fbpx

Nadzornik državnega podjetja SODO nov primer škandala predal KPK! Iz dopisa je razvidno, da je Bratuškova nadzorni svet napeljevala k protipravnemu ravnanju!

Foto: STA

V teh dneh smo priča še enemu velikemu škandalu pri kadrovanju v državnih podjetjih, ministrici za infrastrukturo Alenki Bratušek se namreč očita, da naj bi se vmešala v postopek razpisa za direktorja družbe SODO, z namenom umakniti trenutnega direktorja Matjaža Voduška. Pri tem ne moremo mimo številnih nepravilnosti, ki jih Soži in ministrstvu očita član nadzornega sveta Izidor Polanec. Tako je Soža vloge za razpis direktorja družbe odnesla čez mejo, kar naj bi po svojih pojasnilih storila po pomoti, nato pa jih je vrnila s hitro pošto. Poleg tega so dejanja prve nadzornice in ministrstva očitno usklajena, slednje je nadzornike, kot je razvidno iz dopisa, napeljevalo kar k protipravnemu ravnanju, saj je zahtevalo, naj se ravnajo po aktu, ki v času njihovega dopisa sploh še ni bil veljaven. Prav tako so brez ustrezne pravne podlage sredi poletja sklicali korespondenčno sejo nadzornega sveta, prva nadzornica pa naj bi delavskega zaupnika imenovala brez vednosti ostalih članov nadzornega sveta.

V teh dneh smo priča še enemu velikemu škandalu pri kadrovanju v državnih podjetjih, ministrici za infrastrukturo Alenki Bratušek se namreč očita, da naj bi se vmešala v postopek razpisa za direktorja družbe SODO, z namenom umakniti trenutnega direktorja Matjaža Voduška. Kot navaja portal siol.net znaša plača direktorja te družbe v 100 odstotni državni lasti 8.200 evrov mesečno bruto, na postopek pa naj bi vplivala prek predsednice nadzornega sveta Mojce Sože. Kljub temu, da naj bi Bratuškova sredi poletja odvzela posamezna pooblastila nadzornemu svetu in spremenila akt o ustanovitvi tako, da mora nadzorni svet pred imenovanjem izbiro direktorja poslati v potrditev ministru pristojnemu za energijo, kar je v tem primeru Bratuškova, je nadzorni svet nadaljeval s postopkom. V četrtek je nato vlada neposlušnega nadzornika Damirja Ivančića na pobudo Bratuškove zamenjala s Hinkom Šolincem.

Predsednica vlogi za razpis direktorja odnesla kar na Hrvaško
V petek je Bratuškova zanikala vse očitke o vplivanju na izbiro direktorja družbe SODO in ostro zavrnila možnost odstopa s svojega mesta, prav tako pa je pritiske zanikala Soža. A kljub temu so se v ozadju dogajale številne nenavadnosti, ki niso v skladu z načeli korporativnega upravljanja. Kot opozarja član nadzornega sveta Izidor Polanec, ki je tam predstavnik zaposlenih, je predsednica nadzornega sveta Soža po tretji seji nadzornega sveta, ki je potekala 23. avgusta kar odnesla prispeli vlogi za razpis direktorja družbe, kar je že samo po sebi kompromitiralo postopek izbire novega direktorja, poleg tega pa vzbuja vprašanja tudi v zvezi z varstvom osebnih podatkov. Še isti dan je Soža sicer vlogi poslala nazaj z DHL Express, prispeli pa sta v ponedeljek 27. avgusta. Kot kaže, je vloge odnesla kar na Hrvaško. Ob tem velja poudariti, da ima Soža svoje stalno prebivališče prijavljeno v Primoštenu.

Soža je kasneje pojasnila, da je to storila nevede, prijavi pa naj bi odnesla kar v rokah in ne v torbi: “Sekretarka Marija Deban me je poklicala (kar je moč preveriti), ko sem bila že na poti proti mejnemu prehodu Gruškovje) in me povprašala po dokumentaciji, saj je ugotovila, da je pri njej ni. Šele takrat sem pravzaprav ugotovila, da je dokumentacija pri meni, saj se mi je takoj odvrtela slika, kako sem pri odhodu z družbe SODO dokumentacijo dala v prtljažnik avtomobila.”

Ministrstvo nadzorni svet napeljevalo k protipravnemu ravnanju
Prav tako se v postopku pojavljajo vidne vzporednice med ravnanji predsednice nadzornega sveta in ministrstva, to je namreč nadzornikom SODO poslalo svoja pričakovanja kar pisno, pod dopis pa je podpisan državni sekretar Bojan Kumer. V njem so zapisali, da pričakujejo zakonito in transparentno delovanje vodstvenih struktur podjetja in, da bodo v skladu s spremenjenim Aktom o ustanovitvi družbe upoštevali omenjene spremembe. A kot opozarja Polanec, akt na datum dopisa 27. avgusta sploh še ni bil veljaven, s svojim dopisom pa je po njegovem mnenju ministrstvo nadzorni svet napeljevalo k protipravnemu ravnanju in tako grobo poseglo v neodvisnost članov nadzornega sveta. Ob tem naj bi ministrstvo motilo zlasti to, da se postopek izbire novega direktorja odvija poleti v času dopustov in, da naj bi bili roki prekratki.

Soža korespondenčno sejo sklicala brez pravne podlage in imenovala delavskega zaupnika brez vednosti ostalih članov NS
Kot opozarja Polanec je bila 1. avgusta sklicana tudi korespondenčna seja nadzornega sveta brez pravne podlage, namen te seje pa je bilo spreminjanje sklepov, ki jih je nadzorni svet sprejel na svoji drugi seji 18. julija. Takrat so tudi veljavno sprejeli sklepe, v skladu s poslovnikom pa je sklic korespondenčne seje mogoč le v nujnih primerih. Nadalje člani nadzornega sveta SODO, kot kaže, nimajo na vpogled enake dokumentacije, kot bi jo kot člani kolektivnega organa morali imeti. Predsednica nadzornega sveta je tako kar brez vednosti ostalih članov zahtevala sklep o imenovanju delavskega zaupnika, o čemer pa ni obvestila ostalih članov, Polanec pa je bil o tem seznanjen, ker se je dokumentacija nahajala pri njem.

Rok Krajnc