fbpx

Sel globoke države Repovž grozi: “Poslanci v parlamentu niso za to, da bi postavljali vlade.”

Foto: Nova24TV

“Poslanci v parlamentu niso za to, da bi postavljali vlade” je v uvodniku Mladine napisal urednik Grega Repovž. Dogajanje po odstopu Marjana Šarca je prvorazrednim očitno ušlo izpod nadzora. Zgodilo se je nepričakovano. Predsedniki treh strank so se na odstop odzvali državotvorno in začeli s pogovori z Janezom Janšo iskati rešitev iz politične krize. To več kot očitno ni pogodu stricem iz ozadja oziroma globoki državi, ki preko Mladine in njenega urednika Grege Repovža sporoča poslancem, naj si ne domišljajo, da oni postavljajo vlado. Gre za najbolj očitno in javno grožnjo demokraciji odkar imamo samostojno Slovenijo.

Kdor je gledal film Pobegla porota, se je lahko prepričal, kako delujejo elite prvorazrednih. Rankin Fitch (Gene Hackman) je svetovalec za porote. V svojem poslu je najboljši, zato ga najemajo tisti, ki ne želijo, da se jim pošteno sodi. Moto Fitcha je: “Sojenje je preveč pomembno, da bi ga prepustili porotnikom.”

Če njegov moto parafraziramo, dobimo vodilo slovenske globoke države: “Vlada je preveč pomembna, da bi njeno izbiro prepustili poslancem.” Če v normalnih demokracijah poslanci sami izberejo vlado v navideznih demokracijah, kakršnih je Slovenija, globoka država sama določi vlado, poslanci (koalicijski) pa zgolj potrdijo odločitev.

Mar Repovž res ne pozna osnov parlamentarne demokracije?
Za komentar o izjavi urednika Mladine smo vprašali profesorja predstojnika Inštituta za mednarodno pravo v Ljubljani Miha Pogačnika, ki pojasni osnove parlamentarne demokracije. “Vlado v parlamentarni demokraciji namreč potrjuje parlament, torej poslanci, ki jih izvoli ljudstvo, in vlada odgovarja poslancem, parlamentu,” pojasnjuje Pogačnik. Gre torej za osnove, ki jih razume celo Grega Repovž. Vendar je očitno dobil navodilo, da mora poslati sporočilo poslancem. Situacija, v kateri se je znašla slovenska politika po odstopu Marjana Šarca, po mnenju Pogačnika ne predstavlja nobene dramatične situacije. “Prav tako je v  parlamentarnih demokracijah povsem običajno, da se v času določene sestave parlamenta vlada zamenja, lahko celo večkrat, saj v krajših obdobjih ni smiselno in nujno potrebno preverjati volje ljudstva,” opisuje Pogačnik.

Dr. Miha Pogačnik (Foto: STA)

Kot še pojasni, je ravno vloga poslancev ta, da poskusijo v zakonsko določenih rokih sestaviti novo vladno večino. V nasprotnem primeru pa nastopijo pogoji za predčasne volitve. “Zato je treba v najkrajšem možnem času in z najmanjšimi stroški v razmerah, ko omaga določena vlada, zagotoviti novo in bolj sposobno in bolj učinkovito izvršno oblast: novo vlado. V interesu ljudstva, ki ga predstavljajo poslanci, in v interesu razvoja države in blagostanja demokracije,” komentira Miha Pogačnik.

Ustava v 111. členu jasno določa pristojnosti poslancev in državnega zbora.

 

Poslancem, ki so jih izvolili državljani na splošnih volitvah Repovž v imenu prvorazrednih sporoča, da ne smejo glasovati po svoji vesti kot jim narekuje ustava. Bodo poslanci popustili pritiskom? Po prvih odzivih vse kaže na to, da ne bodo.

 

Luka Perš