fbpx

Nadzornik Rončević razkril burno dogajanje na seji nadzornega sveta RTV: Zaradi verbalnega nasilja predstavnika SD morala posredovati varnostna služba!

Prof. dr. Borut Rončevič (foto: Nova24TV)

Kolobocijam okoli RTV Slovenija ni videti konca. Na Nova24TV smo pred časom poročali o peripetijah v nadzornem svetu, v trenutni situaciji vršilec dolžnosti predsednika nadzornega sveta ali podpredsednik ali član prof. dr. Borut Rončević pa je v oddaji Tema dneva opisal dogajanje preteklih dni. Zaradi verbalnega nasilja Danila Tomšiča na seji nadzornega sveta so bili celo primorani poklicati varnostno službo.

Upravno sodišče je razveljavilo sklepa vlade, s katerima sta bila razrešena člana nadzornega sveta na RTV Slovenija Matjaž Medved in Petra Majer. Na njuni mesti je vlada imenovala Milenka Ziherla in Antona Tomažiča. Vse skupaj še bolj zapleta dejstvo, da so novoimenovani nadzorniki pomagali izvoliti Janeza Čadeža na mesto predsednika nadzornega sveta RTV Slovenija, zaradi česar na tej točki ni čisto jasno, kdo trenutno predseduje, Čadež, Danilo Tomšič ali podpredsednik nadzornega sveta Borut Rončević, ki je pred izvolitvijo Čadeža že opravljal delo vršilca dolžnosti predsednika nadzornega odbora.

Sodišče je vladi očitalo “očitno pomanjkljivost” vladnih sklepov in “popolne odsotnosti dejanskega stanja”. To naj bi bilo po trditvah upravnega sodišča razvidno že na prvi pogled in ne potrebuje podrobne analize, poroča STA.

Nadzorni svet RTV Slovenija sestavlja 11 članov. Pet jih imenuje državni zbor, štiri imenuje Vlada Republike Slovenije, dva pa  zaposleni na RTV Slovenija. Mandat nadzornega sveta se izteče januarja 2022.

Sodišče reagiralo neverjetno hitro
Podpredsednik nadzornega sveta RTV Slovenija Borut Rončević je povedal, da je v primeru zamenjave nadzornikov Medveda in Majerjeve sodišče reagiralo neverjetno hitro. Le želimo si lahko, da bi tako ažurno pristopali tudi do ostalih zadev, ki niso vezane na varovanje pridobitev revolucije. “Sodba na osmih straneh je bila spisana v pičlih dveh dneh,” je povedal Rončević. Za primerjavo, Rončevićevo tožbo o ničnosti sklepov je to isto sodišče enostavno založilo in pozabilo nanjo, dokler ni intervenirala Rončevićeva odvetnica. Nato so potrebovali še dva dni, da zadevo najdejo.

Nadzorni svet RTV je na nezakoniti seji izvolil novega predsednika nadzornega sveta RTV Danila Tomšiča. (Foto: STA)

“Razlog za to razrešitev je bil načrtovano in izvedeno nezakonito delovanje. Gre seveda za delovanje, ki je nezakonito, mimo poslovnika, na sklicani seji, ki se je odvila 25. avgusta v tem letu. In tu gre za zelo zelo resno kršitev nadzorniške funkcije,” je poudaril Rončević. “Nadzorniki smo odgovorni skrbeti za gospodarnosti pa tudi za zakonitost delovanja javne radiotelevizije in mi smo zadnji, ki bi smeli v svojem delovanju v okviru nadzora kršiti zakonodajo.”

Da je bila sporna seja nadzornega sveta, na kateri so levi pučisti za predsednika izglasovali člana SD Danila Tomšiča, nezakonita, sta se strinjali v dveh ločenih mnenjih kar dve odvetniški družbi, ki jih je za ta namen najela RTV Slovenija. Ena od teh je tudi odvetniška družba Čeferin.

Verbalno nasilje predstavnika SD
Odločitev sodišča pa povzroča težave, ker ni jasno, ali je Čadež, ki sta ga pred dnevi pomagala izvoliti Ziherl in Tomažič, trenutno predsednik nadzornega sveta ali ne. Rončević je zato za razjasnitev vprašal RTV Slovenijo. Vprašanje je potrebno razjasnitve, saj je javna radiotelevizija zaradi nezakonitega početja nekaterih njenih nadzornikov že dlje časa brez kakršnega koli nadzora. “To se pravzaprav ne sme dogajati,” meni Rončević.

Foto: STA

Je pa seja, na kateri je nadzorni svet za novega predsednika izvolil Čadeža, bila zelo burna. Zaradi verbalnega nasilja in izpadov Danila Tomšiča je bila potrebna celo intervencija varnostnikov. Kakor je pojasnil Rončević, je bil Tomšičev namen doseči prekinitev seje, kar pa se ni zgodilo. Rončević je povedal, da se je ob imenovanju v nadzorni svet RTV Slovenija s strani Vlade RS zavedal, da je to institucija, kjer se določeni interesi križajo, a si ni predstavljal, da bi se lahko zgodilo kaj takega.

Nadzorni svet ima pomembno vlogo na področju gospodarnosti in zakonitosti poslovanja RTV Slovenija, a za razliko od gospodarskih družb nadzorniki ne postavljajo ali razrešujejo vodilnih ljudi na javni radioteleviziji – slednje je namreč funkcija programskega sveta. Ravno tako se nadzorni svet ne ukvarja z vsebino.

Ivan Šokić