fbpx

Najbolj oster napad stranke SD na Zorana Jankovića doslej?

Tanja Fajon in njeni Socialni demokrati protestirajo proti dejanjem, s katerimi je v slovenski politiki najbolj "zaslovel" Zoran Janković. foto: Twitter.

Socialni demokrati s Tanjo Fajon na čelu so se v petek pridružili protestni akciji nevladnih organizacij pod vodstvom Inštituta 8. marec, da opozorijo na domnevne nesprejemljive korake nazaj pri definiranju kaznivega dejanja zoper spolno nedotakljivost ter prekinitev dialoga s civilno in strokovno javnostjo. Po mnenju Ženskega foruma Socialnih demokratov se s tem ženske pušča zakonsko manj zaščitene in v podrejenem družbenem položaju. Voditeljica stranke SD je bila videna s plakatom z napisom “Ja pomeni ja”, ki po njeno terja partnerjevo jasno soglasje k spolnemu aktu. Na protestno akcijo se je v svojem slogu odzval predsednik vlade Janez Janša, ki jo razume kot “najbolj oster napad stranke SD na Zorana Jankovića doslej”. A pred magistrat si po njegovo Fajonova še ne upa.

Spomnimo. Ljubljanski župan Zoran Janković se je pred leti znašel na tnalu medijev zaradi “afere farmacevtka”, saj ga je prijavila zaposlena v poslovalnici Lekarne Šiška, Katarina Ravnikar, da je župan zahteval in tudi dobil spolne usluge v zameno za njeno zaposlitev v Lekarni Ljubljana. Za tovrstno kaznivo dejanje izsiljevanja spolnih uslug je sicer po slovenskem kazenskem zakoniku zagrožena kazen zapora do osem let.

Predkazenski postopek je vodila državna tožilka specializiranega državnega tožilstva Blanka Žganjar, ki pa je zamudila rok za vložitev zahteve za sodno preiskavo, zato je preiskovalna sodnica telefonske prisluhe, ki so potrjevali Jankovićeve zlonamere, izločila iz spisa. Predsednik vlade je v svojem “čivku” očitno skušal spomniti stranko SD na dvoličnost, saj zaradi omenjenega dogodka nikoli niso protestirali pred ljubljansko mestno hišo in župana pozvali k odstopu.

Še več, člani SD so v petek raje protestirali proti vladi Janeza Janše, natančneje proti besedam pravosodne ministrice Lilijane Kozlovič, ki je pred časom povedala, “da si ženske včasih ne upajo prijaviti, ali pa prijavijo in potem umikajo prijavo, ali pa tudi same s svoji vzorci določene zadeve nekako povzročijo”. Zaradi tega so bili v stranki SD ogorčeni, ker da si želijo drugačno, enakopravnejšo družbo brez spolnega nadlegovanja in nasilja.

Primer spolnega izsiljevanja farmacevtke je bil sicer prvi primer v zgodovini Slovenije, da je bil vrhunski slovenski politik javno in celo uradno osumljen takšnih kaznivih dejanj. Janković je vse navedbe pričakovano zanikal. Spletni portal Nove24TV je že decembra 2015 poročal, da je povsem nerazumljivo, da so glede Ravnikarjeve molčali tudi vsi raziskovalni novinarji tipa Anuška Delić in se verzije policijskih obtožb zoper tožbo nikoli niso potrudili pridobiti.

L. S.