fbpx

Naravnost škandalozna indoktrinacija učencev Gimnazije Bežigrad: Učitelj, znani kantavtor Jani Kovačič, vabil na protivladni koncert!

Kantavtor in srednješolski profesor Jani Kovačič. (Foto. STA)

Včeraj se je zgodil spletni protestni koncert v živo, z naslovom Glas upora! Nastopili so Jani Kovačič, Jadranka Juras, Zlatko, Boris A. Novak, Andrej Rozman Roza, Doša in še nekateri drugi. A na to smo postali pozorni predvsem zato, ker je kantavtor Kovačič, ki je hkrati tudi učitelj filozofije na Gimnaziji Bežigrad, poslal dijakom te gimnazije, mail z vabilom na koncert oz. v Facebookovo skupino “Protestna ljudska skupščina”. Izkazalo se je, da so tudi nekateri drugi učitelji te gimnazije izrazito politično angažirani, saj so v Dnevniku objavili pismo, v katerem so zapisali, da “v družbi primanjkuje demokratičnega dialoga, razraščata se nestrpnost in izključevanje vsakega, ki misli drugače kot tisti, ki imajo v rokah vzvode oblasti,” ter da so poklicani k temu, da zastopajo glas razuma – “še posebno tam, kjer sta prisotna nerazum(nost) in propaganda.”

V Gimnaziji Bežigrad so se očitno odločili, da se bodo proti domnevni propagandi, borili s svojo propagando. Torej, “propaganda” desno usmerjene politične opcije je nerazumna, pri propagandi levo usmerjenih pa gre seveda za razsvetljenstvo in višek razuma. Klasika. Jani Kovačič, ki ga sicer poznamo tudi kot nič kaj prijetno vreščečega kantavtorja, je svojim dijakom na omenjeni gimnaziji poslal elektronsko sporočilo, ki je vsebovalo povezavo na Facebookovo skupino “protestna ljudska skupščina”, tam pa je bilo najti vabilo na spletni protestni koncert. “Ta petek 9.4. brez slabe vesti ostajamo na kavčih! Ob 19h bomo namreč izvedli spletni protesti koncert! V živo se nam bodo pridružili nekateri izmed ustvarjalcev, ki so nas v preteklem letu bodrili, podžigali in opogumljali s svojimi pesmimi! Neposreden prenos si boste lahko ogledali na FB strani Piščalka in v Skupina podpore Ivanu Galetu! Hkrati bo to naša “javna vaja” za veliko premiero, ki se bo v kratkem zgodila na nabito polnem Trgu Republike! Upor se nadaljuje! Ulica jih čaka! Povejte naprej,” je zapisano v obajavi na družabnem omrežju. Po zapisanem sodeč, je včeraj šlo za generalko pred koncertom/protestom, za katerega so napovedali, da se bo zgodil v bližnji prihodnosti. “To je podoben protest, kot leta 1968 v Ljubljani. Vladal je socializem, “napredni” študenti pa so protestirali za še več socializma,” je nekdo komentiral na Twitterju.

Edvard Kadič, strokovnjak na področju govorice telesa, pa je Kovačičev mail posredoval ministrici ter zapisal: “V vednost: dr. Simona Kustec – takole izgleda na Bežigrajski gimnaziji v Ljubljani. Poslano vsem dijakom in dijakinjam 3ih in 4ih letnikov. Poslal profesor Jani Kovačič,” dodal pa je še ključnik #ideološkoPosiljevanjeOtrok. Malo kasneje je tudi dopisal, da bo, glede na to, da je to prišlo do njega skozi svet staršev, to romalo na inšpekcijo, k ravnateljici in k direktorju. Dodal je še, dani edini, ki je zgrožen, kako se zlorablja podatke učencev. A ravnateljica se po vsej verjetno ne bo odzvala po Kadičevih pričakovanjih.

