[Video] Naravnost škandalozno: Največji dobičkar med politiki bi omejeval visoke plače

Matjaž Han (Foto: STA)

Spodnji posnetek dokazuje, da so tudi poslanci SD na hitro prevzeli govorico Levice. Na njem bodoči gospodarski minister Matjaž Han pripoveduje, da nekdo s plačo 6.000 evrov res ne potrebuje še več. Izobraženi in visoko usposobljeni kadri se torej lahko poslovijo od naše države in naša država se lahko poslovi, da bi postala bogata in uspešna. Ob tem pa bode v oči, da to izreče največji bogataš med politiki.

Najbogatejši poslanec Matjaž Han, ki denar služi z uspešnim podjetjem, se je za potrebe nove vlade v trenutku prelevil v levičarja, ki malodane obsoja zasebno lastnino. Na posnetku, ki ga je na Twitterju objavila N1, iskrenorazlaga, da tisti, ki zaslužijo 6.000 evrov mesečno, res ne potrebujejo še več. “A jih rabiš 12,” sprašuje Han novinarko in nadaljuje, “a lahko poješ in popiješ za tistih 5.000 evrov?”  Potem predlaga, naj se vsi skupaj postavimo v kožo tistih, ki zaslužijo 1.500 evrov mesečno, tistih, ki imajo prav enake želodce kot oni bogatejši. “Hvala bogu,” pritrdi novinarki, ko ta pravi, da je Slovenija po dohodkovni enakosti vseeno na zelo visokem mestu, če ne med prvimi državami. 

Lansko leto je bila Slovenija res najopaznejša pri kazalniku dohodkovne enakosti, saj ima med vsemi primerjalnimi državami tretjo najvišjo oceno. Toda to ni dobro, kot želijo prikazati levičarji. Pomeni enakost v revščini in nezmožnost, da bi sposobnejši bili bolje nagrajeni. Če želimo postati bogata družba, moramo omogočiti potenciale, da so najboljši kadri tudi primerno nagrajeni. Nova vlada pa bo uspešnost zatirala, zaradi česar se lahko poslovimo od cilja, ki si ga je zadala vlada Janeza Janše, da Slovenija v naslednjih letih pride med 20 najbolj razvitih držav sveta.

Han bajno služil z državnimi podjetji
Sicer pa podjetje
M & M International, d.o.o., vodi njegova žena Ljudmila Han, poslanec Han pa je vpisan kot družbenik. Bogastvo si je kopičil predvsem z donosnimi pogodbami s Pivovarno Laško, o čemer smo v preteklosti že poročali. V aplikaciji Erar so jasno razvidni podatki, da je Hanovo podjetje poslovalo tudi z državnim Petrolom in drugimi državnimi ustanovami. 210 tisoč evrov je dobil samo s prodajo delnic Pivovarne Laško.

Zakaj podjetje Matjaža Hana potrebuje 275 tisoč evrov? Mar ne bi raje on in njegova družina preživeli z minimalno plačo?

Poslanca Hana ob tem sprašujemo, le zakaj potrebuje milijon, kolikor zasluži s svojim podjetjem v letu dni. Zakaj se v tem primeru ne spusti v kožo tistih, ki zaslužijo 1.500 evrov mesečno in imajo prav takšne želodce?

Kot kaže, se je Han kot kameoleon prilagodil zahtevam svojih novih šefov. Smešno, če ne bi bilo škodljivo. S takšno politiko slovenskemu gospodarstvu ne kaže dobro. Vsakega ambicioznejšega poslovneža ali strokovnjaka retorika enakih plač odžene iz poslovnega okolja.  

Gospod Han s svojim milijončkom v žepu podcenjuje strokovnjake, poslovneže, mlade na začetku karierne poti. S sporočilom: V naši deželi ne boste zaslužili več, kot se nam zdi prav, odganja podjetnike in vlagatelje. Kot kažejo torej prvi nastopi predstavnikov nove vlade, se nam ne obeta veliko dobrega. Revni bomo, v tolažbo pa nam bodo povedali, da so revni tudi ostali.  

Aleksandra Jug