Nadzornik državnega podjetja SODO nov primer škandala predal KPK! Iz dopisa je razvidno, da je Bratuškova nadzorni svet napeljevala k protipravnemu ravnanju!

Foto: STA

V teh dneh smo priča še enemu velikemu škandalu pri kadrovanju v državnih podjetjih, ministrici za infrastrukturo Alenki Bratušek se namreč očita, da naj bi se vmešala v postopek razpisa za direktorja družbe SODO, z namenom umakniti trenutnega direktorja Matjaža Voduška. Pri tem ne moremo mimo številnih nepravilnosti, ki jih Soži in ministrstvu očita član nadzornega sveta Izidor Polanec. Tako je Soža vloge za razpis direktorja družbe odnesla čez mejo, kar naj bi po svojih pojasnilih storila po pomoti, nato pa jih je vrnila s hitro pošto. Poleg tega so dejanja prve nadzornice in ministrstva očitno usklajena, slednje je nadzornike, kot je razvidno iz dopisa, napeljevalo kar k protipravnemu ravnanju, saj je zahtevalo, naj se ravnajo po aktu, ki v času njihovega dopisa sploh še ni bil veljaven. Prav tako so brez ustrezne pravne podlage sredi poletja sklicali korespondenčno sejo nadzornega sveta, prva nadzornica pa naj bi delavskega zaupnika imenovala brez vednosti ostalih članov nadzornega sveta.

V teh dneh smo priča še enemu velikemu škandalu pri kadrovanju v državnih podjetjih, ministrici za infrastrukturo Alenki Bratušek se namreč očita, da naj bi se vmešala v postopek razpisa za direktorja družbe SODO, z namenom umakniti trenutnega direktorja Matjaža Voduška. Kot navaja portal siol.net znaša plača direktorja te družbe v 100 odstotni državni lasti 8.200 evrov mesečno bruto, na postopek pa naj bi vplivala prek predsednice nadzornega sveta Mojce Sože. Kljub temu, da naj bi Bratuškova sredi poletja odvzela posamezna pooblastila nadzornemu svetu in spremenila akt o ustanovitvi tako, da mora nadzorni svet pred imenovanjem izbiro direktorja poslati v potrditev ministru pristojnemu za energijo, kar je v tem primeru Bratuškova, je nadzorni svet nadaljeval s postopkom. V četrtek je nato vlada neposlušnega nadzornika Damirja Ivančića na pobudo Bratuškove zamenjala s Hinkom Šolincem.

Predsednica vlogi za razpis direktorja odnesla kar na Hrvaško
V petek je Bratuškova zanikala vse očitke o vplivanju na izbiro direktorja družbe SODO in ostro zavrnila možnost odstopa s svojega mesta, prav tako pa je pritiske zanikala Soža. A kljub temu so se v ozadju dogajale številne nenavadnosti, ki niso v skladu z načeli korporativnega upravljanja. Kot opozarja član nadzornega sveta Izidor Polanec, ki je tam predstavnik zaposlenih, je predsednica nadzornega sveta Soža po tretji seji nadzornega sveta, ki je potekala 23. avgusta kar odnesla prispeli vlogi za razpis direktorja družbe, kar je že samo po sebi kompromitiralo postopek izbire novega direktorja, poleg tega pa vzbuja vprašanja tudi v zvezi z varstvom osebnih podatkov. Še isti dan je Soža sicer vlogi poslala nazaj z DHL Express, prispeli pa sta v ponedeljek 27. avgusta. Kot kaže, je vloge odnesla kar na Hrvaško. Ob tem velja poudariti, da ima Soža svoje stalno prebivališče prijavljeno v Primoštenu.

Soža je kasneje pojasnila, da je to storila nevede, prijavi pa naj bi odnesla kar v rokah in ne v torbi: “Sekretarka Marija Deban me je poklicala (kar je moč preveriti), ko sem bila že na poti proti mejnemu prehodu Gruškovje) in me povprašala po dokumentaciji, saj je ugotovila, da je pri njej ni. Šele takrat sem pravzaprav ugotovila, da je dokumentacija pri meni, saj se mi je takoj odvrtela slika, kako sem pri odhodu z družbe SODO dokumentacijo dala v prtljažnik avtomobila.”

