Nadaljevanje stavke v visokem šolstvu: “Vlada ignorira naše zahteve”

Gorazd Kovačič, predsednik Visokošolskega sindikata Slovenije (Foto: STA)

Visokošolski sindikat Slovenije je danes pozval zaposlene na univerzah k nadaljevanju stavke v visokem šolstvu. Prvi stavkovni dan bo 30. 5., nadaljnja dva pa 13. in 14. 6. 2023. “Pogajanja o razrešitvi lanskih stavkovnih zahtev se od sredine marca ne premaknejo nikamor, čeprav pogajalski strani nista daleč narazen. Vlada ignorira naše zahteve po odpravi plačnih krivic. 2. maja smo vladni strani sporočili, da se je najvišji organ sindikata opredelil za nadaljevanje stavke s koncem maja, v juniju in naprej. Predlagali smo ji še en poskus zbližanja stališč in predstavili minimalna pričakovanja. Do danes nismo dobili vsebinskega odgovora oz. izboljšane ponudbe, zato ni druge možnosti kot nadaljevanje stavke,” je dejal predsednik Visokošolskega sindikata Slovenije Gorazd Kovačič.

Med stavkovnimi zahtevami v visokošolskem sindikatu navajajo redno usklajevanje plač v javnem sektorju z inflacijo ter skladnost plač visokošolskih učiteljev in zdravnikov specialistov, ki izhaja iz preteklih dogovorov in mora glede na novo resničnost v sistemu zdravniških plač na novo definirana, in sicer tako, da se kot orientacija za docenta upošteva povprečje vseh zdravnikov specialistov in višjih specialistov.

Ob tem zahtevajo še ustrezen dvig plač pri vseh zaposlenih v visokem šolstvu, v vseh plačnih skupinah, pri čemer naj se dosledno upošteva višja raven zahtevnosti dela v visokem šolstvu. Zahtevajo tudi odpravo starih plačnih krivic, zlasti pri visokošolskih sodelavcih, lektorjih, bibliotekarjih in informatikih ter ustrezno vrednotenje vseh delovnih mest v visokem šolstvu.

Zahtevajo še sklenitev stavkovnega dogovora za izboljšanje pogojev za delo, pri čemer naj bodo izhodišče rešitve, že dogovorjene v dosedanjih pogajanjih. Ob tem so ministrstvo pozvali k umiku predloga črtanja določb o članicah in volitvah dekanov in rektorjev v zakonu o visokem šolstvu. “Splošne in neposredne volitve dekanov in rektorjev, na katerih lahko sodelujejo tudi strokovni delavci in študentje, so za naš sindikat nedotakljive in jih bomo branili z vsemi sredstvi,” napovedujejo. Kot so ob tem spomnili v visokošolskem sindikatu, so marca lani izvedli prvo samostojno stavko v visokem šolstvu ter zahtevali ustrezno vrednotenje dela, odpravo plačnih krivic in normalne pogoje za delo. “Od lanske jeseni so tekla stavkovna pogajanja, ki pa niso prinesla rešitev, saj vlada zavrača odpravo dokazanih plačnih krivic in je med pogajanji celo preklicala že dogovorjene rešitve,” opozarjajo v sindikatu.

Tako napovedujejo nadaljevanje stavke, ki so jo v začetku meseca napovedali tudi vladni strani ter predlagali še “en poskus zbližanja stališč in predstavili minimalna pričakovanja”. Ker vsebinskega odgovora do danes niso prejeli, bodo konec meseca nadaljevali stavko.

Ob tem vladi sicer očitajo še, da je “neverjetno ustrežljiva do zdravnikov in učiteljev v osnovnih in srednjih šolah”, minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije Igor Papič pa da se je bolj kot za dostojne plače za vse angažiral za dvojne oziroma trojne plače, ki jih bo prejemala peščica. “V Visokošolskem sindikatu Slovenije privoščimo ostalim javnim uslužbencem kar največ, zahtevamo pa enakopravno obravnavo in pravično vrednotenje našega dela glede na njegovo zahtevnost in družbeni pomen univerze,” so še zapisali ob napovedi nadaljevanja stavke.

Sara Kovač