fbpx

Nadaljevanje zločinov z drugimi sredstvi: Tudi Golobova vlada ni zmožna obsoditi komunizma

Vlada Roberta Goloba. (Foto: STA)

“Vlada je na današnji seji sklenila tudi, da predloga deklaracije o podpori Resoluciji Evropskega parlamenta o evropski zavesti in totalitarizmu ni možno podpreti in da zadošča Deklaracija o seznanitvi z navedeno deklaracijo,” sporoča Golobova vlada. Stara mantra se ponavlja: tranzicijska levica se še vedno ni zmožna odpovedati rdeči zvezdi in njeni hudodelski naravi. 

Resoluciji Evropskega parlamenta o evropski zavesti in totalitarizmu pomeni stresni test, ki ga Slovenija vnovič ni opravila s pozitivno oceno. Gre za potrditev dejstva, da kot demokratična družba še nismo dozoreli. Njen del še vedno ne premore odločne obsodbe vseh krvoločnih režimov 20. stoletja. In edini, ki je preživel do današnjega dne, je komunizem (Kitajska, Severna Koreja, Venezuela, Kuba).

Neonaciste in neofašiste najdemo kvečjemu v marginalnih subkulturah, v paravojaških grupacijah tipa Wagner (uživa osebno podporo Vladimirja Putina) in v političnih blodnjah nekaterih narodov z namenom opravičevanja zastarelih imperialnih apetitov. 100 tisoč žrtev povojnih pobojev, Goli otok, Dachauski procesi in ostala grozodejstva ostajajo drugorazredni, nevredni dostojnega spomina.

Žrtve komunizma v Sloveniji. (Foto: Janez Turinek)

Še kako resnične so besede Janeza Janše: “Slovenija se je osamosvojila, osvobojena še ni.” Ni se osvobodila stare mentalne navlake. Priznanje zločinskosti bivšega režima bi namreč ogrozilo moralno podstat povojne elite, ki je vse do danes ohranila vzvode oblasti in privilegije (tudi preko potomcev, naslednikov itd.). Vlada je na že omenjeni seji sicer sprejela tudi “mnenje k predlogu Deklaracije o podpori Resoluciji Evropskega parlamenta o boju proti nekaznovanju vojnih hudodelstev v Ukrajini”.

Škandal: Evropska resolucija je že tretjič zavrnjena
Z nezmožnostjo obsodbe vse totalitarizmov smo se srečali že v obdobju vlade Marjana Šarca. Tedanji poslanci Tina Heferle, Nina Maurovič, Karla Urh, Milan Brglez, Meira Hot, Maša Kociper, Jani Möderndorfer in Željko Cigler so na izredni seji odbora za pravosodje leta 2019 glasovali proti sprejetju te resolucije. Podobni blamaži smo bili priča leta 2021, ko se je 45 poslancev izkazalo za nezmožnih obsodbe vseh totalitarizmov.

Premier Janez Janša je opozoril, da del slovenske družbe še vedno ni ponotranjil dejstva o zločinski naravi komunizma. (Foto: Twitter)

To po svoje ni presenetljivo ob dejstvu, da predstavniki tranzicijske levice še vedno brez sramu prepevajo “Evviva il communismo” (Alenka Bratušek), se razglašajo za ponosne naslednike KPS (Marko Koprivc), klanjajo hudodelcu Borisu Kidriču (Tanja Fajon) in izobešajo Titovo sliko v prostorih stranke (podmladek SD).

Domen Mezeg