam za pravega Evropejca, na nek zelo sovražen in nestrpen način revidira zgodovino. Tudi ogorčena sem nad razstavo o fojbah v Evropskem parlamentu, kjer so deli zemljevida Slovenije, Istre in Dalmacije označeni kot italijansko ozemlje. Nekaj, kar je povsem nedopustno, in Tajani bo moral to zelo odločno in jasno pojasniti. Tu gre več kot za sovražni govor.”

Potem ko je Nemec orkestrirano dodal: “Še več. Na Primorskem smo bili ta vikend priča pravi revitalizaciji polpretekle zgodovine. Ko najvišji politični predstavnik italijanske republike dejansko govori o stvareh, ki niso obstajale, v popolnoma drugačni luči. Obuja se fašizem, tako kot pred stotimi leti. In temu se bomo zoperstavili z vsemi močmi, z vsemi silami,” je Fajonova zaključila z besedami: “To ni Evropa. Obujanje fašizma po Mattarelli, po Salviniju še Tajani. Odločno bomo rekli ne. Tajani bo moral za to odgovarjati.”

Za pojasnila ostajajo gluhi
Čeprav se je Tajani za izrečeno na spominski slovesnosti v italijanski Bazovici opravičil in pojasnil, v kakšnem kontekstu je govoril, so v SD pričeli širiti peticijo z besedami: “Državljanke in državljani svobodne in povezane Evrope smo zgroženi nad nedopustnimi izjavami predsednika Evropskega parlamenta Antonia Tajanija, ki jih je izrekel v nedeljo, 10. februarja 2019, na spominski slovesnosti v Bazovici v Italiji.” Med najbolj paničnimi promotorji peticije sta bila seveda Nemec in Fajonova, ki nikakor nista želela dojeti pojasnila Tajanija, da je s pozdravom “Naj živi Trst, naj živi italijanska Istra, naj živi italijanska Dalmacija in naj živijo italijanski izgnanci” govoril o “istrskih in dalmatinskih italijansko govorečih izgnancih, njihovih otrocih in vnukih, med katerimi jih je bilo veliko na slovesnosti”.

Člani stranke SD očitno znajo pokazati le na krutosti fašizma in pozivati k ničelni toleranci do novodobnega fašizma, nikakor pa ne zmorejo opozoriti tudi na krutosti komunizma. Do številčnih žrtev na tleh Evrope je namreč prišlo zaradi krutosti vseh totalitarnih simbolov, torej tako fašizma kot tudi nacizma in komunizma. Preko 600 množičnih morišč na Slovenskem več kot nazorno prikazujejo krutost komunizma, zato bi bilo prav, da bi se slovenski poslanci in evroposlanci tega zavedali in vsem žrtvam podali enakovredno obravnavo.

Med Fajonovo in Nemcem je nedvomno mogoče potegniti vzporednice. Medtem ko Nemec zagovarja javno šolstvo in se sam poslužuje zasebnega šolstva, Fajonova na ves glas dela kampanjo zoper Tajanija, ko pa je potrebno s predsednikom Evropskega parlamenta sesti za isto mizo zaradi dragega kosilca in se za nameček še usesti levo od švedskega kralja, se načelnost Fajonove konča. Čez prestiž v praksi ga le ni.

H. M.