fbpx

“Nacionalni interesi” so zasebni žepi levičarjev: Podjetje poslanca SD Matjaža Hana po privatizaciji izgubilo posel s Pivovarno Laško, ki ga je imel kar 24 let

Matjaž Han (foto: STA)

Družinsko podjetje poslanca SD Matjaža Hana M & M International naj bi se po prodaji Pivovarne Laško nizozemski družbi Heineken soočalo z velikim upadom dobička, saj je podjetje na mednarodnih razpisih nekonkurenčno. Han je bil eden od najglasnejših poslancev iz vrst Socialdemokratov pri prodaji Pivovarne Laško, kjer se je pogosto opletalo z besedami, kot so “nacionalni interes”. Vseeno je ob prodaji Pivovarne Laško sam zaslužil 210 tisoč evrov. Iz tega je razvidno, da ko levičarji govorijo o “nacionalnih interesih”, v resnici skrbijo za svoj lastni žep. Privatizacija in umik politike iz gospodarstva ima predvsem eno dobro plat: Da se bo gospodarstvo končno rešilo političnih prisklednikov, ki se celotno tranzicijo napajajo v obilnem bogastvu izključno zaradi vez in poznanstev ter brez potrebnih kompetenc in izkušenj.

Poslanec Han je družinsko podjetje podedoval od staršev. Podjetje M & M International je po poročanju spletnega portala Finance imelo od leta 1992 sklenjeno dobaviteljsko pogodbo za etikete s Pivovarno Laško. Temu sodelovanju je naredil konec nizozemski prevzem Pivovarne Laško. Ko so Nizozemci prevzeli Pivovarno Laško so najprej začeli z optimizacijo poslovanja. V sklop sprememb je spadala tudi centralizacija dobaviteljske verige, kar je pomenilo, da so se morali večji dobavitelji zato, da bi lahko dobili posel, prijaviti na mednarodne razpise. “Pri teh ni pomembna le cena, temveč tudi kakovost”, “zanesljivost dobav izdelkov ali storitev” in “tudi zagotovljeni obseg.” Hanovo podjetje iz neznanih razlogov ni bilo dovolj konkurenčno na mednarodnih razpisih, da bi dobilo posel, ki ga je imelo zadnjih 24 let. Neuradno naj bi podjetje M & M International na mednarodnem dobaviteljskem razpisu za dobavo etiket zamenjali Hrvati.

To lahko služi kot dober uvod stran od prisesanosti levice na državne jasli. Nasprotovanje privatizaciji ni pogojeno s ščitenjem nacionalnih interesov, temveč s ščitenjem lastnih finančnih interesov. Kako drugače razložiti dejstvo, da je Hanovo podjetje, ki ni bilo konkurenčno na mednarodnem razpisu, lahko več kot dve desetletji brez težav poslovalo s Pivovarno Laško. Po prodaji pivovarne Nizozemcem pa so se prihodki in dobiček podjetja M & M International v letu 2016 zmanjšali za kar 41 odstotkov. Podatki za 2017 še niso na voljo. To nakazuje, da gre za incestuozni odnos med državo in različnimi povezanimi podjetji, kjer poslovanje ni pogojeno s konkurenčnostjo, temveč z balkanskim odnosom na način roka roko umije. V civiliziranih družbah takšen odnos ne vzdrži resne presoje.

Licemeristvo, hinavščina, kronizem?
Medtem, ko levičarji pljuvajo po vsaki obliki konkurenčnosti, prostem trgu in kapitalizmu se sami redijo na premoženju, ki so ga podedovali od svojih staršev. Če povzamemo besede angleškega pisatelja Georga Orwella, vsi so enaki, samo nekateri so bolj enaki od drugih. Poslanec SD javnosti prodaja ideje o socialni “pravičnosti” in enakosti, medtem ko je sam eden od tistih pripadnikov buržuazije, ki naj bi jim nasprotoval. Res, licemerstvo brez primere.

Prav vladna koalicija, katere del je tudi Han, je onemogočila tako prodajo Telekoma Slovenije kot prodajo NLB. Bojda zaradi nacionalnih interesov. A če nas primer poslanca SD Hana lahko karkoli nauči, je to, da je treba pogledati, kdo ima trenutno največjo korist od tega, da ti podjetji še naprej ostajata v večinski slovenski lasti.

Ivan Šokić