fbpx

Nadutost, zadirčnost in mobing: Vse to doživljajo zaposleni na ministrstvu za infrastrukturo

Foto: STA

Zaposleni smo preživeli različne ministre, ampak to kar imamo sedaj (nadutost, sprenevedanje, zadirčnost), presega vse meje in prav presenetljivo je, da mediji tega ne obravnavajo, čeprav se to jasno odraža v nastopih ministrice,” pišejo zaposleni uradniki ministrstva za infrastrukturo o svoji šefici Alenki Bratušek. Poleg tega ji očitajo tudi mobing, dokazovanje prisotnosti na prireditvi ministrstva s potnim nalogom in drugo. Spodaj si lahko preberete odgovore ministrstva za infrastrukturo glede na očitke v anonimki zaposlenih.

V uredništvo Nova24TV smo prejeli anonimno pismo zaposlenih z ministrstva za infrastrukturo, v katerem so potožili o obvezni udeležbi zaposlenih ministrstva za infrastrukturo na delovnem srečanju na Brdu, dne 10. januarja 2019. “Posredujemo vam vabilo ministrice Alenke Bratušek na “delovno srečanje” 10. januarja 2020, v Kongresnem centru Brdo, ki si ga zaposleni moramo udeležiti pod prisilo in s posebnim cmokom v želodcu,” nam pišejo zaposleni na infrastrukturnem ministrstvu.

V anonimki pa avtorji navajajo, da so morali poslušati hvalospeve ministrice Bratuškove. “Po enem letu njenega vladanja, polnega epskih službenih potovanj nje in državnih sekretarjev, nastavljanje medijem, deljenje bonbončkov in pohval zaposlenim za katere vsi vemo, da so navadni “voluharji”. Razumljivo je, da zaposlene sili na bruhanje že ob misli, da bodo morali poslušati njeno onaniranje,” sporočajo razočarani zaposleni.

Alenki Bratušek je zelo pomembna njena podoba v medijih, pišejo zaposleni na njenem ministrstvu. (Foto: Arhiv Nova24TV)

Kot zatrjujejo uradniki, so naveličani poslušanja hvalospevov direktorjev direktoratov na infrastrukturnem ministrstvu, očitno podrejenih ministrici Bratuškovi, saj vedo, da je stanje popolnoma drugačno. “Za nameček bomo morali poslušati še hvalospeve direktorčkov, ki si na račun svojih strokovnosti in ravnanj brez dvoma zaslužijo laskavi naziv Papadundek leta,” pišejo nezadovoljni zaposleni na infrastrukturnem ministrstvu.

Udeležba na dogodku Alenke Bratušek je bila obvezna, prisotnost so dokazovali s potnimi nalogi
Da navedbe držijo, smo v uredništvu prejeli tudi kopijo vabila. V njem piše, da morajo imeti vsi zaposleni potne naloge. Ob prihodu na Brdo pri Kranju pa so se morali zaposleni obvezno podpisati oziroma registrirali svojo prisotnost. Na vabilu piše, da je udeležba za vse zaposlene obvezna. “Zaposleni nimajo možnosti, da se tega ne udeležijo, saj je obvezna prisotnost in od tega trenutka dalje ni možno vzeti dopusta. Očitno je edini izhod za neudeležbo smrt,” sporočajo zaposleni.

Jernej Pavlič, večni sopotnik Alenke Bratušek. Ali so imeli zaposleni v vlogi “rjavega noseka” glede mobinga na delovnem mestu v mislih prav Pavliča? (Foto: STA)

Zadeva zrela za inšpekcijo?
Po mnenju zaposlenih pa se dela Alenka Bratušek lepa navzven, njen najožji kader pa po njihovem izvaja mobing nad zaposlenimi. “Ministrica Alenka Bratušek je pompozno nastopila svoj mandat. Njeni rjavi noski pa mobingirajo zaposlene vsevprek,” razkrivajo zaposleni in dodajajo, da imajo na ministrstvu celo nabiralnik za anonimne prijave svojih sodelavcev. “Celo sama je izjavila, da je namenila ta nabiralnik predvsem iz razlogov, da zaposleni ne bi pisali medijem.”

Alenka Bratušek in ožji strankarski kolegi v Stranki Alenke Bratušek so se udeležili partizanske ceremonije v Dražgošah. (Foto: Marjanca Scheicher)

Shizofren strah
To pa še ni vse. Kot trdijo zaposleni, v strahu pred nevšečnimi razkritji v javnosti, Bratuškova zahteva od obiskovalcev ministrstva, naj puščajo svoje mobilne telefone v recepciji. “Shizofrenični strah pred mediji se izkazuje tudi s tem, da morajo obiskovalci mobilnike puščati na recepciji v posebni omarici. Če bi imeli poštene namene, se ne bi bali, da jih kdo posname ali slika. Zaposleni seveda podajamo to pisanje anonimno, ker je to očitno pod to vlado postal standard,” še razrivajo uradniki z ministrstva pod vodstvom Alenke Bratušek.

Odgovori Ministrstva za infrastrukturo glede mobinga in obvezne udeležbe zaposlenih na Brdu 10.1.2019:

1.Ali so se zaposleni morali obvezno udeležiti srečanja na Brdu, dne 10.
januarja 2019? Delovno srečanje zaposlenih je predstavljalo redno delovno obveznost.

2. Kako visoki so stroški tega srečanja?
Stroški srečanja, na katerem je bilo udeleženih 370 zaposlenih na ministrstvu in njegovih organih v sestavi, so znašali 9.938, 24 EUR.

3. Zakaj delovno srečanje niste opravili v veliki dvorani v prostorih
infrastrukturnega ministrstva? Delovnega srečanja ni možno pripraviti v prostorih Ministrstva za infrastrukturo, saj največja dvorana sprejme največ 70 ljudi.

4. Razočarani zaposleni pišejo, da izvajajo najožji sodelavci ministrice
Alenke Bratušek mobing. Koliko primerov mobinga ste imeli v letu 2019? V letu 2019 ni bilo prijav mobinga na delovnem mestu.

 

 

Vabilo na delovno srečanje. (Foto: Nova24tv)

Vabilo na delovno srečanje – v njem piše, da je udeležba obvezna. (Foto: Nova24TV)

Luka Perš