Največji “dosežek” ministrice Sanje Ajanović Hovnik je njena draga pot v New York

Datum:

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik se je udeležila Visokega političnega foruma za trajnostni razvoj 2023, ki se je odvijal junija na sedežu Združenih narodov v New Yorku, so poročali z vlade. Z ministrico so v New York poletele še njene štiri kolegice iz kabineta, ki so za potovanje porabile vrtoglavih 33 tisoč evrov davkoplačevalskega denarja. Pojavlja se vprašanje ali je šlo res za službeno pot ali le za drag izlet sodelavk, saj se je na forumu razpravljajo o okrevanju po covid-19, o Agendi 2030, trajnostnemu razvoju – kar nima veliko skupnega z javno upravo. Ima pa z javno upravo veliko opraviti reforma plačnega sistema javnega sektorja, ki pa ga ministrica in vlada pomikajo v prihodnost.

“Škandal, ker ministrstvo za javno upravo nima nič s tem,” je novico komentiral Zvone Černač. “Pred dvema letoma sem na podobnem dogodku, kot takratni minister za razvoj etc., sodeloval preko ZOOM povezave in predstavil poročilo o napredku Slovenije, ki nas je uvrstilo na 9. mesto v svetovnem merilu. Brez nepotrebne obremenitve davkoplačevalcev.” Tudi sedaj je bila možna udeležba preko videopovezave, a so se gospe z ministrstva odločile, da raje odpotujejo v New York, ob tem pa so dejale, da so ravnale varčno.

Razsipavanje z davkoplačevalskim denarjem za izlete v nobenem obdobju ni primerno, sploh pa ne sedaj. “Verjamem, da bomo vsi deležniki te družbe morali prispevati sorazmeren delež k odpravi te škode, torej tako javni sektor, javni uslužbenci kot tudi drugi deležniki” je dejala ministrica Sanja Ajanović Hovnik, medtem ko sama očitno nima težav pri razsipavanju javnega denarja za službene poti.

Več kot tisoč evrov na noč za hotel
Kot poroča RTV so se ministrica in njene štiri kolegice (lahko bi s seboj vzela vsaj enega moškega, zaradi kvote – če smo cinični) odpravile na 15-dnevno pot, čeprav je forum trajal deset dni. Potovalni stroški so znašali 13.412 evrov, stroški hotelskih nastanitev 16.589 evrov (torej več kot tisoč evrov na noč), stroški dnevnic udeleženk foruma pa 3000 evrov. Skupaj so v New Yorku potrošile nekaj več kot 33.000 evrov.

Udeležba je bila možna tudi preko videopovezave
Na ministrstvu pa pravijo, da so ravnali varčno, čeprav je bila udeležba mogoča tudi prek videopovezave. Vsa srečanja, predavanja in razprave so bili namreč vzpostavljeni digitalno, kar je razvidno tudi s spletne strani Organizacije združenih narodov. Tako so se namreč podobnih zasedanj udeleževali tudi ministri vlade Janeza Janše.

Svoboda očitno pomeni potovalni turizem njihovih političark
Turizem na stroške davkoplačevalcev se je v letu dni v času vlade Roberta Goloba neverjetno in nevarno razpasel. Spomnimo se potovanja Urške Klakočar Zupančič na koncert na Dunaj kar s falconom, ali pa njeno potovanje v Afriko, kjer je posvojila tudi opico. Tudi predsednica DZ je s seboj vzela kolegico, poslanka Gibanja Svoboda Mojco Šetinc Pašek, sicer nekdanjo novinarko na RTV Slovenija.

Političarke Gibanje Svoboda rade potujejo na stroške davkoplačevalcev. (foto: STA)

Tudi ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh veliko potuje, čeprav bi pričakovali, da bo podprla digitalno preobrazbo in večino srečanj opravila preko videopovezave. Trenutno se mudi na Malti, pred kratkim je bila na Kitajskem. Draga potovanja levih politikov v Sloveniji sicer niso novost, spomnimo se, da je Danilo Türk v času njegovega predsedovanja  s posebnim letalom Bombardier Global Express podjetja Jet Aviation odletel na uradni obisk v BiH. Najem pa je stal vrtoglavih stal 89.100 evrov.

A.G.

Sorodno

Zadnji prispevki

[Eksluzivno] Golob lastnoročno skrbi, da se ne zaposluje ljudi iz “Janševih krajev”

Premier Robert Golob je po naših zanesljivih informacijah prevzel...

Proračunski dokumenti neverodostojni; vlada porablja, evropska sredstva pa ostajajo v Bruslju

Poslanci državnega zbora so v preteklih dneh obravnavali proračunske...

Se nam država sesuva pred očmi zaradi “tehnične napake”?

Pod Golobovo vlado denar odteka samo "svojim", po drugi...

Nastanitev migrantov v Berlinu v 12 zgradbah dnevno stane 1,5 milijona evrov

Berlin plačuje 1,5 milijona evrov dnevno za nastanitev migrantov...