Učitelji Gimnazije Bežigrad že večkrat izkazovali protivladni aktivizem
Angažirani učitelji Gimnazije Bežigrad so namreč tudi napisali pismo, ki je bilo sredi marca letos objavljeno v Dnevniku. Zapisali so, da so kot odgovorni in kritično razmišljujoči učiteljice in učitelji, tudi poklicno zavezani oblikovanju in širjenju kulture razuma in soustvarjanju pogojev za dobro oziroma dostojno življenje slehernega človeka. “Dolžnost učiteljic in učiteljev, ki zastopamo prej omenjene humanistične in razsvetljenske ideale, je odzvati se in zastopati glas razuma in kritičnega mišljenja – še posebno tam, kjer sta prisotna nerazum(nost) in propaganda,” so opozorili v pismu  poudarili, da ne bi smeli ostati tiho, še posebno tedaj ne, ko se tepta človekovo dostojanstvo, z ljudmi pa se ravna kot z neuko rajo, ki si ne zasluži drugega kot grožnje in poniževanje. Po njihovem mnenju so omenjene vrednote danes ogrožene – “ne toliko zaradi zdravstvene krize (pandemija je namreč marsikje te vrednote celo okrepila in mnogi ljudje so v teh razmerah pokazali tisto najboljše), kot zaradi politične in duhovne krize.

Image

Pod pismom “angažiranih” učiteljev Gimnazije Bežigrad je podpisanih več kot 50 imen, kar je praktično polovica vseh učiteljev na tej gimnaziji. Med njimi je seveda tudi Jani Kovačič, ki uči filozofijo, pa na primer Božena Veber Rasiewicz – učiteljica za psihologijo, Tomaž Tomažin – učitelj za likovno umetnost, Marko Štempihar – učitelj filozofije, Viljenka Škorjanec Šnuderl – učiteljica zgodovine, Mojca Lebar – učiteljica sociologije in zgodovine, Samo Krušič – učitelj slovenskega jezika in tako naprej. Direktor gimnazije Ciril Dominko ni podpisan, je pa podpisana Marija Dominko Gabor, ki je tam specialist šolske psihologije. V morebitne sorodstvene vezi se nismo spuščali. in podpisana je tudi ravnateljica Alenka Budihna.

Celotno pismo lahko preberete na povezavi, ki je na voljo zgoraj v naši objavi, na tem mestu pa objavljamo še nekaj izbranih stavkov:

V družbi primanjkuje demokratičnega dialoga, razraščata se nestrpnost in izključevanje vsakega, ki misli drugače kot tisti, ki imajo v rokah vzvode oblasti. Gre za simbolno nasilje, ki sloni na oblastniški ignoranci in preziru do vseh, ki niso del političnih in ekonomskih elit. To simbolno nasilje ni uperjeno samo zoper določene posameznike in skupine ljudi, ki ne pristajajo na kulturo molka in se ne udinjajo avtoritarnim gospodarjem, temveč zoper samo demokracijo. Ena od ključnih demokratičnih vrednot, ki je pravica do nestrinjanja z vladajočimi, je med najbolj ogroženimi. Namesto s spoštljivim dialogom in iskanjem rešitev, s katerimi bi se poskušali čim bolj približati ideji vključujoče in pravične družbe, se vladajoči odzivajo predvsem z ignoranco, pokroviteljstvom, posmehom in represijo. Zadnji takšen primer je kaznovanje dijakov, ki so se zbrali na mirnem protestu, s katerim niso ogrožali nikogar.

Gimnazija Bežigrad kot valilnica levih anarhistov
Videti je, da vodstvo gimnazije podpira tovrstno angažiranost učiteljev, zanimivo pa bi bilo izvedeti, če in na kakšne načine se spodbuja ter vrši indoktrinacija dijakov, ki hodijo na gimnazijo, ki sicer slovi kot ena najboljših v Ljubljani. Zanimivo bi bilo izvedeti, ali se tovrstno politično posiljevanje dogaja tudi v učilnicah, med izvajanjem pouka. Kot je znano, iz Gimnazije Bežigrad prihaja še en skrajno levičarski aktivist Lars Podkrajšek, z iniciativo Zahtevamo šole. Spomnimo, da je njegova organizacija zahtevala odprtje šol sredi najhujšega drugega vala epidemije, vse skupaj pa izgleda, da se je Gimnazija Bežigrad iz nekoč ugledne gimnazije, prelevila v valilnico levih anarhistov.

Dijak Gimnazije Bežigrad Lars Podkrajšek, predstavnik inciative Zahtevamo Šole in skrajno levičarske Mladinske aktivistične organizacije. (Foto: Facebook)

Sara Kovač