Najrevnejši upokojenci dobijo najmanj, Gen-I podjetjem odpoveduje pogodbe

Foto: STA

“Gre za draginjski dodatek, zato bi morali tisti z nižjimi pokojninami dobiti najvišji dodatek, Golobov zakon pa daje najvišji draginjski dodatek tistim z najvišjo pokojnino, ki znaša 3.300 evrov. Ti ga ne potrebujejo. Poleg tega gre za manipulacijo z upokojenci, saj je draginjski dodatek prikazan kot izredno povišanje pokojnin,” je opozoril nekdanji razvojni minister Zvone Černač. Mojca Škrinjar pa je opozorila, da je vse le predstava za javnost, žalostno je, da ni nikogar, ki bi se zavzel za upokojence. To je za aktualno vlado najlažja rešitev – napišejo stavek, kako se bodo pokojnine dvignile in da bodo ljudje dobili več – kar je sicer res, saj je tudi en evro več. A resnica je tudi to, da je skrajno ponižujoče, če po 40 letih dela človek čaka na svojo pokojnino, kot da bi šlo za miloščino.

Kot smo že poročali, se bodo po predlogu zakona, ki ga je predlagala vlada Roberta Goloba, vse pokojnine za mesec november in december predčasno zvišale za 4,5 odstotka.  A kot je opozoril nekdanji minister in poslanec SDS Zvone Černač, ne gre za nikakršno uskladitev pokojnin, temveč za solidarnostni dodatek. Žal je Golobova vlada zadevo uredila površno in na hitro – najrevnejši upokojenci bodo tako dobili 13 evrov, k upokojencem, ki dobivajo najvišje pokojnine, pa bo šlo 150 evrov. “Površno, mimogrede, brez srca,” je komentirala delo aktualne vlade Mojca Škrinjar, predsednica kluba seniorjev in seniork pri SDS. Opozorila je, da se vse gradi na nekem videzu in z upanjem, da bodo mediji to povzeli kot eno pozitivno novico, vendar pa se resnica potem izkaže v denarnici. Škrinjarjeva je poudarila, da pokojnina ne bi smela biti miloščina – privarčevali smo jo, da bomo lahko živeli na stara leta, ne pa da bomo životarili. To je ponižujoče in nedostojno.

V poslanski skupini SDS so predlagali amandma, s katerim se povišanje pokojnin uveljavi s 1. 10., tako kot je bilo to sprejeto za javni sektor, vsem upokojencem pa se pri izplačilu pokojnin v decembru izplača še dodatek, podobno kot ga bo prihodnji teden prejel javni sektor, glede na čas izplačila govorimo o božičnici v višini med 50 in 300 evrov. Največ dobijo tisti, ki imajo pokojnino nižjo od 570 evrov. Uporabljena je enaka lestvica, kot velja pri izplačilu letnega dodatka. Spomnimo, v času vlade Janeza Janše so upokojenci vsako leto prejeli solidarnostni dodatek v višini med 300 in 130 evrov. Prvič aprila 2020, nato januarja leta 2021 in 2022. Šlo je za čas, ko je bila inflacija precej nižja, prebivalstvo pa se ni soočalo z hudo draginjo na področju energentov in prehrane. “To povišanje je namenjeno blažitvi draginje, kjer bi morali tisti z najnižjimi pokojninami dobiti več. Zato predlagamo božičnico, ki bi vsaj deloma omilila ta nesorazmerja,” je tudi predlagal Černač.

V času prejšnje vlade je bilo za upokojence bolje poskrbljeno.

Gen-I je nekaterim industrijskim odjemalcem odpovedal pogodbe
N1 pa medtem poroča, da v nekaterih industrijskih podjetjih mesec in pol pred koncem leta ne vedo, kdo, po kakšni ceni in pod kakšnimi pogoji jim bo od januarja dalje dobavljal energente. Sogovornik medija N1 je v podjetju z več kot 100 zaposlenimi zadolžen za energetiko. V začetku novembra ga je pričakalo obvestilo, da jim Gen-i, sedanji dobavitelj električne energije, odpoveduje pogodbo. V družbi Gen-i so potrdili, da so “določenim večjim” industrijskim odjemalcem odpovedali pogodbe – to pojasnjujejo z izgovorom, da želijo odjemalcem omogočiti večjo fleksibilnost. A gre seveda zgolj za to, da bo trgovec zaostroval pogoje poslovanja. “Glede na še vedno nepredvidljive razmere na energetskih trgih in negotovost glede regulacije cen za poslovne odjemalce smo določenim večjim odjemalcem, ki imajo z nami sklenjene pogodbe za nedoločen čas, poslali obvestilo o prekinitvi trenutno sklenjene pogodbe,” so še pojasnili v družbi Gen-i. Sogovornik iz industrije pa je povedal, da je od Gen-i že dobil namig, da bo v novi pogodbi trgovec spremenil plačilne pogoje – med drugim naj bi skrajšal plačilne roke. Od novih odjemalcev naj bi v Gen-I že zdaj zahteval predplačilo elektrike.

Vse okoli njega se sesuva, Golob pa pleše po kongresih
Slovenska vlada napoveduje, da bo prihodnji teden potrjevala tudi ukrepe pomoči za gospodarstvo, o katerih sta infrastrukturni minister Bojan Kumer in gospodarski minister Matjaž Han te dni že razpravljala z gospodarstveniki. Premier Robert Golob je napovedal, da bodo za mala in srednja podjetja uvedli regulirane cene elektrike in plina, za večje porabnike pa subvencije iz proračuna. Kot je razumeti Gen-i, bo po predstavitvi teh ukrepov trgovec sklenil tudi nove pogodbe. Medtem ko so dva meseca pred koncem leta nekateri industrijski odjemalci ostali brez dobavitelja elektrike, mnogo upokojencev pa se sprašuje, kako bodo ob vseh povišanjih cen sploh še plačevali račune, pa Robert Golob pleše na kongresu svoje stranke. “Da se zdrs v temo nikoli več ne ponovi,” naj bi se še slišalo na kongresu Gibanja svoboda – a vse bolj očitno je, da drvimo prav tja. V temo. V vseh možnih pomenih besede.

Sara Kovač