fbpx

Nadškof Zore pred volitvami: “Predsednik si mora prizadevati za pravično državo, vladavino prava in spoštovanje človekovega življenja”

Nadškof Stanislav Zore (foto: STA)

Ljubljanski nadškof, metropolit in predsednik Komisije Pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci msgr. Stanislav Zore je pred nedeljskimi predsedniškimi volitvami vse katoličane povabil, da se volitev v čim večjem številu udeležijo in odgovorno oddajo svoj glas. Od predsednika pričakujejo, da si bo v okviru svojih ustavnih pristojnosti s svojo moralno avtoriteto in jasno besedo prizadeval za pravično državo, za vladavino prava, za celovito spoštovanje človeškega življenja, za vrednoto družine, za pravico staršev, da vzgajajo svoje otroke v skladu z lastnim prepričanjem, se zavzemal za socialno varnost mladih, delavcev in ubogih, za spoštovanje gospodarske svobode, ohranjal slovensko kulturo in tradicijo ter zagovarjal ustavno pravico vseh državljanov do verske svobode.

“Veseli nas, da je na letošnjih volitvah možno izbirati med kandidati z zelo različnimi pogledi na sedanjost in prihodnost Slovenije, kar prispeva k demokratičnosti in pluralnosti političnega prostora,” je zapisal msgr. Zore. V Cerkvi vse državljane in še posebej katoličane vabijo, da premislijo, katere vrednote zagovarjajo predsedniški kandidati, in na volitvah odgovorno oddajo svoj glas.

Od predsednika pa upravičeno pričakujejo, “da si bo v okviru svojih ustavnih pristojnosti s svojo moralno avtoriteto in jasno besedo prizadeval za pravično državo, za vladavino prava, za celovito spoštovanje človeškega življenja, za vrednoto družine, za pravico staršev, da vzgajajo svoje otroke v skladu z lastnim prepričanjem, se zavzemal za socialno varnost mladih, delavcev in ubogih, za spoštovanje gospodarske svobode, ohranjal slovensko kulturo in tradicijo ter zagovarjal ustavno pravico vseh državljanov do verske svobode”.

Kot je dodal Zore, je udeležba na volitvah “državljanska in še posebej krščanska dolžnost, kajti gre za odgovornost za skupno dobro vseh prebivalcev naše domovine in države Slovenije,” zato je povabil vse katoličane, da se v nedeljo v čim večjem številu udeležijo volitev in odgovorno oddajo svoj glas.

C. Š.