Nadzorni svet RTV Slovenija ugotovil nove hude kršitve generalnega direktorja Igorja Kadunca!

Generalni direktor RTV Igor Kadunc. (Foto: STA)

V državnem zboru ponovno poteka razprava o medijski zakonodaji. Med najbolj izpostavljenimi tematikami je naša RTV Slovenija. Opis seje je najbolje opisal svetovalec ministra za kulturo in nekdanji novinar Večera Miro Petek. ” Na seji v Državnem zboru pri obravnavi poročila Nadzornega sveta RTV Slovenija gremo proti tretji uri razprave. Že spodnji del poročila je zgovoren: notranja kontrola šepa, dolgoročne kadrovske politike, zaposlovanje brez ustretne izobrazbe, brez ustrezne pogodbe o zaposlitvi,” je le nekaj dejstev, ki jih je izpostavil Miro Petek.

Naša RTV Slovenija se krčevito bori proti spremembam medijske zakonodaje. S svojim ideološkim aparatom doma in v tujini predstavljajo spremembe medijske zakonodaje kot nekaj najbolj temačnega. V zadnjem času so pričeli snemati promocijske videospote, kako bo brez neodvisne RTV Slovenije konec medijske svobode v Sloveniji. Glede na to, da so kmetijsko ministrico Aleksandro Pivec dva meseca preganjali zaradi njenega gostovanja v Vinakras in v Izoli, ob tem pa niso niti z besedico pisnili ob najnovejši razkriti aferi našega medija o gradnji Šumijevega kvarteta, v kateri je izginilo neznano kam vsaj 38 milijonov evrov. Toliko o njihovi neodvisnosti.

A kljub temu, da se na RTV Slovenija radi slovenski javnosti predstavljajo kot ničesar krivi, njihove težave niso nič kaj nedolžne. To razkriva del besedila Nadzornega sveta RTV Slovenija, ko je ta leta 2019 predlagal notranjo revizijo glede zaposlovanja v letu 2018. Revizija je pokazala veliko hudih kršitev, zato je NS predlagal vodstvu RTVS vzpostavitev ustreznih notranjih kontrol na področju zaposlovanja. Žal poročilo NS RTVS tega razkriva, zato lahko generalni direktor Igor Kadunc, odgovorna urednica informativnega programa Manica Ambrožič prodajata pravljice o najboljšem javnem servisu v Sloveniji. Žal je resnica popolnoma drugačna, v notranjosti javne medijske hiše namreč vlada popoln kaos.

RTV Slovenija nekatere zaposlene zaposluje po “balkansko”, razkriva notranja revizija NS RTV Slovenija
Žal se potrjujejo besede direktorja našega medija in voditelja oddaje Kdo vam laže Borisa Tomašiča, ki pravi, da je RTV Slovenija poslednji socialistični mastadont, ki ga omrežje tranzicijske levice noče izpustiti iz rok. Poročilo NS RTVS je izpostavilo, da notranje kontrole niso povsem primerno vzpostavljene oziroma ne delujejo, saj so na določenih vplivnih področjih prisotne pomembne neskladnosti s predpisi.

V kontrolnem sistemu obstajajo v posameznih delih večje pomanjkljivosti, ki slabšajo poslovanje omenjenega javnega zavoda. Akt o sistematizaciji delovnih mest ne vsebuje pomembnih zakonskih vsebin za obvladovanje tveganj za zagotovitev dolgoročnega obvadljivega sistema zaposlovanja v javnem zavodu in posledično stroškov dela. Nadzorni svet je med drugim ugotovil, da zaposlovanje poteka na podlagi kratkoročnih potreb in v odsotnosti  dolgoročne kadrovske politike.

Nadzorni svet v nadaljevanju ponavlja, da se na določenih delovnih mestih pojavljajo neskladja s sprejetemi pravili glede zaposlovanja na RTV Slovenija. Zaposleni namreč izvajajo naloge, za katere se zahteva višja strokovna usposobljenost kot jo dejansko imajo, zato je njihova zaposlitev neustrezna. Balkanske metode NS RTV Slovenija poročilo razkriva v točki, da se v televizijski hiši dopušča stanje, da zaposleni dela na zgolj podlagi navodil nadrejenega, brez ustrezne pogodbe o zaposlitvi oziroma ustreznem aktu.

Ljubljana, Kolodvorska ulica.
Radiotelevizija Slovenija (RTV Slovenija).

Igor Kadunc vsaj do polovice julija ni bil sposoben pripraviti letošnjega proračuna za RTV Slovenijo
Nadzorni svet ni zadovoljen niti s številčno zaposlenim kadrom v javnem mediju. Po mnenju NS prihaja do prevelikega tveganja neobvladovanja zaposlovanja, tako števila zaposlenih kot tudi kakovosti dela. Ob tem ne zagotovijo  zaposlovanje uslužbencem, ki so najbolje strokovno usposobljeni, ki izpolnjujejo pogoje za zasedbo delovnih mest iz veljavne sistematizacije in za katere so dejansko izkazane potrebe v delovnih procesih javnega zavoda.

Ne glede na kritično govoričenje vodstva RTV Slovenija o novi medijski zakonodaji, bi generalnega direktorja javnega medija Igorja Kadunca vprašali, zakaj do 20. julija 2020, ni bil sposoben pripraviti finančnega načrta po katerem bi RTV Slovenija lahko deloval nemoteno. Zato je resnično čas, da se govorjenje o modernizaciji, spremembi organizacije dela in sistematizaciji delovnih mest, spremeni v prakso. Dolgoletno govoričenje o težavah ne pomaga nikomur, čas je, da končno ugriznejo v kislo jabolko.

Luka Perš