Ministrstvo nadzorni svet napeljevalo k protipravnemu ravnanju
Prav tako se v postopku pojavljajo vidne vzporednice med ravnanji predsednice nadzornega sveta in ministrstva, to je namreč nadzornikom SODO poslalo svoja pričakovanja kar pisno, pod dopis pa je podpisan državni sekretar Bojan Kumer. V njem so zapisali, da pričakujejo zakonito in transparentno delovanje vodstvenih struktur podjetja in, da bodo v skladu s spremenjenim Aktom o ustanovitvi družbe upoštevali omenjene spremembe. A kot opozarja Polanec, akt na datum dopisa 27. avgusta sploh še ni bil veljaven, s svojim dopisom pa je po njegovem mnenju ministrstvo nadzorni svet napeljevalo k protipravnemu ravnanju in tako grobo poseglo v neodvisnost članov nadzornega sveta. Ob tem naj bi ministrstvo motilo zlasti to, da se postopek izbire novega direktorja odvija poleti v času dopustov in, da naj bi bili roki prekratki.

Soža korespondenčno sejo sklicala brez pravne podlage in imenovala delavskega zaupnika brez vednosti ostalih članov NS
Kot opozarja Polanec je bila 1. avgusta sklicana tudi korespondenčna seja nadzornega sveta brez pravne podlage, namen te seje pa je bilo spreminjanje sklepov, ki jih je nadzorni svet sprejel na svoji drugi seji 18. julija. Takrat so tudi veljavno sprejeli sklepe, v skladu s poslovnikom pa je sklic korespondenčne seje mogoč le v nujnih primerih. Nadalje člani nadzornega sveta SODO, kot kaže, nimajo na vpogled enake dokumentacije, kot bi jo kot člani kolektivnega organa morali imeti. Predsednica nadzornega sveta je tako kar brez vednosti ostalih članov zahtevala sklep o imenovanju delavskega zaupnika, o čemer pa ni obvestila ostalih članov, Polanec pa je bil o tem seznanjen, ker se je dokumentacija nahajala pri njem.

Rok Krajnc

 • Unikatna

  Ti vladajoči mislijo, da je država njihova last in delajo po svoje kar se jim zaljubi…ali bo sploh kdo odgovarjal za vse njihove nečednosti?!

  • Slovenec

   Bo, ko bomo volivci dovolj zreli in enotni…

 • Peter

  “Bolj kot mi mečete polena pod noge, bolj bom grizla in sekala lovke”

  • rubec

   Ta bi še polena rada da ji namečemo, zdaj ko se bliža zima.

   • Vera

    Malo črnega humorja .Polena bi pa ona vseeno vzela,čeprav si lahko privošči drugačen način ogrevanja.

  • WISKY 1000

   EN METER SEDEMDESET VIŠJE bi bilo učinkoviteje

 • to_mi_delaj

  Samo še STAN in OLIO manjkata.

  • Franc Šink

   Tudi Chaplinu bi se našlo mesto v Slovenski politiki.

  • rabbit

   Pa saj Židan in Erjavca sta že tle.

 • Nata

  Eh. . . . nič se ji ne bo zgodilo. Delajo , kar hočejo. Za vsako ceno. Samo da ostanejo na vladi.
  Prilagam pa sijajen članek dr. Klemeničiča. Vredno branja !!
  http://www.demokracija.si/fokus/helenisticno-obdobje-zahodne-evrope-i.html

  • Unikatna

   Res je vredno branja…

  • Vera

   Verjamem tvojemu komentarju, brez da še kaj drugo berem .

 • Dragan Krstič

  O Bratuškovid anes tudi na Požareportu. Se bo upal Šarec odstraniti to ženšče ali pa se bo usral v hlače?

