Napovedi nekdanje poslanke SMC Jasne Murgel glede politizacije Ustavnega sodišča RS so se uresničile – to dokazuje afera Matej Accetto, povezana ravno s SMC!

Foto: STA

Napoved nekdanje poslanke SMC Jasne Murgel se je uresničila v praksi. V silnem razočaranju nad izidom nedeljskega referenduma o noveli zakona o zakonski zvezi, ki so jo volivci prepričljivo zavrnili, je Murglova namreč leta 2015 na socialnem omrežju Facebook napovedala menjavo ustavnih sodnikov in s tem politizacijo Ustavnega sodišča RS. Afera v povezavi z ustavnim sodnikom Matejem Accettom, ki se je zaradi povezav s stranko SMC znašel v hudem navzkrižju interesov, to več kot nazorno dokazuje. 

Nekdanja sodnica Murglova je napovedala nehigienično menjavo ustavnih sodnikov, saj je v menjavi videla možnost, da se izigra volja volivcev, ki je bila jasno izražena na referendumu.

Murglova je napoved sodnikov zapisala v odzivu na mnenje enega izmed državljanov, ki je bil tako kot ona razočaran zaradi nesprejetja novele zakona o zakonski zvezi. Ta je zlil svoj gnev na ustavno sodišče in pohvalil delo poslancev SMC v kampanji za nov družinski zakonik. Poslanka je sprva izpostavila, da se sicer počuti krivo, da jim ni uspelo. Nadaljevala je, da se sicer obenem zaveda, da ni kriva, in dodala, da bodo v stranki delali naprej. “Eno leto hitro mine. Vmes menjamo ustavne sodnike,” je Murglova poudarila in napovedala, da je bojevnica za dobro. “In imam še dosti pred seboj, še bodo zmage.”

Foto: Printscreen

Politizacija sodstva škandalozna in nehigienična
Napoved politizacije ustavnega sodišča je vzdignila veliko prahu. Kritično sta se oglasila profesorja prava in nekdanja ustavna sodnika Lovro Šturm in Lojze Ude in njeno izjavo označila kot škandalozno in nehigienično. “Glede na to, da je bila Jasna Murgel nekoč sodnica, je taka izjava škandalozna in je izraz nespoštovanja do ustavnega sodišča, ki predstavlja vrh sodne oblasti in je najvišji organ za varstvo človekovih pravic. Njena izjava je absolutno nesprejemljiva za njen položaj,” je izpostavil Šturm.

Foto: STA

Ude je poudaril, da je izjava izrazito neprimerna, saj izbira ustavnih sodnikov po kriteriju politične pripadnosti ni higienična. “Tudi meni niso bile všeč zadnje odločitve ustavnega sodišča, vendar se kljub temu ne sme izbirati po ključu politične pripadnosti. Izjava Murglove je sporna tudi z vidika odnosa zakonodajne veje oblasti do ustavnega sodišča, ker se hoče na ta način doseči, da bi bilo ustavno sodišče le še orodje v rokah politične stranke, ki je na oblasti,” je še dodal Ude. 

Foto: STA

Očitno pa kritika strokovnjakov niti približno ni ovirala stranke SMC, da ne bi marca 2017 poskrbela za potrditev Mateja Accetta za ustavnega sodnika. Če bi Cerarjeva stranka delovala higienično, kot je napovedovala pred volitvami, potem danes ne bi bili priča aferi, da je Accetto aktivno sodeloval pri programu SMC in sodil v odmevnih političnih zadevah. Čeprav je celo nekdanji sodnik Evropskega sodišča za človekove pravice Boštjan M. Zupančič izpostavil, da bi bilo v nastalem primeru najbolj elegantno, če bi Accetto odstopil kar sam oziroma bi ga v nasprotnem primeru razrešil predsednik ustavnega sodišča, pa Accetto zavrača kakršnokoli krivdo, predsednik Ustavnega sodišča RS Rajko Knez pa mu pri tem nudi vso podporo. Nič čudnega, da živimo v državi, kjer imamo prvorazredne in drugorazredne, če pa je spolitizirana tista veja oblasti, ki bi morala biti neodvisna.

