Nadaljevanje Golobovih balkanskih afer: Del obremenilne dokumentacije prihaja kar iz vrst bodoče koalicije?

Datum:

Čeprav večinskih medijev afere Roberta Goloba očitno ne zanimajo – kar je prav gotovo vplivalo tudi na rezultat državnozborskih volitev – pa bi zainteresirana javnost vseeno rada dočakala informacije oziroma nadaljevanje Golobovih balkanskih poslov. Planet TV je že pred časom napovedal razkritje vsaj še ene afere, urednik Mirko Mayer pa je danes povedal, da je del obremenilne dokumentacije, s katero razpolagajo, prišel iz vrst bodoče koalicije – s čimer je po vsej verjetnosti ciljal na stranko SD. Je morda prav zato Tanja Fajon zadnje dni tako nasmejana?

Urednik Planet TV Mirko Mayer je na Twitterju zapisal, da zadnje dni dobiva veliko vprašanj, kje je nadaljevanje afer Roberta Goloba na Balkanu. “Zato razkritje: del obremenilne dokumentacije, s katero razpolagamo, je bil pridobljen iz vrst bodoče koalicije. Z drugim delom, pravi vir, čakajo na pravi trenutek, ko se bo menjal frontman,” je napovedal. Več informacij Mayer zaenkrat ni razkril, lahko pa sklepamo, da gre za ugotovitve širše mednarodne finančne preiskave. Ta poteka v več državah Evropske unije in treh državah Zahodnega Balkana, po do sedaj znanih podatkih naj bi bile v preiskavo vključene Srbija, Črna gora in Albanija.

Spomnimo, na Planetu so že pred volitvami razkrili posnetek iz leta 2009 – na katerem se Nihad Spahalić, človek Roberta Goloba, pogovarja s Safetom Oručevićem, nekdanjim poslancem in županom Mostarja, in sicer o provizijah in lastniških deležih pri poslu gradnje dveh hidroelektrarn na Neretvi. Afera, ki so jo v Bosni poimenovali energetska mafija, je bila tam ena odmevnejših afer, v Sloveniji pa ni požela večjega zanimanja – večinskih medijev v Sloveniji afera ni zanimala niti tokrat, ko bi državljane morali informirati o tem, kdo je pravzaprav človek, ki kandidira na volitvah in ki se mu celo obeta zmaga.

Za osvežitev spomina, podjetje Istrabenz je leta 2004 v BiH odprlo dve izmed štirih malih hidroelektrarn, skupna vrednost naložbe je znašala 7,5 milijona evrov. Že pri tem poslu naj bi preplačali koncesijo in drago zgradili hidroelektrarne – Golobov izlet v BiH se ni nikoli povrnil. Ni bil pa to edini balkanski posel Roberta Goloba. Bosanski mediji so pred leti namreč poročali tudi o tem, da so Slovenci so v BiH oprali milijone evrov – tokrat sicer ni šlo za hidroelektrarne, pač pa za biomaso: tovarni v BiH je odprlo slovensko državno podjetje Istrabenz Gorenje, za polovičnega lastnika družbe Vitales pa je Golob nastavil Ibrahima Hadžića – slednji je na koncu tudi razkril, da je bil celotni projekt v resnici namenjen pranju denarja.

V okviru Golobovih afer smo pisali tudi  o tem, da je del dokumenta “Skrbni pregled skupine Istrabenz Gorenje” razkril, da si je Golob kot predsednik uprave družbe Istrabenz Gorenje z določbami v družbeni pogodbi vnaprej zagotovil večjo udeležbo pri dobičku, kot bi mu pripadalo po lastniškem deležu, kar je po korporativni zakonodaji edini merodajni podatek pri delitvi dobička. Iz dokumenta je razvidno, da je šlo za hudo negospodarno ravnanje in to že od samega začetka – Skrbni pregled je tudi pokazal, da je Golob za leto 2008 prejel 24,44 odstotka dobička, pa čeprav njegov delež ne bi smel preseči 10 odstotkov osnovnega kapitala družbe. Tako je Golob pri delitvi dobička prejel 206.463 evrov, kar je za navadnega smrtnika s povprečno plačo 20-letni zaslužek.

