fbpx

Namesto na partijskem sestanku sta se Gobčeva in Židan sestala kar pred kamerami!

Politično s Tanjo Gobec (Foto: posnetek zaslona)

Namesto na partijskem sestanku sta se Gobčeva in Židan tokrat sestala kar pred kamerami, med drugim sta družno izrazila nasprotovanje zahtevi državnega sveta po uvedbi parlamentarne preiskave. Židan je slednje opravičil z dejstvom, da to pač mora storiti, nadaljeval pa je s hvaljenjem etičnega kodeksa. Pojasnil je tudi, da bi moral biti kandidat za evropskega komisarja izbran izmed tistih, ki so kandidirali na evropskih volitvah, pri čemer gotovo ni imel v mislih ideje, da bi bil kandidat predlagan z liste, ki je prepričljivo zmagala. Do zdaj smo se že navadili, da smo zaradi Gobčeve vsako nedeljo priča novemu dnu TV Slovenija

V svoji propagandni oddaji Politično je zloglasna televizijska voditeljica TV Slovenija Tanja Gobec gostila kar predsednika Socialnih demokratov Dejana Židana in že uvodoma izkazala nenaklonjenost do parlamentarne preiskave v zvezi s sodnimi postopki proti Francu Kanglerju, ki jo je zahteval državni svet. Pritrdil ji je tudi Židan, pri čemer se je izgovarjal na ločenost med sodno, zakonodajno in izvršno vejo oblasti.

Bo etični kodeks oblikovan tako, da se bodo lažje znebili političnih nasprotnikov?!
V nadaljevanju je Židan pojasnjeval razloge za nov etični kodeks poslancev, saj naj bi imeli z drugimi funkcionarji več pravic. V resnici gre za odločbo ustavnega sodišča iz leta 2015, s katerim so odpravili sklep državnega zbora iz leta 2014, s katerim so odvzeli mandat Janezu Janši, ki je bil takrat v zaporu zaradi političnega procesa Patria. Odločeno je bilo tudi, da je zakon o poslancih v neskladju z ustavo. Pri tem naj bi sodelovalo “pet eminentnih pravnikov”. Kakšne pravnike kot svetovalce uporabljajo levičarji, je jasno, v zadnjih mesecih in letih smo priča številnim primerom kršitev človekovih pravic s strani oblasti.

Tanja Gobec (Foto: posnetek zaslona)

Židan se boji, da Socialni demokrati kmalu ne bodo več v koaliciji …
Naslednja tema pogovora je bilo sprejemanje proračuna in Židan je izrazil mnenje, da bi bilo dobro imeti vlado, ki bi trajala vsa štiri leta, da se ne bi “dražilo ljudi z volitvami”. Tukaj je spet popolnoma udaril mimo. Vsak dan trajanja vlade, ki ni naredila niti koraka v smeri reform davčnega, pokojninskega in zdravstvenega sistema, je namreč izgubljen. Da ne omenjamo obmejnih prebivalcev, ki trepetajo za svojo varnost, saj čez mejo vsakodnevno vdirajo ilegalni migranti, ki so doslej povzročili že več nasilnih incidentov. Prav tako ni res, da bi moralo nujno priti do volitev v primeru, da bi parlamentarno večino izoblikovala drugačna skupina strank. Lagal je tudi v nadaljevanju, skrajno Levico, stranko z največjim vplivom v trenutni vladni koaliciji, je zavajajoče opisal kar kot opozicijsko stranko.

Dejan Židan (Foto: posnetek zaslona)

Če je pogoj za komisarja to, da je kandidiral na volitvah, bi moral biti izbran z zmagovalne liste
V nadaljevanju je bil prikazan prispevek z Vseslovenskega srečanja, ki je v državnem zboru potekalo 4. julija, na njem pa je Židan v slogu “desničarskih populistov”, pred kakršnimi nas straši, udrihal čez globalizacijo in internacionalizacijo, ki naj bi nas ogrožali: “Vsako branje tuje knjige, ko bi lahko prebiral knjigo, ki je v slovenščini. Vsak pogovor, ko ne uporabiš pristne in klene slovenske besede, ogroža naš obstoj kot naroda.” Lepo, da se je zavzel za krepitev slovenskega jezika, a z leve strani političnega pola je bil nato deležen številnih kritik. To, da je pri govoru stopil izven okvira vrednot, ki jih običajno zastopa, pa je pojasnil s publiko, ki ji očitno vsakič prilagaja stališča. Govorila sta tudi o imenovanju kandidata za položaj evropskega komisarja, pri čemer je Židan izpostavil stališče, da bi to moral biti nekdo izmed tistih, ki so se izpostavili na evropskih volitvah. V tem primeru bi bilo edino pravilo, da se predlaga kandidata z liste, ki je na evropskih volitvah prepričljivo zmagala, a malo verjetno je, da je imel Židan v mislih takšno rešitev. Ne nazadnje predseduje, vsaj formalno, stranki, ki je pravna naslednica Zveze komunistov Slovenije, neformalno pa jo iz ozadja vodi zadnji predsednik ZKS Milan Kučan.

Foto: STA

Z Gobčevo TV Slovenija vsako nedeljo doseže novo dno
Pri tem ne preseneča več, da Gobčeva Židana niti enkrat ni izzvala glede povedanega, tega smo že vajeni iz propagandnih oddaj, ki smo jih davkoplačevalci prisiljeni plačevati prek prisilnega RTV-prispevka vsak mesec. A že od začetka leta, odkar se predvaja oddaja Politično, se zdi, da smo novemu dnu priča vsako nedeljo. Tako sta že v prvi oddaji vlado Marjana Šarca imela priložnost hvaliti levičarska analitika Vlado Miheljak in Janez Markeš, v nadaljevanju pa je v oddaji gostila tudi na primer Danila Türka. Ta je gostoval kot strokovnjak, Gobčeva pa ga niti z besedo ni soočila s polomom v zvezi z imenovanjem arbitra Jerneja Sekolca. Da so profesionalni standardi na TV Slovenija res na dnu, je Gobčeva dokazala že pred malo manj kot dvema letoma, ko je Odmeve vodila v takšnem stanju, da je pri številnih vzbudila pomisleke o morebitni alkoholiziranosti. Pozneje so to pojasnjevali z zdravstvenimi težavami.

Rok Krajnc