Namestnik Lindava Igor Ciperle postavil Goloba na laž!

Namestnik nekdanjega v. d. generalnega direktorja policije Boštjana Lindava Igor Ciperle (Foto: posnetek zaslona Nove24TV)

Današnje pričanje namestnika generalnega direktorja policije Igorja Ciperleta je pokazalo, da tisti Golobov dopis, v katerem policija zanika vpletanje politike v njeno operativno delovanje, ne vključuje področja kadrovskih pritiskov, ki jih premierju Robertu Golobu očitata nekdanja ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar in nekdanji vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije Boštjan Lindav. To konkretno pomeni, da je za premierja nemogoče, da bi lahko na podlagi tega dokumenta dokazal svoj prav. 

V gostovanju na Odmevih in v oddaji 24ur Zvečer je Robert Golob po odmevnem pričanju nekdanje ministrice za notranje zadeve Tatjane Bobnar in nekdanjega vršilca dolžnosti generalnega direktorja policije Boštjana Lindava, ki sta predsednika vlade Roberta Goloba neposredno obtožila brutalnega vmešavanja v kadrovanje policije, večkrat izpostavil, da ima v rokah dokaze v pisni obliki, da je dvojica na zaslišanju lagala. V nastopu na POP TV je izpostavil “dokument”, ki naj bi dokazoval, da je nedolžen. Gre za dokument, ki je bil odposlan v času, ko je odšel tedanji v. d. direktorja policije Lindav odšel na bolniško.

Predsednik vlade Robert Golob (Foto: posnetek zaslona 24ur)

Ciperle: Vsebina dokumenta je bila usklajena z Lindavom
Igor Ciperle je na začetku pričanja izpostavil, da je bil najverjetneje na zaslišanje pred parlamentarno komisijo, ki ugotavlja pritisk politike na policijo, povabljen zaradi poročila, ki je bilo objavljeno tudi v medijih in ga je kot namestnik v. d. generalnega direktorja podpisal 8. decembra 2022. “Ta dopis oziroma poročilo, ki je bil poslan na ministrstvo za notranje zadeve tedanji ministrici za notranje zadeve Tatjani Bobnar, je bil predhodno usklajen z v. d. generalnim direktorjem g. Boštjanom Lindavom, ki je bil tega dne na bolniškem staležu. Jaz sem imel takrat pooblastilo, da v njegovi odsotnosti vodim policijo”, je pojasnil in dodal, “da ker je šlo za dokument osebne narave, namreč v. d. generalnega direktorja je dobil pismo s podpisom predsednika vlade z  zahtevo po dodatnem poročilu, in ker je bilo to osebne narave, je bilo prav, da se predhodno pogovori in uskladi odgovor z dotičnim oziroma z generalnim direktorjem“.

Foto: posnetek zaslona Nove24TV

“To je bilo narejeno, dokument mu je bil posredovan po elektronski pošti, in ko je potrdil, da je dokument skladen oziroma vsebina ustrezna, je bil dokument z moje strani podpisan in poslan na ministrstvo za notranje zadeve,” je pojasnil in dodal, da nikakor ne držijo medijska natolcevanja, da je bil omenjeni dokument usklajen z vlado in ne vem še s kom.

Sam ni bil seznanjen s pritiski na kadrovanje
Na vprašanje, ali je kakor koli komuniciral z Lindavom in Bobnarjevo ter bil seznanjen, da je prihajalo do tovrstnih pritiskov oziroma vmešavanja, kot sta ga onadva navajala v svojem pričanju, je odgovoril z “ne“. “Če je bilo, pozna to v. d. generalni direktor, jaz s tem nisem bil nikoli seznanjen. Ne vem za kakšne take zadeve,” je odgovoril. Ravno tako pravi, da ni bil seznanjen, da sta bila 31. 5. 2022 Lindav in Bobnarjeva na sestanku v DZ, konkretneje v prostorih poslanske skupine Svoboda skupaj s potrjenim mandatarjem Golobom. “Potem po vaše ni razloga, da se to poročilo, ki je bilo objavljeno v medijih, tako problematizira?”, je bil povprašan in odgovoril je seveda, da ne. “Kot sem povedal, ta dokument je bil usklajen z generalnim direktorjem in brez njegovega privoljenja tak dokument ne bi bil podpisan in poslan na ministrstvo za notranje zadeve,” je še enkrat ponovil.

