Nacionalni inštitut za javno zdravje začuden nad sprenevedanjem ministra Šabedra o čakalnih vrstah!

Minister za zdravje Aleš Šabeder. (Foto: STA)

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje jih čudi izjava ministra Aleša Šabedra, da ne znajo ali nočejo urediti podatkov o čakalnih dobah. Nadzor nad poročanjem o točnih podatkih ima Zdravstveni inšpektorat, ki je organ v sestavi ministrstva za zdravje. “NIJZ te pristojnosti nima in ima le statistično funkcijo, torej zbiranje in obdelavo podatkov,” so navedli.

Minister za zdravje Aleš Šabeder je danes v odzivu na predlog interventnega zakona NSi za skrajševanje čakalnih dob namreč dejal, da pravih številk o čakalnih vrstah nimamo in ob tem okrcal Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ).

Šabeder očitno ima podatke
Po navedbah NIJZ so na ministrstvu seznanjeni, da so podatki za čakajoče več kot 90-odstotno natančni, kar je po mednarodnih merilih zelo dobra osnova za upravljanje čakalnih dob. Tudi predstavniki Svetovne zdravstvene organizacije menijo, da imamo v Sloveniji dovolj točne podatke o čakajočih in čakalnih dobah za njihovo upravljanje, s čimer je Šabeder seznanjen, so zapisali.

Zakaj se minister Aleš Šabeder spreneveda? (Foto: STA)

Za upravljanje zdravstvenih politik po mnenju NIJZ ni treba poznati na bolnika natančnih podatkov, saj zadostujejo trendi, ki jih podatki jasno izražajo. Kot so pojasnili, lahko torej iz podatkov razberemo, pri katerih zdravstvenih storitvah bi bili potrebni ukrepi za skrajševanje čakalnih dob, za kar pa je odgovoren upravljavec zdravstvenega sistema, torej ministrstvo. “Teza, da nimamo na pacienta natančnih podatkov o čakalnih dobah, ne more biti razlog, da v Sloveniji ne izvajamo ukrepov za skrajševanje čakalnih dob,” so prepričani na NIJZ.

Sprenevedanje na ministrstvu za zdravje
Odgovornost za poročanje o točnosti podatkov je jasno zapisana v zakonu o pacientovih pravicah, zato jih na NIJZ čudi nepoznavanje zakonskih podlag, pristojnosti in odgovornosti deležnikov v slovenskem zdravstvu. Nadzor nad poročanjem o točnih podatkih ima Zdravstveni inšpektorat, ki je organ v sestavi ministrstva za zdravje. “NIJZ te pristojnosti nima in ima le statistično funkcijo, torej zbiranje in obdelavo podatkov,” so navedli.

Kljub temu NIJZ v sodelovanju z ministrstvom in drugimi deležniki, vpletenimi v proces spremljanja čakalnih dob, že več kot šest mesecev intenzivno izvaja aktivnosti za izboljšanje kakovosti podatkov o čakalnih dobah. Preverjanje podatkov po njihovih pojasnilih pomeni dvig kakovosti podatkov in zajema podatkov v sistemu eNaročanje.

Danes lahko rečemo, da so vzroki za napake pri izvajalcih zdravstvene dejavnosti bodisi tehnični, procesni ali organizacijski. Na odpravo teh vzrokov NIJZ nima nikakršnega vpliva,” so še zapisali.

Rok Krajnc

 

 • Olga101

  Kakršen predsednik vlade, taki ministri!

 • Unikatna

  Očitno so novinarji bolj na tekočem kot tale minister, ki ga Sarec zagovarja…On dela na tem, čakalne vrste pa se večajo…eh….

 • Nata

  Hja. . . . . . ker čakalne vrste na svoji koži še ni preizkusil. . . . . . jih pač ni !!

 • JANEZ GUS

  Čakalnih vrst NI–to imate desničarji v svojih beticah.Ko grem skozi klinični nobene vrste,vsi sedijo no.

  • tonite falco

   Tale sarkazem bi lahko kar prihranil za sebe. Kratko malo ni na mestu tvoja trditev. Ali v končnem pomenu besede ne korektna izjava !!!!!!!!!!!!!!!!

  • tohuvabohu

   Čakalnih vrst ni. So le čakalne dobe.

 • lena

  Stare prakse na levici in isti butalci, ki jih podpirajo! Cakam na pregled pri internistu od zacetka oktobra, ki mi je zakazan v zacetku marca! Znanec pa na operacije mrene na ocesu, ze leto dni! Koga napizduje ta debil?

 • pesjanar

  Ta tov. je prišel na ministrstvo kot suh list radiča,sedaj pa je že dobil na kilaži in postaja podoben krompirju kiflerju.

  • tomven

   Mene spominja na potuhnjeno podgano iz neke risanke… sploh, ker ima glavo širšo, kot ramena.

 • mene pa resno zanima, zakaj ne poročate o videoposnetku sestanka za zaprtimi vrati, konference WHO organizacije v Ženevi v Švici Decembra 2019, kjer vrhovna znanstvenica WHO Dr. Somya Swaminathan govori o tem, da nimajo nobenih jasnih odgovorov, zakaj je toliko težav s cepivi, vključno z smrtmi zaradi cepiv….videoposnetek je dostopen na povezavi v tem blog prispevku, na voljo je samo v angleškem jeziku…youtube je do sedaj zbrisal popolnoma vse reuploade popolnoma kateregakoli s celega sveta, ki je želel to re-postati na youtubeu…gre za izredno stanje, spomnil bi samo na vse dobave cepiv ob “izbruhu” H5N1 več: https://ambasador21.wordpress.com/2020/01/13/videoposnetek-vodja-znanstvenikov-pri-zdruzenih-narodih-priznal-da-cepiva-ubijajo-ljudi/

 • DOMOVINSKA LIGA

  Ljudje trideset let nas vodijo prevaranti, ena velika beda od te slovenije.

 • karpelec

  Tale minister se hitro uči , malo je frlel naokoli, malo povohal, malo pošpegal in že si izbira boljšo službo, pa kaj saj tisto kar je pa rekel v začetku se pa hitro pozabi in že z ostalimi pase ovce. Če drugi nič ne delajo, tudi jaz ne bom.

 • Andrej

  Minister ima prav. Nobenih čakalnih vrst ni. V čakalnicah vsi sedijo in niso v vrstah. Velike večine v čakalnicah pa ni, ker še niso prišli na vrsto.