  • Unikatna

   Ne bo upal, ker je rekla: “Če gre ona, potem gre tudi on!” :)

  • tohuvabohu

   Cmero je ni maral v vlado, ker je ni rabil. Šarplaninšek jo krvavo potrebuje.

 • Branislav Valter
  • tohuvabohu

   A spet ne moreš spati, siromak? Se ti prikazuje JBT?

   • Dragan Krstič

    Seve4de ne more spati. A bi ti lahko spal če bi skozi zid poslušal kako 2 haitijca nabijate tvojo prekrasno Venezuelko.

  • WISKY 1000

   KAKO JE U FUŽINAMA MUJO

 • rubec

  V članku ponavljate eno in isto napako. Bula ima namesti riti SOD in ne SODO.

 • tohuvabohu

  “napeljevalo kar k protipravnemu ravnanju”
  “vlogi za razpis direktorja odnesla kar na Hrvaško”
  “odnesla kar v rokah”
  kar odnesla prispeli vlogi”
  “poslalo svoja pričakovanja kar pisno”
  Imam vprašanje za urednike: a je besedica kar mašilo ali komentar?

 • WISKY 1000

  NUJNO NOVE VOLITVE,EDINA REŠITEV JE SDS,VSI ZA SDS,da ta levi šrot spucamo.

 • antimur

  To kolhozniško grdobo in hudobnico skupaj drži še samo ropanje državnega denarja, ignoiranje Ustave RS in norčevanje iz slovenskega naroda. Verjetno si predstavlja, če lahko izdajalec in zločinec Kučan počne kar se mu v njegovi gnili pameti porodi, da ima tudi ona to pravico, jebeš zakone, predpise in domoljubnje, v glavnem, da je ministrica, čeprav so ji ljudje pokazali, koliko jo cenijo, da še v parlament ne sodi.
  P.S.: NSi se pa namesto, da bi se jh lotila z napadi, tej levofašistični bandi tudi uradno približuje, so pa tako od nekdaj bili izdajalski in zahrbtni pokvarjenci, od Peterleta, Pogorelca, sploh pa v času izdajalke, ki ji ni primere Novačke ter Tonina, ki je ne samo izdajalec ampak tudi nor kot Serpentinšek.

 • EOL

  Bratuškova se je zagovarjala po sitemu
  NAPAD JE NAJBOLJŠA OBRAMBA in to bi morali ljudje prepoznati, saj se za tem skriva vsa njena pokvarjenost, sprevrženost… verjetno je za tak zagovor dobila nasvet od svojega partnerja – pač takšna mentaliteta….

  • karpelec

   Sedaj je naredila dr-mr v energetiki, da lažje skrije, komu je namenila gradbene posle.

 • rubec

  Pa katera budala babe sploh spušča v politiko. Za babo sta šporhet in likalna deska ali sup, kot ji menda reče ministrica za infrapečice.

  • Vera

   S tem se pa ne strinjam.Poglej si tiste v SDS, katero pogledaš,poslušaš, vidiš in slišiš,da so še kako za v politiko, ne samo za pred šporhet.V drugih strankah so redke izjeme,ki jih lahko prešteješ na prste ene roke.

 • xtc

  Če ni bila skupščina sklicana po vseh pravilih so sklepi po zakonu neveljavni.
  Sicer pa kako lahko Hrvatica,ki se predstavlja s kar tremi priimki prihaja do dukumentov,ki lahko ogrozijo varnost države in le te odnese na Hrvaško?
  Vse resnejša so opozorila ,da se utegnejo dokumenti pojaviti na Hepu,kar bi nam lahko hudo škodilo in vse to z vednostjo Xaraxcha in AB kure.
  Dejstvo je ,da bi za take škandale morala pasti AB kura,ki pa je Xaraxchu zagrozila ,da če jo nažene pade vlada in Kosovar se je usro****,upam ,da KPK to zadevo razglasi za korupcijo-torej je odstop AB neizbežen ali pa njaj odide še Xaraxch,vprašljivo pa je kako ukrepti proti Hrvatici,po moje bi morala biti takoj razrešena in obsojena zaradi iznosa zaupne državne dokumentacije iz države.