V zvezi z odhodom Lindava z mesta dela in nadaljnjih posledic za policijsko delo je povedal, da so v policiji vsi zamenljivi. “To je zadnja leta precej popularno, da se menjajo vodje na različnih nivojih. Je pa res, da je žal, da odhajajo iz našega sistema ljudje, ki so izkušeni. Za državo bi bilo veliko bolje, če bi ostali na račun njihovih izkušenj in znanja, ampak potem iz različnih razlogov zapuščajo naše vrste. Ni to dobro za policijo. Večkrat sem slišal, da je naš poklic obrt. Za varnost, za katero smo dolžni skrbeti, se dela tek na dolgo progo ali pa je kot voz, ki ga vlečeš v hrib, če se voz slučajno obrne navzdol, je pa padec varnosti zelo težko ustaviti. S temi hitrimi menjavami vodstvenega kadra v policiji se pa bojim, da bomo enkrat prišli do točke, ko se bo vse skupaj obrnilo”, je odgovoril.

Trdi, da nanj ni bilo nikoli političnih pritiskov
V nadaljevanju je Ciperle povedal, da je bilo sodelovanje s  kolegom Lindavom korektno. Enako dober je po njegovem tudi zdajšnji generalni direktor. “Nimam težav z nikomer, če so težave, se poskušaš pogovoriti in rešiti stvari. Ocenjujem, da je bil dober generalni, tako kot je zdajšni generalni,” je namreč povedal in dodal, da nanj nikoli ni bilo političnih pritiskov.

Grims je na zaslišanju med drugim postavil vprašanje z zvezi z dopisom, s katerim je mahal premier, in se skliceval, da naj bi ga ta odrešil vseh očitkov o političnih pritiskih, ki sta jih navajala Bobnarjeva in Lindav. “Vi ste sami rekli, da s pogovori sami niste bili seznanjeni in da pri njih niste bili zraven. Se pravi, da očitno tukaj ena stvar ne drži, ali se to ne nanaša na te zadeve ali pa gre za interpretacijo, ki močno presega namen, za katerega je bil ta dopis podpisan.” V odgovor na poslančevo vprašanje je Ciperle prebral naslednji odstavek iz omenjenega poročila: “Mag. Boštjan Lindav je bil s 1. julijem  2022 imenovan za v. d. generalnega direktorja policije. Od takrat ni bilo primera, da bi kdorkoli od ministrov, državnih sekretarjev ali drugih funkcionarjev vključno z ministrstvom za notranje zadeve želel pridobiti informacijo o konkretnih postopkih, ki jih vodi policija ali vplivati nanje.” Ta odstavek je po besedah Ciperletovih besedah prebral tudi Lindav, in ko ga je ta prebral in potrdil, da je to tudi njegov odgovor, je bil dokument podpisan.

Foto: Nova24TV

“Potem bom predlagal, da opravimo soočenje z gospodom Lindavom, gospo Bobnarjevo in gospodom Ciperletom. Očitno gre za popolnoma drugačno interpretacijo, na kaj se tale dopis nanaša. Ciperleta je spomnil, da je dvojica poročala o pritiskih premierja. Če citiram po spominu gospo Bobnarjevo, so bili tako hudi, da kaj takega v zgodovini Slovenije še ni bilo zabeleženo,” je izpostavil Grims in ga nato še povprašal okrog morebitnih pritiskov na policijo v zvezi z odstranitvijo ograje na meji in ukinitvijo avtocestne policije.

O kadrovskih zadevah v tem poročilu ni govora, zgolj o operativi
Nato je sledilo vprašanje poslanke iz vrst NSi Vide Čadonič Špelič, ki je še enkrat ponovila odstavek iz poročila, ki ga je Ciperle v odgovoru prebral tudi poslancu Grimsu (“Mag. Boštjan Lindav je bil s 1. julijem 2022 imenovan za v. d. generalnega direktorja policije. Od takrat ni bilo primera, da bi kdor koli od ministrov, državnih sekretarjev ali drugih funkcionarjev vključno z ministrstvom za notranje zadeve želel pridobiti informacijo o konkretnih postopkih, ki jih vodi policija ali vplivati nanje”). Poslanka je glede na prebrano dejala: “To razumem, kot da nihče ni vplival na operativo, nihče vam ni naročil, naj določen postopek peljete drugače, kot si ga je policija zamislila?” Ciperle ji je odgovoril, da razume pravilno. “Govorimo samo o operativi, nič drugega. O kadrovskih zadevah tukaj nič ne piše,” je bil jasen in dodal, da mu nihče nikoli ni nič povedal o kadrovskih pritiskih. “Nikoli z njimi nisem bil seznanjen.”

A. H.