Namesto boxerjev stari poljski osemkolesniki? Tonin je pojasnil, zakaj so cenejši in zakaj je to slaba in škodljiva odločitev

Foto: (EPA)

Iz vladnih krogov se širijo informacije, da bo srednja bataljonska skupina vendarle nastala. Pred aprilskimi volitvami je bilo kaj takega še vse prej kot samoumevno. Nemške osemkolesnike Boxer, ki veljajo za vrh vojaške tehnike, naj bi zamenjali več kot 20 let stari poljski KTO Rosomaki. “Nedavne izjave predsednika vlade RS dr. Roberta Goloba nakazujejo, da Vlada RS načrtuje menjavo nakupa osemkolesnih oklepnih vozil Boxer z vozili KTO Rosomak. Takšna odločitev bi bila slaba in škodljiva, saj bi slovenskim vojakom zagotovili mnogo slabšo zaščito, kupili bi tudi vozila, za katera že danes vemo, da so zastarela. Ključno vprašanje, ki se pri tej odločitvi postavlja, je, kdo bo prevzel odgovornost za mnogo slabšo varnost slovenskih vojakov. Odločitev pomeni tudi ponovni zamik predvidene časovnice modernizacije Slovenske vojske v nejasno prihodnost. V luči spremenjenih varnostnih okoliščin gre za zelo tvegano in nespametno odločitev,” se je na vladno namero odzval nekdanji minister za obrambo Matej Tonin. 

Vsaka primerjava med vozili Boxer in KTO Rosomak je nemogoča, ker gre za dve različni generaciji vozil. Rosomak je vozilo pretekle generacije in zato v številnih pogledih zastarelo. Proizvodnja teče na Poljskem, vozilo je v uporabi le na Poljskem in v Združenih arabskih emiratih, je še dodal Tonin.

Medtem ko so nemški Boxerji najboljše, kar lahko trg v tem trenutku ponudi, so poljski osemkolesniki veliko starejši. Poljska državna družba jih že dvajset let izdeluje po licenci finske Patrie. Posledično so tudi veliko cenejši. STA poroča, da je Rosomak (v prevodu: Volkodlak), za približno polovico cenejši in hitro dobavljiv.

Poljski Rosomaki se izdelujejo po licenci finske Patrie. (Foto: epa)

Točna cena sicer še ni znana za razliko od vsote, ki bi jih odšteli za nemške Boxerje. 45 oklepnikov bi stalo 343,43 milijona evrov.

Vozilo KTO Rosomak ne izpolnjuje minimalnih vojaških zahtev s področja zaščite STANAG 4569. Če bi nova vlada želela uvesti vozila KTO Rosomak, potem bi morala Slovenski vojski odrediti pripravo nove taktične študije z jasno usmeritvijo, da se stopnja zahtevane zaščite posadke in vojakov zmanjša. To bi bila zelo neodgovorna odločitev na škodo varnosti vojakov, ki bi zahtevala tudi jasno odgovornost. Izdelava takšne taktične študije pa bi pomenila, da je vojaška stroka podlega političnim pritiskom, kar je v nasprotju z javno danimi zagotovili Vlade RS, da bo spoštovala odločitve stroke,” pravi Tonin.

Vozilo KTO Rosomak je tako kot vozilo Stryker doseglo svoj vrhunec v preteklem desetletju, danes pa sta tehnologija in trendi oklepnih vozil močno napredovali. Zaščita vojakov v KTO Rosomak je slaba v primerjavi s trendi oklepa novih vozil. Iz navedenih razlogov je vozilo Rosomak cenejše od vozila Boxer, vendar nikakor ne na dolgi rok. Vozilo KTO Rosomak je vozilo, ki ga bo morala Slovenska vojska že na srednji rok menjati, saj ne bo ustrezal potrebam sodobnega vojskovanja. Trendi gredo v povečano stopnjo zaščite do nivoja 5-6 STANAG in proti topu 40 mm, tega pa KTO Rosomak ni sposoben prenesti. Odločitev za vozilo KTO Rosomak je torej odločitev za slabše in zastarelo vozilo z nezadostno stopnjo varnosti za slovenske vojake, ki ga bomo morali kmalu tudi menjati. Slovenska vojska mora uvajati najsodobnejše oborožitvene sisteme, če želi zagotoviti polno operativnost v naslednjih desetletjih, zato je kupovanje zastarelih platform nesprejemljivo.

“Vozila Boxer so v primerjavi KTO Rosomaki mnogo zmogljivejša, nudijo mnogo boljšo zaščito posadke in vojakov, predvsem pa omogočajo integracijo modernih sistemov in daljinsko upravljane bojne postaje. V primeru izstopa Slovenije iz OCCAR je jasno, da se je nova vlada odločila za skrajno nespametno potezo, ki bo škodovala varnosti vojakov, upočasnila modernizacijo Slovenske vojske in naredila korak nazaj pri tehnološki dovršenosti oborožitvenih sistemov, ki jih bo Slovenska vojska uporabljala v prihodnosti, je prepričan Tonin.«

Trenutni obrambni minister Marjan Šarec je še po volitvah govoril o tem, da bi zaveznike skušal prepričati, da morda srednje bataljonske skupine ne bi imeli in bi reorganizirali slovensko vojsko v nekakšno teritorialno obrambo. Očitno je šlo le za politično retoriko, ki pa jo bo treba sedaj opravičiti. To skušajo narediti z revizijo nakupa nemških Boxerjev, ki jih je v okviru programa OCCAR hotela kupiti prejšnja vlada.

Andrej Žitnik