fbpx

Nadškof Stres o trenutni politični situaciji: Leve politične sile niso nikoli imele namena resnično sestopiti

dr. Anton Stres (Foto: STA)

Trideset let po osamosvojitvi imamo v Sloveniji še vedno polovično demokracijo, ker leve politične sile niso nikoli imele namena resnično sestopiti z oblasti in dopustiti pluralizma, je ob koncu 56. študijskih dni Draga 2021 danes dejal upokojeni ljubljanski nadškof Anton Stres in dodal, da sile kontinuitete še vedno obvladujejo vzgojo in izobraževanje, kulturo, medije, sodstvo in finance.

Upokojeni ljubljanski nadškof dr. Anton Stres je v svoji oceni trenutnega stanja v Sloveniji trideset let po demokratizaciji in osamosvojitvi dejal, da Slovenija prav tako nima civilne družbe, “vredne tega imena, saj je spolitizirana, ker jo pesti zlasti pomanjkljiva finančna samostojnost in je prisesana na oblast, ki jo s subvencijami vzdržuje”.

Edino samostojna po njegovih besedah še vedno ostaja Katoliška cerkev, ki je le tolerirana, a radikalno nezaželena. Ob tem je Stres poudaril, da je resnično spoštovanje verske svobode lakmusov papir spoštovanja človekovih pravic in “dokler bomo imeli taka nerešena oz. nerešljiva vprašanja, kot je npr. verski pouk v šolah, ki je sicer v drugih republikah bivše Jugoslavije že urejen, bo to pokazatelj, da Slovenija kot demokratična država še vedno ostaja oddaljen ideal”.

Pred tem je Stres med drugim menil, da so predstavniki nekdanje komunistične oblasti pred tremi desetletji podprli demokratizacijo in osamosvojitev Slovenije, hkrati pa skušali ohraniti nadzor nad področji, kot so vzgoja in izobraževanje, kultura in javno mnenje, javna glasila, sodstvo in finance.

56. študijske dneve Draga 2021 prireja Društvo slovenskih izobražencev v Trstu
Pred Stresovim predavanjem so podelili že deseto Peterlinovo nagrado, namenjeno osebnostim oziroma organizacijam, ki delujejo skladno z načeli slovenstva, demokracije in krščanstva, poroča STA. Tokrat je nagrada šla v roke goriške kulturne delavke Franke Žgavec, predsednice Kulturnega centra Lojze Bratuž v Gorici. Že dopoldne so pripravili okroglo mizo z naslovom Med obrambo svojega in iskanjem skupnega, na kateri so sociolog Igor Bahovec, direktor Socialne akademije Matej Cepin, novinarka Marjana Debevec in teolog Roman Globokar razpravljali o politiki, ideologiji in dialogu skozi prizmo okrožnice papeža Frančiška Vsi smo bratje.

56. študijski dnevi Draga 2021, ki jih prireja Društvo slovenskih izobražencev iz Trsta in sta se jih med drugimi udeležila ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Helena Jaklitsch in slovenski veleposlanik v Italiji Tomaž Kunstelj, so se pričeli v petek z okroglo mizo Narodno-jezikovne manjšine in zajamčeno zastopstvo. Isti večer je potekal ob 30-letnici samostojne Slovenije tudi Slovenija party, v soboto pa je dopoldne potekala Draga mladih z okroglo mizo Poklici bodočnosti in nove priložnosti: Ob meji, v Sloveniji in v svetu. Državni sekretar za Slovence v zamejstvu in po svetu Dejan Valentinčič je tudi vodil delavnico z naslovom Študij, izobraževanje, izmenjave, strokovno usposabljanje in delovne izkušnje. Možnosti in priložnosti čezmejnosti. Popoldne je na temo Človek in narava: Od sožitja h gospostvu in nazaj predaval filozof in pisatelj Marko Uršič, zvečer pa so predstavili knjigo Ivana Sivca o primorskem duhovniku in politiku Virgilu Ščeku z naslovom Ljubil sem slovenski narod.

Sara Kovač