fbpx

Narobe svet: Slovenska policija razkriva številna kazniva dejanja migrantov, Svetlana Slapšak bi jih zaposlila v vojski in policiji, Cerar pa komaj čaka pot v Marakeš?!

Foto: STA

Glede na to, da je slovenska policija na seji KNOVS izpostavila, da se je med migranti iz Alžirije in Maroka število kaznivih dejanj v letu 2018 (glede na 2017) potrojilo, se človek vpraša, kako je mogoče, da je slovenski minister za zunanje zadeve Miro Cerar po nedavni seji vlade izjavil, da bo Slovenija decembra v Marakešu sodelovala pri sprejemanju dogovora ZN o migracijah. Olje na ogenj pa je prilila še Svetlana Slapšak, kolumnistka Večera, ki bi migrante zaposlila kar v vojski in policiji, da bi se borili proti terorizmu?!

Po seji vlade je minister za zunanje zadeve Cerar izpostavil, da je marakeška deklaracija politični dokument, ki naj bi državi omogočil ohranitev suverenosti pri politiki priseljevanja. Ob tem pa je dodal, da bomo na ta način skupaj preprečili množične migracije. Cerar je povsem zavrnil kritike opozicije, da se z omenjeno deklaracijo ukinja razlikovanje med zakonitimi in nezakonitimi migranti, kot tudi med begunci in ekonomskimi migranti.

Hrvaški medij Jutranje vijesti se je razpisal o tem, kako ob dejstvu, da se vedno več evropskih držav odloča za odstop od sporazuma, Cerar izpostavlja, da bo marakeška deklaracija pripomogla k preprečevanju nezakonitega priseljevanja, kot smo mu bili priča leta 2015. Po Cerarjevo globalni sporazum namreč naj ne bi opredelil nove kategorije migrantov, prav tako pa naj ne bi migracij označeval kot človekovo pravico. Dejstvo pa je, da deklaracija odpravlja državne meje in s tem pospešuje tok migrantov.

Foto: epa

Poslanec Branko Grims poudarja, da ta dokument migracije celo spodbuja, vzpostavlja poseben mehanizem, načine financiranja. “Lahko bi mu rekli kar Sorosev dokument OZN, po drugi strani postavlja kot neko prioriteto, kvaliteto. Niti ene besede ne boste našli o tem, da se morajo migranti prilagoditi družbi in njenim vrednotam. V njej je kup dvoumnih določil, recimo, kako se bo kazensko preganjalo vsako obliko nasprotovanja migracijam, vsako kritično besedo. Formulacije so raztegljive, govorijo o sovražnem govoru in podobnih kritičnih besedah. Dokument je nesprejemljiv in ga je potrebno zavrniti kot celoto,” je prepričan Grims.

Število kaznivih dejanj v letu 2018 se je potrojilo
Glede na to, da je poslanec Matej Tonin preko družabnega omrežja Twitter izpostavil, da je slovenska policija na seji KNOVS pokazala statistiko, ki kaže, da se je med migranti iz Alžirije in Maroka število kaznivih dejanj v letu 2018 (glede na 2017) potrojilo, pri čemer prevladujejo tatvine in trgovina z drogami, se človek vpraša po zdravem razumu aktualne slovenske vlade, na čelu katere je Marjan Šarec. Naravnost neverjetno pa je, kako pri natolcevanju glede “koristnosti” marakeške deklaracije sodelujejo celo mainstream mediji. V oči še posebej bode pisanje kolumnistke Večera Svetlane Slapšak, ki je prišla celo do ideje, da bi imeli “begunci” dobre možnosti, da se zaposlijo in izkažejo v evropski vojski ali policiji in da bi bili verjetno najboljši kader za odkrivanje in preprečevanje terorizma.

V sredo, 21. novembra, ob 10.00 se na našo zahtevo v DZ začne izredna seja, na kateri se bo odločalo o odstopu Slovenije iz #MarakeškaDeklaracija. Pridite in nas podprite. Protislovenska koalicija, kljub jasnemu nasprotovanju državljanov, zaenkrat ne popušča,” je na Twitterju zapisal predsednik SDS Janez Janša. Splošno je namreč znano, da velika večina slovenske javnosti nasprotuje marakeški deklaraciji ZN o migracijah, vlada pa je kljub temu deklaraciji naklonjena in nikakor noče slišati volje ljudstva. Že nekaj časa pa se ravno zato pojavljajo zahteve po demonstracijah, ki se obetajo v sredo.

Foto: Twitter

Medtem ko večina slovenske javnosti nasprotuje marakeški deklaraciji oziroma dogovoru ZN o migracijah, je vlada kljub temu deklaraciji naklonjena. Zaradi izdajalskega obnašanja vlade se že nekaj časa pojavljajo zahteve po demonstracijah. Prva se obeta že v sredo, 21. novembra, pred stavbo Državnega zbora RS, na njej bodo podane zahteve proti podpisu marakeške deklaracije, ki jo zavrača vedno več evropskih držav, proti vsem Evro-Afriškim dogovorom o migracijah, za umik zakona o mednarodni zaščiti tujcev, ki daje možnost ilegalnim migrantom tretjih držav, da si pridobijo status begunca, in umik 3. a člena ustave, ki ruši suverenost Republike Slovenije.

Dejstvo je, da se neusmiljeno približujeta 10. in 11. december, ko bo na sporedu meddržavna konferenca v Marakešu, in čas je, da se vlada spametuje in sledi tistim evropskim državam, ki imajo dovolj podrejanja in težav na račun nezakonitih migracij, ne pa da zgolj gluho sledi tistim, ki jim Evropa, osnovana na krščanskih temeljih, ne predstavlja prioritete.

H. M.