 • karpelec

  Bratošci se je utrgalo, hoče biti nadvladar in to je njeno delo do sedaj, drugega nima kaj pokazat.

  • Amerikanc

   Prišla je do dpoznanja, da s Šarkotom ni nič. Da se še usrati ne more brez Murgel.

 • Janez Kepic-Kern

  S to ZAB – A.B. ex KP, ZK-ji gre pa
  – se zdi – hitro – navzdol !

  Sploh pa – ne bodimo – skromni!
  ZAVEDATI SE MORAMO – DA NAŠE KOMENTARJE – BERE – VSA SLLOVENIJA.
  Zlasti
  nas berejo – ex KP, ZK-JI.

  NI ŠALA – RESNO.

  PONAVLJAM.
  In
  opozarjam – zlasti
  vse Vas
  cenjene t.i. pomladnike – PIŠOČE – na ta OK E-PORTAL NOVE24TV.

  TA E-PORTAL
  IN TI KOMENTARJI – SO VELIKO BOLJ BRANI
  – KOT SI MI PODPORNIKI SDS
  – SPLOH – PREDSTAVLJAMO.
  Ex KP, ZK ljudje – te komentarje – zelo berejo.
  KER JE NOVA24TV IN SO TI KOMENTARJI
  – EDINI VIR
  INFORMACIJ EX KP ZK-JEM o nas protikomunistih, o SDS ITD.

  MOJE T.I. ŠALE
  namenoma tako pišem,
  ne zaradi vas, za katere vem, da ste – proti ex KP, ZK, SD, LEVICA, LMŠ , DESUS ITD.
  Tako
  NAMENOMA tako razvlečemo -pišem,
  ker s takim načinom – močno
  begam
  običajne ex KP, ZK BRALCE,
  KI ZELO BEREJO TA OK E- PORTAL NOVE24TV

  – samo si ne upajo
  sodelovati – v polemikah – tu.

  Ti
  komentarji so VELIKO BOLJ BRANI KOT SE TO ZDI
  NAM PODPORNIKOM – OK SDS.
  Saj celo to,
  kako bi celo znova uvedli CENZURO – premišljujejo
  PRAV ZARADI – te NOVE24TV

  IN TEH KOMENTARJEV.. l.r. JANEZ K. KERN KOMENDA

 • Amerikanc

  Alenka pa kar rije in rije. Bolje bi bilo, če bi z ritjo, kot z glavo.

 • Janez Kepic-Kern

  “OČITNO SMO BILI – PAČ – NESPOSOBNI”
  “zgodovinska izjava dr. R. Kende,
  ki bi ga ne želel imeti za mojega osebnega zdravnika. L.R. JANEZ K. KERN KOMENDA
  P.S-
  Ne utvarjajte si “nesposobni” ex KP;ZK pokomunisti – da smo vas kdaj imeli – za sposobne.

 • Janez Kepic-Kern

  “MAČKA, TUDI MAČKE – V ŽAKLJU – MI NE SPREJMEMO”
  BELE VRANE

  https://www.youtube.com/watch?v=8K36-f1qdJ8 L.R. JANEZ K. KERN KOMENDA

 • cosmosjasnovidec

  Njen vzornik ter bivši porivalec kateri jo je nategoval v kabinetu,ko ju je zalotil celo njen butasti mož je copatarska čefutarska golazen “janković” saj je bila zaposlena pri njem in jo je naučil kako mora delati.
  Torej kaj koristijo neke prijave na KPK saj ji bodo vse odpisali tako kot čefutarski drhali “jankovići”.
  Tudi za časa njenega vladanja v parlamentu so čudežno poniknile milijarde o katerih je pa pozneje še bolj čudežno vse utihnilo.
  ——————————————————————————————–
  Vsakemu levaku,komunajzerju,čefutarju ter seveda musliču se poščijem v usta in na glavo.
  DR.Cosmosjasnovidec
  —————————————————————————————-

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!