Hana Murn

 • Nepriviligiran

  SMC je razpadla pa še ta je bila kmalu notranje razdeljena, ko je bila na vrhuncu. Cerarjev ter Brglezov pol. Gyorkoseva je bila pa tako najboljša ministrica, ki je edina opozarjala na vpad ilegalcev.

  • zokispoki

   Levajzarski ekstremisti in laznjivci, kenede !

 • Boco

  To je levicarsko nasilje na slovensko druzbo.

 • macon

  Leva duševna bolnica si domišlja, da se bori za dobro, seveda za dobro za njeno rit in denarnico.

  Levičarji so sprevrženi pokvarjenci, ki jim je v njihovi oblastiželjnosti po njihovo vse dovoljeno in noben kriminal prehud. Laž jim je sredstvo in popolna amoralnost je za te bolnike moč.

 • alojz

  Jasna Murgelj pravi, da je zato na svetu, da dela dobro. Kako lep bi bil svet brez takih.

  • JANEZ GUS

   Ko pa je ne bo ,je za to ne bo,da bo v Sloveniji bolje.

 • Garbage man

  Še njeni vodenoglavci bojo doktorirali na PF in nekoč postali US, tako kaže

 • JANEZ GUS

  To sliko pred spanjem ne smem kazat otrokom.Ljubi Bog,kaj vse pride v DZ.Pa ta čefurka ni dobra niti za Rdeči križ.

 • Ph4nt0m

  Študiral kratek čas na PF in dobro poznam vse te zakamuflirance (Ude, Kaučič, Teršek…). Takrat so metali nekatere študente brez da bi pregledali izpitne naloge, Kaučič je prihajal nonstop pijan na predavanja (vsi v sprednjih vrstah smo ga zavohali) itd. Njihovo mnenje zame ni vredno pol kurca.

 • trumpet2018

  ja, čefurka misli, da bo dosmrtno na oblasti :)) da bo zamenjala vse sodnike po lastnih preferencah, ta avtoritarna, na oko odvratna muslimanka, bo zdaj nam vsem solila pamet. nizko smo padli, da nam ćefurji vladajo v lastni državi,

 • Novakec1

  Murgelca spoštuje ustavo svoje domovine ne pa slovenske.

 • Antonius

  Na *sekretih* so se predvolilno reklamirali, zdaj imamo pa njihovo *sekrecijo* tudi v Ustavnem sodišču.
  Ne vem, a je zares tako težko prepoznati, da nas je koalicija zvesta tistemu, ki mu Slovenija nikoli ni bila opcija, spremenila v smet, ki se jo celo balkanska kanta za smeti izogiba.

 • montyamp

  Na svetu sta dve sorti ljudi , patrioti za domovino in resnico , ter idioti izdajalci in lažnivci

 • Stajerka

  ….me je sram…..včeraj se nisem mogla spomnit priimka Murgel…..kaka sramota, za poslanko in Murgle…..drugače pa podn od podna, pod podnom……tudi sodniki, ne samo US, bi morali met omejitev oz. prepoved delovanja v politiki, kot imajo policisti, ki NE smejo biti člani političnih strank…..

  …..”Nekdanja sodnica Murglova” – dajte to popravit, je nekdanja poslanka in aktualna sodnica…….še vedno je sodnica, kar je sramota za državo!!…..in to ne katerakoli sodnica, sodnica, ki je kot poslanka kršila USTAVO RS…….

 • IZBIRA

  Grozljivo, da so ljudje ostali zaradi komunistične indoktrinacije tako funkcionalno in politično nepismeni, da si na grbo izvolijo najhujše sorte osebkov katerih namen je nadaljevanje neprimernega gospodarskega in kulturnega okolja, pravnega sistema ponovno inaugurirati neustrezen izobraževalni in zdravstveni sistem, ki ne daje potrebnega standarda in prav njih ohranja takše reveže kot so, brez možnosti osebnega razvoja in perspektivnega napredovanja doma. Grozno, še kar naprej zijajo RTV, POP, A… To je uspešna popolna degradacija naroda s strani komunistov!

 • Olga101

  Ravno zaradi njene napovedi in sedanjih dogodkov obstaja subjektivni in objektivni sum v delo ustavnih sodnikov! Sramota!