fbpx

Najbolj zadolžena stranka iz ukradene vile prepozno odprla volilni račun – kazni so visoke!

Glavni tajnik stranke SD Dejan Levanič. (Foto: STA)

Stranka SD  je ponosna naslednica komunistov, ki je svojo pot začela z revolucijo namesto vladavino prava. Da hodi po robu zakona, ji očitajo mnogi. Zdaj pa je bila prvič ujeta pri takšni kršitvi, da bi bil pravi podvig pravosodne globoke države, če bi se uspela iz tega rešiti. Poleg tega so Socialni demokrati še vedno najbolj zadolžena politična stranka.

Dejstvo je namreč, da so Socialni demokrati kršili določila zakona o volilni in referendumski kampanji (ZVRK). V zvezi z odprtjem volilnega računa ZVRS v 16. členu določa sledeče:

(1) Organizator volilne kampanje mora najkasneje 45 dni pred dnem glasovanja na volitvah oziroma najkasneje 25 dni pred dnem glasovanja na referendumu odpreti poseben transakcijski račun z oznako “za volilno kampanjo” oziroma “za referendumsko kampanjo” in pri tem navesti tudi volitve oziroma referendum, za katerega organizira kampanjo. Kadar se dan za izvedbo referenduma določi več kot 45 dni po sprejemu odločitve v državnem zboru ali v predstavniškem organu lokalne skupnosti, lahko organizatorji referenduma odprejo transakcijski račun ter zbirajo sredstva od dne, ko je državni zbor ali predstavniški organ lokalne skupnosti določil dan glasovanja na referendumu. Organizator volilne kampanje mora vsa finančna sredstva, ki jih sam nameni ali dobi od drugih pravnih ali fizičnih oseb za financiranje volilne kampanje, zbrati na tem transakcijskem računu. Vse stroške volilne kampanje mora organizator volilne kampanje poravnavati izključno s tega računa. Ta račun je organizator volilne kampanje dolžan zapreti najkasneje v štirih mesecih po dnevu glasovanja. Dan zapadlosti posojila iz 5. točke drugega odstavka 18. člena tega zakona ne smeta biti kasnejša od 30 dni pred rokom za zaprtje računa.

(2) Ne glede na določbo prejšnjega odstavka mora organizator volilne kampanje odpreti poseben transakcijski račun z oznako za volilno oziroma referendumsko kampanjo, preden opravi prvo finančno transakcijo, namenjeno volilni kampanji.

Iz dostopnih podatkov je jasno, da je glavni tajnik stranke Dejan Levanič račun za volitve za predsednika republike v imenu stranke odprl 16. septembra 2022.

Foto: Twitter

Volitve za predsednika republike bodo 23. oktobra 2022, kar pomeni, da bi morali socialni demokrati račun odpreti do 7. septembra 2022. Predpisana kazen za prepozno odprtje je 10.000 evrov. Za Dejana Levaniča, ki je račun odprl, pa 1.500 evrov.

Globoki državi se mudi
Seveda je jasno, da se je Socialnim demokratom mudilo, saj niso računali, da se bo predsedniška tekma tako zapletla, da bo moral na koncu intervenirati Milan “Che” Brglez, ki ima zdaj celo nekaj upanja v zmago po debaklu nepriljubljene Marte Kos in vedno manj priljubljene Nataše Pirc Musar, ki jo za razliko od drugih levih kandidatov tudi Odlazkovi mediji vestno obdelujejo in kažejo na njene povezave s PID-ovskimi baroni in nečastnimi potezami sploh kot odvetnice. Ker ji njeni strici kljub uradni podpori očitno ne zaupajo, saj se že iz RTV Slovenija razume, da je sicer trdo leva, a “samosvoja”, je postal prostor na levici veliko bolj tekmovalen, vsi pa upajo, da bodo v drugem krogu premagali Logarja zaradi slovenske volilne dinamike, ki je 70-odstotno leva.

Vseeno si socialni demokrati takšne kršitve ne bi smeli dovoliti. Zakonodaja določa roke za odprtje računov z dobrimi razlogi – ravno za takšne primere, kot je ta, da se ne bi zadnji trenutek v kampanjo vrinil kak predstavnik etabliranih sil, ki je prej brez težav lahko zapravljal in se promoviral izven okvirov volilne kampanje.

Na pristojne inštitucije – na Inšpektorat za notranje zadeve in Računsko sodišče smo poslali naslednje vprašanje:

  • stranka Socialni demokrati je odprla volilni račun za predsedniške volitve dne 16. 7. in s tem očitno prekoračila rok določen v ZVRK, ki – glede na to, da so volitve 23. oktobra – določa, da je skrajni rok za odprtje računa 7. 9. 2022. Boste v zvezi z očitnimi kršitvami ukrepali?

Za komentar smo prosili tudi Socialne demokrate.

Na odgovore še čakamo.

Andrej Žitnik