Naivna politična strategija Goloba: Ker je v domači volilni enoti zaostajal za SDS, je zbežal v Ljubljano, kjer računa na Jankovićeve volivce

Foto: STA

Mesec dni pred volitvami se je tudi uradno pričela predvolilna kampanja, večina strank pa je v tem času že predstavila kandidature poslancev. Predsednik stranke Gibanje Svoboda dr. Robert Golob je že razkril, da bo kandidiral v Ljubljani, kjer pa sta najbolj močni stranki SD in Levica. Številni so prepričani, da bo v tem primeru šlo za pretakanje glasov s predstavniki KUL, pri čemer pa bi Golobu podpora Zorana Jankovića lahko celo škodila. Po mnenju politologa Mira Hačka Golobova odločitev veliko pove predvsem o njegovem razumevanju politike in kvaliteti nasveta, ki ga (ne) dobiva. “Zelo naivna politična strategija. Ostati bi moral v Novi Gorici. Tudi v Ljubljani ne bo ne prvi in ne drugi,” ocenjuje. 

Z današnjim dnem se uradno pričenja predvolilna kampanja, stranke pa že javno objavljajo, kdo vse bo kandidiral na njihovih listah. Predsednik vlade Janez Janša bo že tradicionalno kandidiral v volilnem okraju s sedežem v Grosuplju in v sosednjem okraju v Ivančni Gorici. Med kandidati za poslance SDS se je pojavilo tudi veliko že znanih imen, in sicer notranji minister Aleš Hojs, državni sekretar za nacionalno varnost v kabinetu predsednika vlade Žan Mahnič, minister brez resorja, pristojen za razvoj in EU kohezijsko politiko Zvone Černač, zunanji minister Anže Logar ter poslanca Branko Grims in Eva Irgl.

Svoje kandidate je razkrilo tudi gibanje Povežimo Slovenijo. Tudi tam je že nekaj precej znanih imen, denimo rokometaš Roman Pungartnik, dr. Tina Bergant, državna sekretarka v kabinetu predsednika vlade Polona Rifelj, judoistka Urška Žolnir Jugovar, predsednik stranke Zeleni Slovenije Andrej Čuš, hokejist Miha Rebolj, predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca pa bo kandidiral v dveh volilnih okrajih. Tudi stranka SD že predstavlja svoje poslance, pri njih pa poleg že znanih poslancev kandidira tudi “neodvisni” novinar Blaž Zgaga, Miloš Kosić pa bo Janšev protikandidat v Grosuplju.

Foto: Facebook

“Elektromilijonar” in predsednik stranke Gibanje Svoboda dr. Robert Golob bo kandidiral v dveh ljubljanskih volilnih okrajih, v enem izmed okrajev v Ljubljani bo nastopila tudi podpredsednica in nekdanja sodnica Urška Klakočar Zupančič. V Ljubljani se bodo za poslansko funkcijo potegovali nekdanji rektor Univerze v Ljubljani Igor Papič, nekdanja poslanka Mirjam Bon Klanjšček, zgodovinar Martin Premk, zloglasna novinarka Mojca Šetinc Pašek in nekdanji predsednik uprave Luke Koper Dimitrij Zadel. Nekdanja poslanka SMC, zdaj nepovezana poslanka Janja Sluga bo kandidirala v Celju, nekdanji poslanec DeSUS Jurij Lep pa v Rušah, na Ptuju pa se bo za poslanski mandat verjetno potegoval nekdanji boksar Dejan Zavec.

Kandidati za poslance Roberta Goloba (Foto: STA)

Golob je pojasnil, da je odločitev, da bo kandidiral v dveh ljubljanskih okrajih, sprejel sam. Pojasnil je, da imajo v Novi Gorici, od koder prihaja, zelo močnega kandidata, nekdanje župana Mateja Arčona. “S tega vidika smo se odločili, da tam, kjer imamo močne kandidate, jih uporabimo z enim samim namenom: da naberemo čim več volilnih glasov za levo sredino. To je naš glavni namen in temu smo podredili vse,” je dejal Golob. “Interno, zaupno. Golob zamenjal domačo volilno enoto v Novi Gorici za Ljubljano, ker so lokalne sondaže s tistega konca pokazale, da zaostaja za stranko SDS in stranko SD,” je poudaril odgovorni urednik informativne oddaje Planet 18, Mirko Mayer.

https://twitter.com/MHacek/status/1506893048294387715?s=20&t=Dapj2-Il5ovY7RaQnO4xOQ

Da Golob nima podpore v domači Novi Gorici, so pokazale že zadnje lokalne volitve, kjer je imel pred letom 2018 osem svetnikov, to število na zadnjih volitvah znižal na na tri. Drugi menijo, da kandidatura v Ljubljani ni dobra poteza, saj mu bo Jankovićeva podpora predvsem škodovala, medtem ko sta v Ljubljani močni stranki SD in Levica, glasovi med njimi pa se bodo le pretakali. Po mnenju politologa Mira Hačka, Goloba odločitev veliko pove predvsem o njegovem razumevanju politike in kvaliteti nasveta, ki ga (ne) dobiva. “Zelo naivna politična strategija. Ostati bi moral v Novi Gorici. Tudi v Ljubljani ne bo ne prvi in ne drugi,” ocenjuje Haček.

Golob bo tekmoval z močnimi protikandidati iz KUL
Pri sestavljanju kandidatne liste in razporeditve po volilnih okrajih se po Golobovih besedah niso usklajevali s strankami koalicije KUL. Po mnenju Mayerja Golob računa, da se bodo v Ljubljani vsi glasovi, ki bi bili namenjeni Zoranu Jankoviću, prelili k njemu. “S to računico zdaj težave,” je izpostavil Mayer. Golob bo namreč v Ljubljani kandidiral v istem volilnem okraju kot koordinator Levice Luka Mesec. Tudi o programskih usmeritvah se stranka ni usklajevala s strankami KUL, a Golob verjame, da bo sedaj, ko bodo javno predstavili program, lahko stekla tudi debata na projektni osnovi.

Sara Rančigaj