Že pred volitvami smo tudi razkrili notarski zapis, iz katerega je razvidno, da je Golob v letu 2008 z denarjem družbe Istrabenz Gorenje energetski sistemi drago kupil svoje lastno podjetje PBC d.o.o., ki naj bi se ukvarjalo s kongresno dejavnostjo. Podjetje naj bi po naših podatkih ustanovil skupaj z Dejanom Paravanom, ki je danes član uprave Gen-i. Iz notarskega zapisa je razvidno, da je imelo podjetje osnovnega kapitala nekaj manj kot 9 tisoč evrov. Z dotično pogodbo je Golob podjetje PBC in svoja poslovna deleža torej prodal družbi Istrabenz Gorenje. Cena poslovnega deleža je znašala nekaj več kot 166 tisoč evrov. Čeprav se Golob na kupoprodajno pogodbo raje ni podpisal in je uporabil pooblaščenko, pa se je na prilogo pogodbe povsem brez skrbi podpisal kot predsednik uprave družbe Istrabenz Gorenje.

Podobni posli elektro oligarha so se dogajali tudi v Sloveniji. Na tiskovni konferenci je Golob skupaj z Alešem Bergerjem najavil ustanovitev skupnega podjetja za zbiranje in predelavo lesne biomase Vitales RTH, ki naj bi postavljalo temelj zasavskega energetskega holdinga. Kot je Golob povedal, naj bi ustanovitev skupne družbe predstavljala “pospešek zasavski energetiki, da se ob primerni iniciativi države razvije v pravo smer, v kombinacijo termoenergetskega bloka na biomaso in premog z verigo hidroelektrarn na srednji Savi.” Zanimivo pa je, da je Golob že predvidel državo v projektu in poudaril, da je v njegovem projektu potrebna država, da prelije milijone v ta zasavski energetski holding. No, celotna zgodba se je končala približno tako, da je v zvezi z ugotovitvami posebne revizije lastnik zahteval od kasnejšega poslovodstva družbe RTH d.o.o, da zoper Goloba in druge akterje zasavskega energetskega holdinga vložijo odškodninske tožbe. Na podlagi izsledkov posebne revizije je v konkretnem primeru šlo za hujšo zlorabo položaja in pravic pri gospodarski dejavnosti z državnim premoženjem, tako da se lahko vprašamo, zakaj niso zahtevali tudi kazenskih ovadb.

Ne nazadnje pa se je Golob znašel tudi v mednarodni finančni preiskavi zaradi nakazil s strani srbske podružnice GEN-I, ki pa so se stekala zasebnemu podjetju MB Consulting v Črni gori. Po delu razkrite dokumentacije naj bi omenjeno podjetje prejelo 600 tisoč evrov sredstev, ki  so jih sproti dvigovali v gotovini. Lastnik omenjenega podjetja Martin Berishaj naj bi to gotovino prenašal nazaj k Golobu, slednji pa naj bi ta denar vlagal v enega izmed italijanskih skladov, ki uporabnikom zagotavljajo anonimnost. Na dan pa prihaja še ena afera, ki jo je odkril novinar Vitomir Petrović. Slednji je pridobil dokument črnogorskega urada za preprečevanje pranja denarja, ki se sklicuje na ugotovitve širše mednarodne finančne preiskave. Ta poteka v več državah Evropske unije in treh državah Zahodnega Balkana. Po do sedaj znanih podatkih naj bi bile v preiskavo vključene Srbija, Črna gora in Albanija.

Sara Bertoncelj

Sorodno

Zadnji prispevki

Občina Slovenske Konjice: Rekonstrukcija za hokej ŠRC park Slovenske Konjice

Še ena pridobitev v občini Slovenske Konjice v letu...

Novoletni koncerti v Mariboru, brez domače slovenske glasbe, a zato z jugo nostalgijo

Ob županu Arsenoviču si v Mariboru ne morejo obetati...

Ali so takšni prizori razlog za skrb o prihodnosti Zahoda?

Ruski predsednik Vladimir Putin je v sredo na bliskoviti...