fbpx

Nacionalni radio gostil marginalnega Cirmana in njegovo sejanje strahu pred novo vlado

Primož Cirman (Foto: STA)

Novinar Odlazkovega marginalnega medija za diskreditacijo SDS Primož Cirman je zopet dobil svojih petnajst minut pozornosti na nacionalnem radiu Val 202, kjer je strašil z Janševim ideološkim bojem, kadrovskimi menjavami in ukrepi, ki jih sprejema nova Janševa vlada. Na vprašanje, kakšna je vloga aktualna opozicije, je povedal: “Seveda, opozicija v takih trenutkih neha obstajati. Sedanja oblast, ko je bila opozicija, se tega načela ni držala,” in ošvrknil Janeza Janšo in Slovensko demokratsko stranko, ko je več kot mesec dni pred epidemijo opozarjala na nevarnost virusa COVID-19.

Po besedah Primoža Cirmana bi veliko boljša bila nekdanja Šarčeva vlada, ki je do aktualne zdravstvene krize pristopila zelo medlo in neodločno. Cirman pa je še branil Marjana Šarca, predhodnika predsednika vlade Janeza Janše, in zopet očital Janši, da izvaja politični boj. “Dejansko ne razumem, kakšna vrednost je sporočilo, da ti največji oder, ki ga imaš v državi, izkoriščaš za to, da dotolčeš svojega največjega političnega nasprotnika. S takimi stvarmi se krha zaupanje, Slovenija mora dokazati, da deluje kot država, ne kot platforma za politične opcije,” svoje nerazumevanje parlamentarne demokracije kaže Cirman.

Odlazkov novinarski oproda medtem pozablja, da je Janševa vlada na oblasti manj kot teden dni in se je problema zajezitve širjenja virusa COVID-19 lotila z vso resnostjo – že s prvim dnem prevzema oblasti, medtem ko je stara vlada čakala križem rok in nas prepričevala, da ni razloga za paniko. Nekatere ukrepe je sprejela celo pred večino evropskih držav, kot sta Francija in Španija, ki postajata novi žarišči pandemije koronavirusa.

Tranzicijska levica nakazuje na novo ideološko temo 
Glavnega urednika marginalnega medija po novem skrbi, da bo kriza z zajezitvijo koronavirusa postala nova ideološka tema, ki bo zamenjala partizane in domobrance. “V Sloveniji bomo takrat dejansko dobili neko novo stvarnost. Mislim, da bomo dobili neko novo vojno interpretacijo, kot se je zgodilo po osamosvojitvi, ki bo trajala vrsto let. Mislim, da bo namesto partizanov in domobrancev neka nova ideološka točka, ki bo delila Slovence,” sporoča bivši novinar Petanovega časopisa.

Med drugim Cirman namenoma zanemari, da ideološke teme odpira levica, da bi obračunavala ter demonizirala desnico, nenazadnje so partizanske proslave namenjene le delitvi in kulturno bojnemu razpoloženju v državi. Če je tranzicijska levica izgubila oblast zaradi izjemne nesposobnosti, ki se je nenazadnje pokazala tudi pri ukrepih proti Covid-19, je to izključno njena krivda. Ko nimajo nič več za pokazati in ko so izgubili vso zaupanje, se vedno te isti zatečejo k ideološkim temam.

Cirman problematizira menjavo v vodstvu slovenske policije
Novi medij globoke države pa od prve sekunde Janševe vlade išče dlako v jajcu in se ukvarja z vsako malenkostjo, ki jo naredi Janševa vlada. Vroči kostanj jim predstavljajo vse kadrovske menjave, ki jih je izvedla aktualna vlada. Med drugim mu gre v nos, da so na prvi seji zamenjali direktorico policije Tatjano Bobnar. “Na prvi seji se zamenja vrh policije, v času, ko je policija izvajala ključno vlogo pri ohranjanju reda v državi,” je povedal Cirman.

Primož Cirman je problematiziral nadzor KNOVS-a v prostorih policije, ki ga je izvedel takratni član komisije Žan Mahnič zaradi navedb, da bi v vrstah policije nekateri zaposleni vohunili in prisluškovali članom strank Desus, SMC in SAB. Bobnarjeva takrat ni dovolila članom vpogledati dokumente. (Foto: STA)

Sprijaznil pa se ni niti s tem, da je Žan Mahnič postal sekretar v kabinetu predsednika vlade, Zvonko Černač pa novi minister. Obema je očital politični pritisk pred mescem dni, ko sta prišla preverit navedbe nekaterih medijev, da znotraj policije nekateri zaposleni vohunijo za člani strank SMC, Desus in SAB, in ki naj bi jih iz ozadja usmerjal bivši Šarčev sekretar za nacionalno varnost Damir Črnčec.

Marjan Šarec in Damir Črnčec spadata med najbolj odgovorne osebe za katastrofalno reakcijo Šarčeve vlade ob izbruhu virusa COVID-19. Komaj po pritiskih bivšega zdravstvenega ministra Aleša Šabedra je Šarčeva vlada potegnila nekaj blagih potez. (Foto: Twitter)

Kadrovske zamenjave se dogajajo vedno in povsod
Cirman kot član tranzicijskega kroga slovenskih novinarjev zopet obudil dobro staro ideološko vojno proti Janši glede kadrovskih menjav. V prvi Janševi vladi so imeli nekateri tranzicijski mediji celo števec, ki je štel vse zamenjave. “Ni skrivnost, da si je vlada Janeza Janše tukaj dejansko že podredila precej institucij, sistemov v tem času. Vprašanje je, ali je bilo vse te kadrovske menjave res potrebno izvesti ravno zdaj,” straši slovensko javnost Cirman.

Ne glede na to, ali slovenski mediji zagovarjajo t.i. imenovano leve oziroma desne nazorske poglede, so pravila v parlamentarni demokraciji jasna. Kdo ima večino in oblikuje vlado, ima vso pravico, kjer ima država svojo moč in deleže, da nastavi svoje ljudi. Gre za normalen proces delovanja mehanizmov parlamentarne demokracije, saj si vsaka oblast nastavi ljudi, ki jim zaupa. V Združenih državah Amerike se ob vsaki menjavi predsedniške administracije zamenja približno 10 tisoč ljudi, a nihče iz tega ne dela nobene panike. Razen, ko nova vlada menja leve kadre.

Več o pogovoru pa lahko slišite TUKAJ.

Luka Perš