fbpx

Naravnost pritlehno delovanje Štrukljevega SVIZ-a: Ko se odpirajo šole, se gredo vnovični protivladni aktivizem!

Vodja SVIZ Branimir Štrukelj je tudi vidni politike stranke Levica. (Foto: STA)

SVIZ na čelu z Branimirjem Štrukljem z vsemi mogočimi potezami želi blokirati delo vlade, pa čeprav so medsebojno kontradiktorne. Še v preteklosti so bili zagovorniki, da otroci ne bi nosili mask v šolah, po drugi strani pa so bili ves čas prepričani, da bi se otroci morali vrniti v šolo. Ko se je situacija obrnila in je vlada po izboljšanju epidemiološke slike vrata šol le odprla, pa so pričeli s problematiziranjem hitrega testiranja učiteljev. Tokrat oblasti očitajo, da ni zmožna zaposlenim v šolstvu zagotoviti temeljnih varnostnih ukrepov v šolah, denimo tudi prvotno očitanih mask. Delovanje Štrukljevega sindikata nima nobene zveze več s sindikalizmom, temveč se gredo le še poceni protivladni aktivizem.

V sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije – SVIZ se obračajo po vetru in njihovi pozivi postajajo vse bolj nepovezani. Medtem ko so v času zaprtja šol ves čas pozivali k temu, da bi se šole čimprej odprle, tokrat ob odprtju le-teh problematizirajo situacijo. “Oblast ne zna, ne zmore ali noče zaposlenim zagotoviti temeljnih varnostnih elementov, denimo kakovostnih testov, ustreznih mask, pleksi pregrad, prezračevalnikov zraka,” so zapisali v kampanji.

Prav zanimivo je, da so želeli odpreti šole brez mask, nasprotno pa se sedaj za učitelje bojijo, otroke in učitelje pa bi celo ločevali s pleksi stekli. Poleg tega njihove trditve temeljijo na zavajanjih, da trenutni ukrepi niso učinkoviti, teste pa označujejo za nekakovostne. Kot so dejali uporabniki na Twitterju gre pri SVIZ-u za neprestano izmišljevanje in uporabijo vse sile, ki jim pridejo prav nekem trenutku, da napadejo vlado.

Foto: Pixabay

Spomnimo, še nedolgo nazaj sta združenje ravnateljev in šolski sindikat SVIZ menila, da vlada nima zakonske podlage za obvezno hitro testiranje na okužbo z novim koronavirusom v šolstvu. Trdili so, da zaradi obveznega hitrega testiranja vlada vsesplošno nezadovoljstvo med kadrom v šolstvu. SVIZ je v tem času iskal zakonsko podlago, s katero bi dejansko blokiral obligacijo učiteljev, da se udeležijo hitrega testiranja, čeprav po drugi strani zagotavljajo, da testiranje učiteljev ne zavračajo, temveč ga spodbujajo.

Foto: Facebook

Vse to so večino časa podpihovali osrednji mediji v lasti levega političnega in gospodarskega pola. V glavni vlogi je večino časa blestel vodja Sindikata vzgoje in izobraževanja Branimir Štrukelj. Le ta se je na vsak smiseln ukrep zdravstvene stroke odzval pobalinsko. Na srečo se je izkazalo, da so učitelji raje prisluhnili stroki kot “covid intelektualcem” iz lastnih vrst. Tudi javnomnenjske ankete so pokazale, da večina prebivalcev podpira testiranje učiteljev za varnost otrok v šolah – kar 72,8 odstotka vprašanih je omenjen ukrep podprla. Kakorkoli pa je SVIZ na koncu le priznal, da tudi šolniki obvezno testiranje podpirajo.

Foto: STA, SD

Štrukelj je bil tudi kritičen do predsednika vlade Janeza Janše, ki je pozval k skupni zavezi vseh vodstev šol in sindikatov k ravnanju za zamejevanje okužb. Po besedah Štruklja je bila omenjena pobuda nesmiselna in ponižujoča, saj so si učitelji do skrajnosti prizadevali za omejitev epidemije. Štrukelj je do Janše kritičen kljub temu, da je med drugim bil sam proti zaprtju šol, v nihovem ozadju s strani stranke SD pa je potekala kampanja, da otroci v šoli naj ne bi nosili mask. Prav tako so v SVIZ-u podprli, da se dijaki ne udeležijo šolanja na daljavo.

Cepljenje učiteljev bodo podprli
Ob napovedi nacionalne koordinatorice programa cepljenja z NIJZ, da naj bi bili v prednostni skupini za cepljenje zaposleni na področju vzgoje in izobraževanja, SVIZ izpostavlja, da je takšno rešitev sindikat predlagal že v začetku lanskega decembra ob prvih napovedih dobave cepiv. Obenem poudarjajo, da mora biti cepljenje temelj prostovoljne odločitve vsakega posameznika, kar pa ne bi smelo biti pogojeno z ohranjanjem delovnega mesta. Cepljenje učiteljev bo po napovedi, ki so jo podali v kabinetu predsednika vlade prostovoljno in brezplačno.

Sara Rančigaj